Plafonarea RCA prelungita pana la 30 iunie 2024

By asignet

martie 28, 2024

0 comments

Asa cum anuntase inca de la finalul anului trecut, Guvernul a decis in sedinta din 28 martie, sa prelungeasca masura de plafonare a preturilor  la asigurarile RCA cu inca 3 luni, pana la 30 iunie 2024.

In urma deciziei, soferii vor putea cumpara in continuare asigurari auto ieftine in 2024, la pret plafonat, deoarece asiguratorii nu vor putea majora preturile mai mult decat preturile pe care le practicau la data de 28 februarie 2023.

Conditiile in care se va putea incheia RCA plafonat in urmatoarele 3 luni sunt aceleasi ca si in prima parte a acestui an, perioada in care preturile au fost plafonate de Hotararea Guvernului nr. 1326/2023.

Guvernul a prelungit plafonarea RCA cu 3 luni

Plafonarea preturilor RCA, initiata la inceputul lunii aprilie 2023 imediat dupa retragerea autorizatiei de functionare a Euroins, este prelungita astfel cu inca 3 luni pana la data de 30 iunie 2024.

Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica, la finalul lunii martie, Proiectul de Hotarare pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1326/2023 privind plafonarea tarifelor la asigurarile RCA.

Proiectul de Hotarare prin care se prelungeste masura plafonarii tarifelor la asigurarile RCA pana la data de 30.06.2024 contine un singur articol respectiv: 

Se prelungeste perioada de aplicare a prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 1192 din 29 decembrie 2023, pana la data de 30 iunie 2024.

Asa cum era de asteptat, proiectul de Hotarare a fost inclus pe ordinea de zi a ultimei sedinte de Guvern din luna martie 2024, pentru a putea fi aprobat in timp util deoarece pe 31 martie expira plafonarea anterioara.

In sedinta Guvernulului Romaniei din data de 28 martie 2024 a fost aprobat Proiectul de Hotarare privind plafonarea tarifelor la asigurarile RCA pana la data de 30 iunie 2024, asa cu se poate vedea pe site-ul Guvernului:

hotarare guvern prelungire plafonare tarife rca pana la 30 iunie 2024

Informatia este confirmata si de Ministerul de Finante care a transmis imediat un Comunicat de presa prin care anunta ca Executivul a aprobat in sedinta din data de 28.03.2024, prelungirea masurii de plafonare a preturilor la politele RCA.

In textul Comunicatului este prezentata si declaratia Ministrului Finantelor, Marcel Bolos: "Am decis sa venim cu aceasta solutie temporara, dar vitala pentru soferi, in contextul in care exista inca probleme nerezolvate in piata asigurarilor auto care se traduc printr-o piata caracterizata de un dezechilibru intre cerere si oferta".

comunicat de presa ministerul finantelor plafonare tarife rca pana la 30 iunie 2024

Este asadar o certitudine, tarifele RCA raman plafonate pana la 30 iunie 2024, urmand ca in aceste 3 luni sa fie modificata legislatia RCA, legea RCA cu toate modificarile a trecut de Senat si este acum in dezbatere si vot final la Camera Deputatilor.

Modificarile sunt unele importante, apare posibilitatea de a incheia RCA in rate (lunare, trimestriale sau semestriale), RCA cu fransiza sau se legifereaza posibilitatea de suspendare asigurare RCA pe perioada in care nu se foloseste masina.

Argumente pentru prelungirea plafonarii tarifelor RCA

In Nota de Fundalentare a Proiectului de prelungire a plafonarii RCA care a fost aprobat de catre Guvern dar si in Hotararea de aprobare sunt mentionate toate argumentele pentru care aceasta masura este necesara, si anume:

  • Imprejurarile care au determinat disfunctionalitati pe piata asigurarilor persista acestea fiind cele care au condus la adoptarea Hotararii nr. 1326/2023 privind prelungirea plafonarii tarifelor RCA pana la 31 martie 2024;
  • In piata asigurarilor RCA din Romania se manifesta in continuare o reticenta in ceea ce priveste apetitul la risc al asiguratorilor RCA pentru anumite categorii de asigurati;
  • Gradul ridicat de concentrare pe piata asigurarilor RCA care continua sa reprezinte o vulnerabilitate atat din prisma expunerii pe clase de asigurare, cat si din perspectiva cotelor de piata semnificative detinute de un numar relativ mic de societati de asigurare ce arata o concurenta scazuta;
  • Numarul mare de incadrari in categoria asiguratilor cu risc ridicat a unor intregi categorii de risc;
  • In prezent se afla pe circuitul legislativ o serie de modificari ale Legii RCA prin care se urmareste corectarea dezechilibrelor existente;
  • Pentru vehicule trebuie sa existe in orice moment o asigurare RCA valabila;
  • Lipsa asigurarii RCA a conducatorilor auto vinovati conduce la obligatia de plata a despagubirilor din Fondul national de protectie pentru daunele produse de vehicule neasigurate, crescand astfel nevoia de finantare a acestuia, masura ce are ca efect cresterea contributiilor la acest fond;
  • Rolul bine definit pe care asigurarile obligatorii RCA il au in societate si in economie din perspectiva acoperirii riscului la care sunt supusi ceilalti participanti la trafic;
  • Intarzierea incheierii asigurarii RCA poate crea dificultati in furnizarea bunurilor de larg consum catre populatie si poate determina propagarea efectelor negative ale falimentului din sectorul asigurarilor in alte ramuri ale economiei nationale.

Sunt astfel foarte multe argumente solide de care Guvernul a tinut seama si a aprobat proiectul propus de ASF prin Ministerul Finantelor si astfel soferii din Romania vor putea cumpara RCA plafonat pana la 30 iunie 2024.

Ce inseamna plafonarea preturilor RCA?

Plafonarea preturilor RCA a fost impusa de Guvern ca masura de precautie pentru a impiedica cresterea excesiva a preturilor intr-o perioada de mare instabilitate in piata cauzata de falimentele a doi jucatori imnportanti: City Insurance si Euroins.

Pe perioada plafonarii tarifelor RCA, asiguratorii nu pot sa majoreze preturile si sunt obligati sa vanda asigurari RCA clientilor la preturi care sa nu depaseasca preturile practicate de acea companie de asigurari la data de 28 februarie 2024.

In Hotararea de Guvern este prevazuta totusi o marja procentuala de 6.8% in care asiguratorii pot sa creasca tarifele RCA, acest procent reprezentand prognoza ratei inflatiei pentru primul semestru al anului 2024.

Chiar si cu aceasta marja de crestere pe care firmele de asigurare o au la dispozitie, preturile la politele RCA nu pot creste semnificativ iar Guvernul sustine ca masura aceasta se va resimtii in banii pe care-i platesc romanii pe asigurarile RCA.

Cu alte cuvinte, potrivit Hotararii de Guvern, o asigurarea RCA incheiata de un client in 2024, pana la 30 iunie 2024 nu poate sa fie mai scumpa cu mai mult de 6.8% decat costa la 28 februarie 2024 la acelasi asigurator.

In teorie, dupa cum spun reprezentantii Guvernului si ai ASF cine doreste sa incheie o asigurare sub incidenta plafonarii RCA are siguranta ca nu va plati un pret mai mare decat anul trecut la 28 februarie.

Efectele plafonarii tarifelor RCA in 2024

Plafonarea tarifelor RCA a fost instituita acum aproape 1 an de zile, masura a fost initial luata pentru 6 luni, apoi prelungita pana la 31 decembrie 2023. La finalul lunii decembrie a anului trecut Guvernul a decis din nou prelungirea plafonarii RCA pana la 31 martie 2024.

Inca de pe atunci Executivul promitea ca preturile vor fi plafonate pana la 30 iunie 2024 iar prin Hotararea aceasta, inghetarea tarifelor la asigurarile RCA este prelungita pana la jumatatea anului 2024.

Beneficii ale masurii de plafonare a tarifelor RCA

Asa cum se mentioneaza in fundamentarea hotararilor Guvernului de prelungire a plafonarii preturilor la asigurarile RCA, beneficiul principal asteptat al acestei masuri este impiedicarea cresterii preturilor la politelor RCA.

Asta pentru ca dupa falimentul City Insurance, in lipsa oricarei masuri de stabilizare a pietei RCA, preturile la asigurari su crescut spectaculos inregistrandu-se scumpiri si de peste 200% (dublarea pretului).

Dupa falimentul Euroins, ASF a reactionat prompt si a intomit si transmis Guvernului proiectul de inghetare a tarifelor RCA (plafonarea RCA) iar dupa aprobarea acestuia preturile RCA au fost stabile, nu s-au mai inregistrat cresteri spectaculoase.

Mai mult decat atat, pentru anumite segmente de clienti, s-a constatat chiar o ieftinire a asigurarilor RCA, este vorba de clienti la care discountul pentru cresterea clasei de bonus-malus a dus la achitarea unui pret mai mic la RCA fata de anul precedent.

Plafonarea tarifelor RCA a mai adus si alte benficii in sectorul asigurarilor auto, unul dintre acestea fiind stabilitatea la nivelul ofertei RCA si o anumita predictibilitate pe termen mediu privind preturile la asigurarile RCA.

Criza RCA provocata de falimentele mai sus amintite a mai adus un beneficiu important in piata, multi clienti au inceput sa se orienteze catre asiguratori seriosi pentru RCA dorind sa se protejeze in cazul aparitiei unui nou faliment RCA.

In plus, s-a intensificat tendinta clientilor de a incheia RCA cu decontare directa tocmai pentru a se proteja in cazul in care sunt implicati in accidente rutiere in care vinovatul are o polita RCA la o societate aflata in insolventa sau faliment.

A devenit deja o practica printre soferi sa caute sa incheie asigurarea RCA la cele mai serioase companii de pe piata chiar daca pretul practicat de acestia este de obicei mai mare decat cel al firmelor de asigurari ieftine.

Sunt beneficii importante care contribuie la stabilitatea pietei RCA si din acest punct de vedere putem spune ca plafonarea tarifelor RCA a avut un impact pozitiv in piata asigurarilor din Romania.

Efecte negative ale plafonarii RCA

Asa cum se intampla deseori cu modificarile legislative, mai ales in domeniul financiar, si-au facut aparitia si cateva efecte negative ale plafonarii tarifelor RCA, care au putut fi sesizate foarte usor chiar de catre clienti.

Este vorba, in primul rand, de faptul ca asa cum semnalau mai multi specialisti in domeniu, masura plafonarii RCA a fost facuta pe genunchi, in graba si are multe lacune care sunt speculate din plin de asiguratori.

Hotararea de Guvern care legifereaza plafonarea preturilor RCA nu este suficient de precisa si lasa loc de interpretari, astfel ca asiguratorii au gasit solutii sa creasca constant preturile la anumiti clienti RCA.

Practic, ceea ce avertizau unii experti s-a si intamplat, ASF nu poate controla efectiv respectarea obligativitatii de a vinde RCA plafonat si firmele de asigurare stiau acest lucru si au crescut constant preturile asa cum au constatat clientii pe propria piele.

S-a ajuns in situatii ciudate in care polite RCA reinnoite in 2024 au fost si cu 50% mai scumpe decat in 2023 desi in toata aceasta perioada tarifele la asigurarile RCA au fost plafonate.

Un alt efect negativ pe care l-a adus plafonarea preturilor RCA a fost resimtit de catre intermediarii (brokerii) de asigurari deoarece masura plafonarii preturilor RCA a inclus si plafonarea comisioanelor de intermediere la maxim 8% din valoarea primei de asigurare.

In realitate, comisioanele de intermediere au fost de maxim 7% iar asta s-a soldat cu mari dificultati financiare la foarte multi brokeri de asigurari care si-au pierdut mare parte din cifra de afaceri.

Multe societati de intermediere au intrat efectiv in faliment, cum este cazul si Exa Broker, companie aflata in top 10 brokeri de asigurare din Romania si pentru care plafonarea comisioanelor de intermediere la RCA a fost fatala.

La nivelul pietei muncii, pentru o multime de agenti de asigurari (asistenti in brokeraj), aceasta plafonare RCA a insemnat fie o scadere semnificativa a veniturile fie direct incetarea activitatii pentru ca veniturile erau mai mici decat cheltuielile.

Este asadar limpede ca aceasta inghetare a tarifelor RCA, in forma in care a fost legiferata, a avut si efecte negative asupra pietei RCA si mai ales asupra vanzatorilor de asigurari (intermediarilor) si a clientilor.

Cum pot incheia cel mai ieftin RCA plafonat

Guvernul Romaniei a aprobat prelungirea plafonarii tarifelor la asigurarile RCA pana la 30 iunie 2024 si doritorii de asigurari trebuie sa stie unde pot sa incheie o asigurare RCA ieftina, la pret plafonat.

Asa cum s-a intamplat si pana acum, cand preturile RCA au fost plafonate, pe site-ul nostru aveti garantia ca obtineti cele mai bune oferte RCA plafonat, pe site-ul nostru se pot obtine doar cotatii RCA la pret plafonat.

Pentru a obtine toate cotatiile RCA, tot ce trebuie sa faceti este sa efectuati o simulare RCA plafonat utilizand acest Calculator Oferte RCA pe care-l puteti accesa dand click AICI sau pe bannerul de mai jos.

Dupa ce ati intrat in platforma online de emitere a asigurarilor trebuie doar sa introduceti datele masinii si ale proprietarului si se vor afisa toate cotatiile RCA plafonat  pentru masina dumneavoastra pentru perioada aleasa.

Din acest moment puteti alege oferta dorita pentru a incheia cel mai ieftin RCA plafonat in 2024, iar procesul de emitere a politei RCA care este unul simplu si rapid, va permite sa aveti asigurarea RCA pe telefon in doar cateva zeci de secunde.

Garantam vizitatorilor site-ului nostru de asigurari online ieftine ca toate ofertele RCA generate de platforma de asigurari contin preturi RCA plafonate in conformitate cu prevederile Hotararii de Guvern adoptate pe 28 martie 2024.

In afara obtinerii de cel mai ieftin RCA plafonat 2024, pe site-ul nostru veti gasi instrumente online pentru a putea incheia orice fel de asigurare aveti nevoieȘ asigurare de locuinta, asigurare de calatorie, asigurare de malpraxis, asigurare de sanatate, asigurare ROTR, asistenta rutiera auto, asistenta tehnica la domiciliu.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}