Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a depus in Parlament o ampla propunere de modificare a Legii RCA nr. 132/2017 iar modificarile propuse sunt unele cu impact major care vor schimba radical piata asigurarilor RCA.
Propunerile ASF de modificare a legii RCA au fost urgentate de recentele proteste ale fermierilor si transportatorilor si vinin sprijinul clientilor RCA prin introducerea unor noi facilitati care-i ajuta pe cei care pana acum nu puteau incheia o asigurare auto ieftina.
In acest articol vom prezenta pe scurt care sunt cele mai importante propuneri de modificare a Legii RCA transmise de ASF in Parlament si ce impact ar putea avea asupra pietei asigurarilor RCA, daca masurile vor fi adoptate.
Proiectul de modificare a Legii RCA a fost inregistrat la Senat in data de 22.01.2024, poate fi consultat integral AICI si poate fi adoptat tacit in termen de 45 de zile de la inregistrare, respectiv in data de 15.03.2024.
Fata de propunerile cuprinse in proiectul de lege initial, ASF a transmis ulterior o serie de observatii si propuneri de modificare a proiectului initial pe care le vom prezenta succint in continuare.
Asigurare RCA cu plata in rate
Una din cele mai asteptate modificari ale legislatiei de catre clienti vizeaza posibilitatea de a achita o asigurare RCA in rate, asa cum a fost posibil o scurta perioada de timp dupa falimentul City Insurance.
Una din propunerile de modificare a legislatiei RCA care se afla in Senat pentru aprobare vizeaza chiar acest aspect si anume obligativitatea ca toti asiguratorii sa ofere asiguratilor posibilitatea de a achita polita RCA in rate.
Propunerea ASF se refera doar la asigurarile RCA pe 12 luni iar societatile de asigurare vor fi obligate sa vanda RCA in rate lunare, trimestriale sau semestriale in functie de optiunea asiguratului.
Astfel, asiguratul va putea sa cumpere RCA in rate cu plata lunara, trimestriala (la fiecare 3 luni) sau semestriala (la fiecare 6 luni) si chiar vor avea posibilitatea de a incheia un mandat de debitare directa a contului cu ratele stabilite in contractul de asigurare.
Firmele de asigurare vor putea refuza incheierea RCA cu plata in rate pentru asiguratii care au obligatii restante din alte contracte de asigurare, concret au alte polite de asigurare la care nu au platit ratele.
Este o masura importanta si foarte asteptata de catre soferi si este motivata de faptul ca preturile politelor RCA sunt greu de suportati pentru anumite categorii de clienti si se urmareste reducerea efortului financiar prin vanzarea RCA in rate.
Vanzarea RCA cu plata in rate a mai fost practicata de catre unii asiguratori si i-a ajutat sa-si creasca semnificativ vanzarile pe acest segment chiar daca aceste societati nu aveau cel mai ieftin RCA de pe piata.
Daca proiectul de lege va fi adoptat in forma propusa si cu observatiile transmise de ASF, toti soferii vor avea posibilitatea sa incheie RCA in rate iar asta nu poate fi decat in folosul asiguratilor care-si vor putea permite sa achite preturile destul de mari ale politelor RCA.
Asigurare RCA cu fransiza
O alta noutate care apare in proiectul de modificare al legii RCA este introducerea posibilitatii de a incheia RCA cu fransiza, asemanator cum se intampla la asigurarile CASCO iar un RCA cu fransiza ar urma sa fie mai ieftin decat un RCA clasic (fara fransiza).
Fransiza RCA este definita si explicata in documentul transmis de ASF pentru completarea proiectului de modificare a Legii RCA:
Fransiza RCA este suma fixa ce poate fi stabilita prin contractul RCA, a carei limita se stabileste de asiguratorul RCA in baza capacitatii de plata a asiguratului si care se achita asiguratorului de catre propriul asigurat in cazul unui eveniment asigurat pentru care s-a platit o despagubire; in cazul unui eveniment, obligatia de plata a fransizei nu poate depasi valoarea despagubirii achitate de catre asiguratorul RCA, chiar daca fransiza stabilita prin contract este mai mare decat această valoare.
Concret, frasiza RCA va fi suma de bani pe care asiguratul se o obliga sa o plateasca asiguratorului in cazul in care se face vinovat de o dauna auto si care poate fi introdusa in asigurarea RCA cu acordul ambelor parti.
Ca si in cazul altor asigurari la care se foloseste fransiza si in ceea ce priveste fransiza RCA aceasta este o modalitate prin care se poate obtine o asigurare RCA ieftina, asiguratul asumandu-si ca plateste o parte din costul unei eventuale daune provocate.
Daca proiectul de modificare a legii va fi aprobat, asiguratorii vor avea obligatia sa implementeze acest sistem de vazare a RCA cu fransiza si sa puna la punct mecanismul prin care valoare fransizei se va stabili cu fiecare client in parte.
Asa cum se intampla deja in alte tari din Europa, o asigurare RCA cu fransiza ieftina poate fi solutia potrivita pentru foarte multi posesori de autovehicule si cu siguranta va fi o varianta foarte apreciata de soferi.
Si aceasta masura pare sa fie una care vine in sprijinul asiguratilor, asigurarea RCA cu fransiza poate fi o solutie pentru multi dintre soferii care nu au clasa de bonus-malus si pentru care preturile politelor RCA sunt foarte mari.
Suspendare asigurare RCA pentru o perioada de timp
Despre posibilitatea de suspendare asigurare RCA se vorbeste de multa vreme si iata ca aceasta procedura se regaseste in propunerile inaintate de ASF in Parlament pentru modificarea Legii nr. 132/2017.
Suspendarea efectelor asigurarii RCA presupune ca asiguratul care are incheiata o asigurare RCA pe 12 luni, poate solicita asiguratorului suspendarea politei de asigurare RCA pentru o perioada de minim 1 luna.
In termen de 5 zile de la primirea solicitarii de suspendare a asigurarii RCA, societatea de asigurare ii comunica solicitantului (asiguratului) data de incepere a suspendarii efectelor contractului RCA, procedura subsecventa de suspendare a inmatricularii si obligatiile ce ii revin asiguratului pe perioada suspendarii efectelor contractului RCA.
Asiguratul (proprietarul vehicului) are obligatia sa imobilizeze vehicului intr-un spatiu privat, in afara domeniului public, pe toata durata suspendarii efectelor contractului RCA, in caz contrar riscand sa fie sanctionat contraventional.
In cazul suspendarii efectelor contractului RCA, asiguratorul RCA prelungeste perioada de valabilitate a asigurarii RCA cu perioada pentru care efectele contractului au fost suspendate, prin emiterea unui act aditional.
Concret, daca un asigurat detine o polita RCA valabila pentru 12 luni si la un moment dat solicita suspendarea acestei polite, asiguratorul va emite un act aditional prin care va prelungi polita RCA initiala cu perioada pentru care s-a facut suspendarea.
Adoptarea acestei masuri ar fi de mare folos pentru o multime de asigurati care folosesc masinile doar in anumite perioade din an si astfel nu ar mai fi nevoiti sa plateasca asigurare RCA pentru perioadele cand masina nu este folosita.
Foarte important va fi insa faptul ca asiguratul va fi obligat sa imobilizeze masina pentru care a suspendat asigurarea RCA in afara spatiului public, practic doar in curtea casei sau in spatii private, altfel vor risca amenzi importante.
Asadar, daca legea va fi aprobata in forma initiala si cu amendamentele transmise de ASF, orice posesor de autovehicul va putea face suspendarea politei RCA pentru perioada de timp in care nu foloseste autovehicului.
In practica procedura de suspendare asigurare RCA va fi una foarte simpla si foarte multi asigurati o vor putea folosi pentru perioadele in care nu folosesc autoturismul si il pot scoate in afara spatiului public pentru suspendare.
Aceasta suspendare va face ca asigurarea RCA sa fie folosita pentru timpul efectiv in care masina circula pe drumurile publice si va face ca raportat la utilitatea ei, asigurarea RCA sa nu mai fie scumpa.
Cresc amenzile pentru circulatia fara asigurare RCA
Daca masurile anterioare avantajeaza clar asiguratii, o alta propunere de modificare vizeaza si cresterea amenzilor pentru circulatia fara asigurare RCA valabila, amenzi care nu au mai fost modificate de multa vreme.
Daca in prezent contraventia pentru circulatia pe drumurile publice fara asigurare RCA valabila este sanctionata cu amenda de la 1.000 lei pana la 2.000 lei, propunerile ASF de modificare a legii RCA majoreaza substantial aceste amenzi.
Astfel, noile amenzi propuse pentru soferii depistati in trafic fara asigurare RCA valabila sunt urmatoarele:
- 5.000 lei amenda pentru circulatia fara RCA pentru vehiculele avand masa maxima autorizata mai mica sau egala de 3.5 tone;
- 20.000 lei amenda pentru circulatia fara RCA pentru vehiculele avand masa maxima autorizata mai mare de 3.5 tone.
Este o crestere substantialaa cuantumului amenzilor pentru circulatia fara asigurare RCA motivata de faptul ca este necesara o responsabilizare a asiguratilor de a respecta obligatia incheierii politei RCA.
Responsabilitatea aplicarii amenzilor pentru circulatia fara asigurare RCA revine Politiei Romane sau personalului Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - S.A. (C.N.A.I.R.) care efectueaza control pe reteaua de drumuri nationale din Romania prin intermediul sistemelor de camere video cu rol de a identifica si de a inregistra numerele de inmatriculare sau inregistrare ale vehiculelor.
Concret, pentru autoturisme amenda pentru circulatia fara RCA va fi de 5.000 lei iar pentru autovehiculele de transport marfa sau calatori (cu masa maxima peste 3.5 tone) amenda pentru circulatia fara RCA va fi de 20.000 lei.
Conform propunerilor legislative aceste amenzi pentru lipsa RCA nu vor mai putea fi achitate la jumatate in termen de 15 zile de la data comunicarii iar acest lucru ar trebui sa duca la responzabilizarea posesorilor de vehicule.
Modificari ale sistemului bonus-malus la RCA
Sistemul bonus-malus este mecanismul prin care asiguratorii acorda bonificatii sau penalizari clientilor in functie de istoricul de dauna al fiecaruia, soferii fara daune sunt recompensati cu asigurari ieftine iar cei cu daune auto sunt penalizati cu asigurari mai scumpe.
Propunerile ASF de modificare a legii RCA vizeaza si sistemul bonus-malus iar motivatia este ca ASF sa poata interveni in acest sistem pentru a putea stabili si alte criterii prin intermediul carora sa se poata obtine reduceri suplimentare la pretul primelor RCA.
Pentru a putea interveni cu criterii noi care sa ajute asiguratii sa obtina preturi mai mici la asigurarile RCA, ASF propune modificare definitiei sistemului bonus-malus iar noua definitie o puteti citi mai jos:
Bonus/malus - sistem prin care, pe baza incadrarii in una dintre clasele de bonus sau in una dintre clasele de malus, se acorda reduceri sau se impun majorari ale primei de asigurare, în functie de istoricul de daune platite inregistrate sau in baza altor criterii stabilite prin reglementari A.S.F.
Aceasta noua definire a sistemului bonus-malus va permite ASF sa intervina cu noi criterii prin care pretul politelor RCA poate sa scada sau poate sa creasca iar aceste noi criterii sunt exemplificate in propunerea de modificare a legislatiei.
Baza de date AIDA cea care contine informatii referitoare la asigurari si daune, urmeaza sa fie interconectata cu bazele de date ale Politiei care contin informatii despre inmatriculari, amenzi ale soferilor si ale RAR care are date privind ITP, revizii ale masinilor, numar de kilometri etc.
Avand aceste date corelate, asiguratorii vor putea aplica reduceri suplimentare de pret soferilor fara amenzi, cu verificarile auto in regula, cu kilometri efectuati anual putini dar si penalizari celor cu amenzi, fara verificari facute la timp sau cu multi kilometri inregistrati anual.
Un alt criteriu care va putea interveni in sistemul bonus-malus si care va putea ieftini sau scumpi, dupa caz, politele RCA este evidenta accidentelor auto si a cererilor de despagubire anterioare din cazierul rutier al soferilor.
Aceste informatii se regasesc in baza de date a Ministerului Afacerilor Interne iar la incheierea contractului RCA si pe parcursul derularii acestuia asiguratul și conducatorii auto declarati permit asigurătorului RCA accesul la aceasta baza de date.
Modificarea sistemului bonus-malus este mai necesara ca oricand pentru ca foarte multi specialisti apreciaza ca actualul sistem este unul foarte rigid si nu avantajeaza cat ar trebui soferii discuplinati care nu provoaca daune (accidente rutiere).
Cu aceste noi criterii adaugate, sistemul bonus-malus va reflecta si mai fidel conduita asiguratilor si le va asigura soferilor disciplinati asigurari RCA mult mai ieftine decat in prezent dar va aduce si scumpirea politelor RCA pentru soferii indisciplinati.
Certificatul de daunalitate emis de B.A.A.R. scade pretul RCA
In adresa ASF transmisa Parlamentului cu observatiile si propunerile de modificare are Legii RCA se mai regaseste si o propunere cu privire la certificatul de daunalitate B.A.A.R. care urmeaza sa influenteze pretul politelor RCA.
Potrivit propunerii de completare a legii RCA, Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.) va elibera certificatul de daunalitate la solicitarea unor persoane care documenteaza existenta unui interes legitim, cu acordul asiguratului si cu respectarea dispozitiilor legislatiei nationale si europene privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal.
Se va legifera astfel posibilitatea ca, similar procesului de interogare existent in sistemul bancar (biroul de credite), certificatul de daunalitate B.A.A.R. sa poata fi solicitat si de către persoane care au un interes legitim cu acordul asiguratului si respectarea legislatiei privind GDPR.
Certificatul de daunalitate emis de BAAR este un istoric al soferului care arata daca acesta a provocat sau nu daune in ultimii cinci ani iar acesta va putea fi folosit de catre soferii profesionisti pentru a fi prezentat angajatorilor.
Certificatul de daunalitate va putea fi utilizat si de catre asiguratori care in baza acestuia vor putea acorda reduceri de pret la asigurarea RCA si astfel soferii disciplinati, cu isoric curat de daunalitate, vor avea posibilitatea sa incheie RCA ieftin.
Faptul ca acest certificat de daunalitate va putea fi solicitat de catre orice terta persoana cu interes legitim va duce, in opinia ASF, la responsabilizarea conducatorilor auto si va avea ca efect reducerea primei RCA.
Acestea sunt propunerile de modificari ale legislatiei RCA cele mai importante si cu efect semnificativ in ceea ce priveste conditiile in care se poate incheia asigurarea RCA si asupra preturilor de vanzare a RCA.
Multe dintre aceste modificari sunt vehiculate de mai multa vreme si sunt considerate de specialisti imperios necesare pentru imbunatatirea pietei asigurarilor RCA, astfel incat sa fie creat un mediu sigur si predictibil pe termen lung.
Mai mult decat atat, falimentele City Insurance si Euroins au dus la cresteri spectaculoase de preturi pentru politele RCA, preturi aproape imposibil de suportat de catre o parte dintre asigurati.
In prezent, sunt autorizate si vand asigurari RCA in Romania urmatoarele societati de asigurare: Groupama, Allianz, Axeria Iard, Grawe, Omniasig, Hellas Direct, Asirom, Generali si Eazy Asigurari.
Pe langa aceste 8 societati este asteptat sa intre pe piata la inceputul acestui an Eazy Asigurari, noua societate care a fost deja autorizata de ASF sa vanda polite RCA si de la care se asteapta sa ofere asigurari RCA ieftine.
Toate propunerile de modificare ale Legii RCA nr. 132/2017 sunt cuprinse in Legea nr. 1/2024 care este deja la Senatul Romaniei si care poate fi aprobata cel mai devreme la data de 15 martie 2024, prin adoptare tacita.
La forma initiala a Legii nr. 1/2024 au fost transmise noi propuneri de modificare si completare de catre ASF dar ramane de vazut daca toate aceste propuneri se vor regasi in forma finala a legii care va fi adoptata.
Indiferent de modificarile la legea RCA care vor fi adoptate si cand vor fi adoptate, varianta recomandata pentru a obtine cea mai ieftina asigurare RCA este ca aceasta sa fie incheiata online.
Pentru a obtine toate ofertele de pret RCA de la toti asiguratorii, va recomandam sa faceti o simulare RCA pe platforma de asigurari online, care se poate accesa printr-un click AICI sau pe bannerele din articol.
Platforma de asigurari online este updatata permanent cu toate modificarile aparute in legislatia RCA astfel incat sa genereze cele mai ieftine oferte RCA de la toti asiguratorii, chiar si cei mai nou aparuti pe piata.
Astfel, calculand oferta RCA pe acest Calculator RCA online aveti garantia ca obtineti oricand ofertele de la toti asiguratorii RCA autorizati de ASF si ca aceste oferte RCA sunt actualizate cu toate modificarile nou aparute in legislatie.
Oferim clientilor nostri, la cerere, suport gratuit non stop, telefonic sau prin whatsapp, pe parcursul procesului de ofertare RCA si de emitere a asigurarii precum si pentru orice informatii pe care clientul le solicita.
Vom urmari cu atentie circuitul legislativ al acestor propuneri de modificare a legii RCA si va vom tine la curent permanent cu toate modificarile care urmeaza sa fie adoptate si care influenteaza preturile si conditiile RCA.
Accesati asadar periodic site-ul nostru de asigurari online ieftine pentru a foi la curent cu toate noutatile aparute sau urmaritine pe retelele sociale, acolo unde postam permanent tot ce apare pe site (Facebook, Tik-Tok, LinkedIn).
Pe langa informatii la zi din domeniul asigurarilor, si nu numai, va punem la dispozitie si cele mai moderne instrumente de ofertare si emitere asigurari online ieftine pe cea mai usor de folosit platforma de asigurari din Romania:
Calculator asigurare RCA online, click AICI
Calculator asigurare ROTR online, click AICI
Calculator asigurare de locuinta online, click AICI
Calculator asigurare calatorie online, click AICI
Calculator asigurare de sanatate online, click AICI
Calculator asigurare de malpraxis online, click AICI
Calculator asistenta rutiera online, click AICI
Calculator asistenta la domiciliu online, click AICI