Ce nu acopera asigurarea de malpraxis in Romania

By asignet

iunie 28, 2025

0 comments

Asigurarea de malpraxis este o asigurare de raspundere civila pe care angajatii din sistemul medical din Romania (medici, asistenti medicali, farmacisti etc.) sunt obligati prin lege sa o incheie anual.

Din ce in ce mai multi profesionisti din sistemul medical romanesc au constientizat importanta unei astfel de asigurari si odata cu dezvoltarea platformelor pe internet, multi aleg sa incheie o asigurare online de malpraxis.

O astfel de asigurare ii protejeaza financiar pe acestia de eventualele cheltuieli pe care ar trebui sa le suporte in cazul in care savarsesc o fapta de malpraxis medical (greseli de diagnosti, tratament sau in timpul interventiilor medicale).

In acest articol ne propunem sa analizam ce nu acopera o polita de malpraxis, care sunt capcanele care trebuie evitate la incheierea politei precum si ce trebuie sa facem pentru a incheia o asigurare de malpraxis buna.

Cele mai des intalnite situatii neacoperite de asigurarea de malpraxis

Acoperirile unei asigurari de malpraxis vizeaza compensarea in bani a eventualelor erori comise in timpul exercitarii actului medical si acopera majoritatea situatiilor in care aceste erori pot fi savarsite.

Cu toate astea, exista si situatii neacoperite de asigurarea de malpraxis, pe care le vom prezenta in continuare, explicate pe intelesul tuturor, astfel incat cei care-si incheie o asigurare de raspundere malpraxis sa stie care sunt limitele acesteia.

Erori intentionate sau comise cu neglijenta grava

Situatiile in care medicul/asistentul medical/farmacistul a actionat cu rea intentie sau a dat dovada de lipsa evidenta de precautie si profesionalism (de exemplu: ignorarea unor simptome evidente), asigurarea de malpraxis nu acopera daunele.

Aceste situatii sunt printre cele mai frecvente excluderi ale asigurarii de malpraxis si apare in general la medici, astfel ca acestia trebuie sa fie foarte atenti si sa nu actioneze neglijent in baza faptului ca au o polita de malpraxis incheiata.

Lipsa consimtamantului pacientului

Interventiile chirurgicale sau de orice natura, fie ca sunt ele minim invazive, efectuate fara acordul scris al pacientului sau al apartinatorilor acestuia nu sunt acoperite de asigurarea de malpraxis chiar daca rezultatele analizelor justifica efectuarea acestora. 

Aceasta fapta este considerata o incalcare a drepturilor pacientului si face ca asigurarea de malpraxis sa nu acopere eventualele prejudicii solicitate de pacient ca urmare a acestor procedur, chiar daca s-au finalizat cu succes.

Practicarea unei specialitati fara autorizatie

Desfasurarea de interventii, proceduri medicale sau orice activitati care exced calificarea medicala pentru care este autorizat, este o excludere pe asigurarea de malpraxis care nu va despagubi eventualele daune solicitate urmare a acestor activitati.

Practic, pe intelesul tuturor, daca un medic isi depaseste competenta legala (de exemplu, un medic generalist face o procedura chirurgicala complexa), asiguratorul poate refuza plata pentru ca aceasta este o situatie neacoperita de polita de malpraxis.

Desfasurarea activitatii in afara institutiei mentionate in polita

Aceasta este o situatie mai rar inalnita si presupune ca asigurarea este valabila doar pentru locul de munca sau unitatea medicala inscrisa in polita de asigurare iar orice act medical efectuat in afara acestui cadru pot fi excluse.

In ultimii ani, insa, companiile de asigurari nu mai inscriu pe polite institutia medicala si si-au extins acoperirile astfel incat persoana asigurata este acoperita pentru actele medicale efectuate in orice unitate medicala autorizata.

Afectiuni preexistente sau infectii nosocomiale

Aceasta situatie de excludere a asigurarii de malpraxis medical este foarte controversata pentru ca foarte multi specialisti argumenteaza ca este destul de dificil de incadrat in timp aparitia unei afectiuni sau a unei infectii nosocomiale.

Cu toate astea, multe dintre politele de malpraxis exclud efectele unor afectiuni deja existente (preexistente) sau infectiile dobandite in spital, cum ar fi infectiile cu bacterii rezistente, infectii nosocomiale sau chiar COVID.

Consumul de alcool sau droguri in timpul serviciului

Aceasta situatie de excludere a asigurarii de malpraxis este mai mult decat evidenta si poate ca nici nu ar mai trebui mentionata. Personalul medical care consuma alcool sau droguri in timpul serviciului raspunde disciplinar si chiar penal in cazul in care comite o neglijenta.

Astfel, orice act medical efectuat sub influenta substantelor interzise (droguri) sau alcoolului este considerat neacoperit de polita de malpraxis, indiferent de firma de asigurare la care este incheiata, fiind o incalcare grava a eticii profesionale.

Neefectuarea documentatiei medicale

Mentionam si aceasta situatie de neacoperire pe polita de malpraxis chiar daca apare destul de rar, in foarte putine cazuri medicii sau personalul medical nu respecta protocoalele si procedurile medicale specifice actului medical efectuat.

Daca totusi este reclamata o situatie de malpraxis iar medicul nu poate dovedi cu documente ca a urmat protocoalele medicale, asiguratorul poate refuza acoperirea pe asigurarea de malpraxis, chiar daca procedura medicala a fost corecta.

Fapte petrecute inainte de inceperea valabilitatii politei

Aceasta situatie este cat se poate de clara si este valabila in general pentru majoritatea politelor de asigurare, nu sunt acoperite faptele comise inainte ca asigurarea de malpraxis sa intre in valabilitate.

Exista totusi situatii in care si aceste fapte sunt comise, daca polita are inclusa clauza de retroactivitate, clauza care face ca si faptele produse inainte de incheierea asigurarii de malpraxis sa fie acoperite de aceasta polita.

Daune morale daca clauza nu este inclusa

Multe polite nu acopera despagubiri pentru suferinta psihica sau stres emotional suferit de pacienti, asta din cauza faptului ca nu a fost inclusa clauza de daune morale iar polita respectiva acopera doar daune materiale.

Toti asiguratorii ofera posibilitatea adaugarii clauzei de daune morale doar ca solicitantul va trebui sa plateasca un pret pentru o asigurare de malpraxis mai mare decat daca incheie asigurarea doar cu daune materiale.

Reclamatii facute dupa expirarea politei

Aceasta este inca o situatie care ar trebui sa determine clientii sa adauge inca o clauza suplimentare pe asigurarea de malpraxis, respectiv asa numita clauza tail coverage, care-i va acoperi si in situatia in care reclamatia de malpraxis este facuta dupa expirarea politei.

Daca un pacient face plangerea dupa ce polita de malpraxis a expirat si nu exista o perioada de raportare (tail coverage), cazul nu este acoperit si cel care a comis fapta de malpraxis va trebui sa plateasca din buzunar daunele provocate.

Concluzii: Cum se pot evita situatiile neacoperite de asigurarea de malpraxis

Am prezentat cele mai importante situatii in care asigurarea de malpraxis medical nu acopera asiguratii, sunt excluderi care trebuie avute in vedere atunci cand se incheie polita de malpraxis.

Pentru cei care se intreaba de ce sa faci asigurarea de malpraxis online, iata acesta este unul din motive, deoarece ai tot timpul necesar pentru studia atent ofertele, lucru care ar fi destul de dificil intr-un birou de asigurari.

Pentru a evita sa icheiati o asigurare de malpraxis care sa nu acopere in totalitate riscurile care pot sa apara in exercitarea profesiei dumneavoastra, va recomandam, ca atunci cand cumparati polita, sa aveti in vedere urmatoarele:

  • Alegeti o asigurare de malpraxis completa, nu doar ieftina deoarece de multe ori pentru o polita cu toate acoperirile diferenta de bani care se plateste in plus este insignifianta;
  • Analizati cu atentie riscurile neacoperite de polita (excluderile) si alegeti oferta care va asigura toate posibilele situatii de malpraxis care pot sa apara in exercitarea profesiei dumneavoastra;
  • Verificati daca asigurarea de malpraxis medical include acoperire pentru daune morale, retroactivitate si perioada de raportare, aceste trei clauze foarte importante dar nebagate in seama de multe ori din dorinta de a avea un pret cat mai mic;
  • Verificati daca polita aleasa ofera si asistenta juridica sau reprezentare in instanta, aceasta clauza costa in general foarte putin si va poate scuti de cheltuieli mari in cazul in care sunteti actionati in instanta pentru o situatie de malpraxis medica;
  • Adaugati in asigurare orice clauza suplimentara pe care o considerati utila tinand cont de profesia dumneavoastra;
  • Informati-va constant cu privire la noutati legislative care ar putea influenta asigurarea de malpraxis, daca apare ceva nou si aveti nevoie de acoperire suplimentara, contactati asiguratorul si solictati acest lucru.

Sunt actiuni minimale pe care le puteti face atunci cand incheiati asigurarea de malpraxis iar pentru asta va trebuie avut grija unde se face asigurarea de malpraxis medical, pentru a fi sigur ca aveti la dispozitie oferta cu toate clauzele disponibile.

De aceea, va recomandam insistent sa calculati ofertele si sa incheiati polita pe site-ul nostru deoarece va punem la dispozitie cel mai usor de folosit Calculator Asigurare de Malpraxis pe care-l puteti accesa printr-un click pe acest link sau pe butonul de mai jos.

Dupa ce Calculatorul online va genera toate ofertele de malpraxis, veti avea posibilitatea sa vizualizati si sa analizati fiecare oferta in parte, nu va grabeste nimeni si aveti toate informatiile necesare pentru a lua decizia in cunostinta de cauza.

Dupa ce ati identificat oferta care este potrivita pentru profesia dumneavoastra, dati click pe butonul Alege oferta din dreptul acesteia, platiti online cu cardul bancar si veti primi instant polita de malpraxis aleasa in format PDF.

Pe langa aceste recomandari de care trebuie tinut cont la incheierea asigurarii de malpraxis, este evident ca in exercitarea profesiei trebuie evitate toate situatiile enumerate mai sus care ar putea duce la reclamarea unei fapte de malpraxis.

Speram ca informatiile prezentate in acest articol sa va fie de folos si va recomandam sa nu neglijati incheierea politei de malpraxis, indiferent de cum alegeti sa o faceti, online pe asignet.ro sau clasic la un birou de asigurari.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}