Preturi mai mari la asigurarile RCA de la 01 ianuarie 2024

By asignet

decembrie 22, 2023

0 comments

Piata asigurarilor RCA a fost una cu evenimente deosebite in 2022 si 2023 fiind marcata de falimentele celor mai importanti jucatori, City Insurance si Euroins, astfel ca toata lumea asteapta cu ingrijorare ce se va intampla in 2024 cu asigurarile RCA.

Dupa cele doua falimente recente, preturile asigurarilor RCA au explodat iar in perspectiva anului 2024 circula o multime de incertitudini printre posesorii de autovehicule care converg in intrebari precum: cresc preturile la asigurarile RCA de la 01 ianuarie 2024?

Am consultat cativa specialisti in domeniu si avand in vedere si experienta noastra de cativa ani, vom incerca sa raspundem in acest articol la intreabarea aceasta si vom oferi cateva recomandari care va pot ajuta sa puteti incheia RCA ieftin in 2024.

La sfarsitul anului 2023 au fost cateva evenimente care influenteaza decisiv pretul politelor RCA in 2024 si, din pacate pentru asigurati, toate acestea indica o scumpire a  asigurarilor RCA incepand cu 1 ianuarie 2024.

RCA mai scump in 2024 datorita noilor tarife de referinta publicate de ASF

Asa cum se intampla in fiecare an, de obicei in luna decembrie, ASF publica noile tarife de referinta RCA valabile pentru semestrul urmator, tarife pe care asiguratorii RCA le vor utiliza in stabilirea preturilor.

Tarifele de referinta RCA din decembrie 2023 sunt mai mari decat cele anterioare pentru cateva categorii de varsta a asiguratilor si de capacitate clilindrica a vehiculelor asigurate.

Aceasta inseamna ca pentru aceste categorii, la care s-au inregistrat cresteri ale tarifelor de referinta, preturile la asigurarile RCA vor creste de la 01 ianuarie 2024, asa cum s-a intamplat de fiecare data, in trecut, cand tarifele de referinta au crescut.

Vestea buna este insa ca nu pentru toate categoriile de vehicule si de asigurati se inregistreaza cresteri ale tarifelor de referinta iar asta inseamna ca vor fi foarte multi asigurati RCA care nu vor fi influentati de aceste majorari de preturi.

Mai mult decat atat, fata de alti ani, cresterile tarifelor de referinta nu au fost semnificative, astfel ca si scumpirile pe care le vor genera nu vor fi mari iar concurenta dintre asiguratori ar putea face ca aceste scumpiri sa fie nesemnificative.

Cu toate astea, intr-un an 2023 cu un nivel al preturilor RCA cel mai ridicat din istorie, asa cum apreciaza majoritatea specialistilor, este ingrijorator ca tarifele de referinta RCA dupa care vor fi calculate preturile RCA in 2024, au crescut.

Sigur, calculele acestor tarife de referinta sunt stiintifice si sunt influentate de multe variabile, astfel ca sunt greu de contestat dar inflatia si scaderea puterii de cumparare a romanilor face din ce in ce mai greu de suportat pretul politelor RCA.

Asta si in conditiile in care toti asiguratorii au eliminat posibilitatea incheierii asigurarii RCA in rate, posibilitate care era extrem de utila clientilor, in principal din cauza neincasarii ratelor, multi dintre clienti nu au mai platit ratele pana la final.

Plafonarea preturilor RCA poate duce la cresterea preturilor RCA in 2024

Actualizare: Ploafonarea preturilor RCA a fost prelungita cu 3 luni, pana la 31 martie 2024, masura fiind luata de Guvernul Romaniei in sedinta din 28 decembrie 2023 dar asiguratorii au o marja in care pot creste tarifele.

Hotararea de Guvern specifica ca asiguratorii pot modifica tarifele cu un procent de maximum 6.8% fata de tarifele maxime utilizate la 28 februarie 2023, reprezentand prognoza ratei anuale a inflatiei la sfarsitul trimestrului II din 2024.

Aceasta inseamna ca, desi preturile RCA raman plafonate pana in 31 martie 2024, asigurarile RCA se vor scumpi cu pana la 6.8% pentru ca este greu de crezut ca societatile nu vor actiona in acest fel.

Textul initial: Imediat dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras autorizatia de functionare a Euroins, Guvernul Romaniei a luat masura plafonarii preturilor pentru asigurarile RCA, masura care a fost ulterior prelungita pana la 31 decembrie 2023.

Aceasta plafonare RCA a fost, de fapt, o inghetare a preturilor pentru politele RCA la nivelul preturilor practicate de asiguratori la data de 28 februarie 2023 (inainte de retragerea autorizatie de functionare a Euroins).

Masura a vizat si reducerea comisioanelor de distributie si a afectat serios brokerii de asigurari dar in mare masura a adus o oarecare stabilizare a preturilor pentru asigurarile RCA care nu au mai crescut consistent pe parcursul anului.

E adevarat ca dupa explozia preturilor din 2022, de la falimentul City Insurance, firmele de asigurare au preturi extrem de mari ale RCA pentru toate categoriile de vehicule si de asigurati, astfel ca este posibil ca preturile sa nu fi crescut chiar si fara plafonare.

Totusi, cea mai stupida prevedere a ordonantei de plafonare a preturilor RCA a fost plafonarea comisioanelor de intermediere la maxim 8% din valoarea primei de asigurare, care in realitate a fost de 7.4% din valoarea politei.

Reducerea aceasta a comisioanelor de intermediere a influentat in foarte mica masura pretul politelor RCA dar a creat mari probleme distribuitorilor de asigurari care au pierdut foarte multi agenti de asigurare care nu-si mai puteau asigura un venit minim.

Cu un numar mai mic de intermediari, presiunea incheierii politelor a cazut direct pe asiguratori care nu au reusit sa-si vanda singuri produsele si un mare ajutor a venit din partea site-urilor care comercializeaza asigurari RCA online.

Masura plafonarii preturilor RCA expira la 31 decembrie 2023 si in lipsa acesteia societatile de asigurari vor avea libertatea legala de a-si stabili preturile asigurarilor RCA dupa cum considera, in conformitate cu tarifele de referinta publicate de ASF.

Avand si experienta plafonarii preturilor RCA din 2016, specialistii in domeniu apreciaza ca imediat ce ordonanta de urgenta privind plafonarea preturilor nu va mai produce efecte, asiguratorii vor modifica tarifele si asigurarile RCA se vor scumpi de la 01 ianuarie 2024.

Ramane de vazut care va fi politica ASF in ianuarie 2024, daca autoritatea va initia alte masuri pentru a preveni o crestere masiva de preturi la asigurarile RCA, mai ales ca noul sef, Sorin Mititelu are deja planuri in acest sens.

Intr-un interviu acordat recent, Mititelu declara: "Consider ca este nevoie de o perioada mai lunga cu preturi plafonate pentru ca piata RCA sa isi revina la normal. Va fi o formula prin care ne vom asigura ca masura se va mentine pe o perioada ceva mai lunga, fara a mai fi nevoie de interventii pe parcurs."

Aceasta declaratie creeaza premisele unei noi masuri de plafonare a preturilor RCA sau a unui mecanism care sa actioneze in acest sens, insa pana in prezent ASF nu a facut public niciun proiect care sa intre in circuitul de aprobare in Guvern.

Este posibil ca un mecanism prin care preturile asigurarilor RCA sa poata fi tinute sub control sa fie instituit prin modificarea Legii RCA care trebuia finalizata la sfarsitul la acestui an dar Uniunea Europeana ar putea sa acorde o prelungire a acestui termen.

Pana cand acest mecanism va fi legiferat si va produce efecte, pentru clientii RCA perspectiva imediata (inceputul anului 2024) nu este una optimista si cel mai probabil vor trebui sa suporte cresteri de preturi la asigurarile RCA.

Inflatia si cresterea preturilor scumpeste RCA in 2024

Pe langa cresterea tarifelor de referinta RCA si incetarea plafonarii preturilor instituita de Guvern, inflatia si cresterea preturilor va influenta cu siguranta preturile politelor RCA si foarte probabil, spun specialistii, RCA se scumpeste de la 01 ianuarie 2024.

Aceasta pentru ca, in mod evident, odata cu cresterea inflatiei care a dus la o crestere generalizata a preturilor de consum influenteaza intr-o mare masura si domeniul asigurarilor auto, si nu numai.

Fara indoiala costul unei daune auto reparata in service-uri va fi unul mai mare in 2024 decat a fost in 2023, preturile pieselor au crescut, preturile cu salariile specialistilor cresc si ele, astfel ca pretul manoperei se majoreaza in consecinta.

Evident ca un cost al daunelor mai ridicat se va repercuta in pretul asigurarilor RCA, la final asiguratul fiind cel care suporta aceste costuri. Mai mult indexarile sau majorarile salariilor angajatilor societatilor de asigurari s-ar putea regasi si ele in pretul asigurarilor.

Daca adaugam si faptul ca si contributiile obligatorii ale asiguratorilor, stabilite de lege, s-ar putea majora, obtinem inca un element care ne duce la concluzia ca vom plati RCA mai scump in 2024 decat anul precedent.

Cum sa evitati scumpirile si sa incheiati RCA ieftin in 2024

Cum previziunile cu privire la preturile asigurarilor RCA incepand cu 01 ianuarie 2024 nu sunt prea optimiste, in mod evident majoritatea soferilor isi pun intrebarea: cum se poate incheia RCA ieftin in 2024?

Exista cateva recomandari pe car ele putem face in acest sens, recomandari care ar putea fi de folos pentru gasirea unui pret acceptabil pentru asigurarea RCA daca aceasta trebuie reinnoita dupa 31 decembrie 2023.

Prima recomandare ar fi pentru cei ale caror asigurari RCA expira pana la data de 29 februarie 2024, acestora le recomandam sa reinnoiasca asigurarea RCA pana la sfarsitul anului 2023.

Vor putea beneficia astfel de preturile actuale fara ca pretul RCA sa fie afectat de scumpirile generate de cele expuse mai sus respectiv: cresterea tarifelor de referinta, incetarea plafonarii preturilor su eventualele scumpiri datorate de cresterea inflatiei si a preturilor.

Vor putea reinnoi asigurarile deoarece, potrivit legislatiei actuale, asigurarile RCA pot fi reinnoite cu pana la 60 de zile inainte de expirare, iar pe platforma noastra de asigurari puteti obtine ofertele de reinnoire si puteti incheia noua asigurare cu 60 de zile inainte de expirare.

Asadar, cei care au asigurari RCA care expira pana pe 29 februarie 2023 vor beneficia de aceasta posibilitate de a le putea reinnoi cu pana la 60 de zile inainte si se vor bucura de un pret mai mic, neafectat de scumpirile preconizate de la 1 ianuarie 2024.

O alta recomandare pe care o putem face este cea referitoare la perioada de asigurare pe care se incheie polita RCA, pornind de la certitudinea ca o asigurare RCA pe 12 luni este cea mai avantajoasa varianta posbila.

Sigur, aici depinde si de necesitatile fiecaruia, insa din practica ultimilor luni putem afirma ca cel mai ieftin RCA este RCA pe 12 luni daca facem calculul la cat o sa coste lunar aceasta asigurare.

Cu cat perioada pe care se incheie RCA este mai scurta, cu atat va fi mai dezavantajos pentru asigurat, din practica o asigurare RCA pe 6 luni costa aproximativ 75% din pretul asigurarii pe 12 luni. Spre exemplu daca asigurarea pe 12 luni costa 1.000 lei, asigurarea pe 6 luni va costa circa 750 lei, sau chiar mai mult iar pe o polita RCA pe 1 luna se poate plati peste 300 lei.

Asadar, chiar daca nu folositi masina pe toata perioada anului, evitati sa faceti asigurarea RCA pe perioade scurte, faceti-va calculele corecte si de cele mai multe ori va rezulta ca cea mai avantajoasa varianta este RCA pe 1 an.

Tot un fel de recomandare, daca se poate spune asa este si ca la incheierea asigurarii RCA sa utilizati un Comparator preturi RCA, cel mai usor de utilizat si cu preturile cele mai bune fiind cel de pe site-ul nostru pe care-l gasiti AICI.

Este important sa folositi comparatorul nostru de preturi sau un comparator care sa genereze oferte la toate cele 8 societati de asigurare care ofera asigurari RCA in Romania, sau macar la majoritatea.

Evitati calculul individual pe platformele asiguratorile, pe site-ul nostru gasiti aceleasi preturi ca si cele oferite direct de asigurator si aveti avantajul ca veti putea vizualiza toate ofertele RCA in acelasi loc si veti putea face comparatii.

Foarte important pentru clientii nostri este si faptul va avem disponibil butonul de Whatsapp prin care puteti cere ajutor la orice ora in cazul in care nu primiti toate ofertele sau aveti erori de ofertare. Un consultat va putea sa va ajute si chiar sa va calculeze manual oferta de pret.

Asadar, evitati ofertele individuale, folositi un calculator de preturi RCA, il gasiti dand click pe bannerele din acest articol, daca nu genereaza toate ofertele, cereti ajutor pe whatsapp, asa veti avea o oferta RCA completa pentru masina dumneavoastra.

Cu toate problemele care au existat in ultimii 2 ani, piata asigurarilor RCA din Romania da semne de maturizare, am putut observa in ultimul timp o atitudine proactiva a asiguratorilor, o mult mai mare aplecare spre nevoile si problemele clientilor.

Avand foarte multi clienti pe care ii asistam in toate problemele care pot aparea dupa ce incheie la noi polita RCA, am putut constata cu bucurie ca toate cele 8 societati de asigurari care vand RCA si-au imbunatatit serios procedurile de solutionare a daunelor.

In plus, odata cu aparitia noilor asiguratori care au un grad de digitalizare foarte ridicat, precum Hellas Direct, a fost impulsionata deschiderea spre comunicarea si solutionarea online a sesizarilor si daunelor la toti asiguratorii.

Si clientii contribuie la maturizarea pietei RCA, majoritatea au inteles ca pentru calitate si seriozitate trebuie platit un pret mai mare, de aceea a crescut mult si numarul politelor RCA cu decontare directa vandute in 2023.

Toate acestea ne fac pe toti sa privim cu incredere in viitor si scumpirile RCA preconizate de la 01 ianuarie 2024 sa nu fie ceva ingrijorator, concurenta pe piata RCA este una reala si atenueaza intr-o oarecare masura aceste cresteri de preturi.

De asemenea, in prima parte a anului 2024 este asteptat sa inceapa vanzarea de asigurari RCA si Eazy Asigurari, o societate care a primit toate avizele de functionare de la ASF si care isi propune sa faca asigurarile mai simple si mai accesibile, cu focus pe vanzare digitala.

In concluzie, 01 ianuarie 2024 aduce, cel mai probabil, scumpiri ale asigurarilor RCA dar daca incercati recomandarile din acest articol este foarte probabil sa nu fiti afectati de aceste scumpiri si sa beneficiati, in continuare, de preturi accesibile la polita RCA.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}