Achizitia unei masini second hand din Romania este urmata obligatoriu de procedura de transcriere a dreptului de proprietate de la vanzator la cumparator sau pe intelesul tururor transcrierea masinii pe numele noului proprietar.
Transcrierea auto este o procedura destul de simpla si chiar daca majoritatea suntem tentati sa apelam la un birou de inmatriculari auto pentru aceasta procedura, aceasta se poate face individual cu costuri minime si fara prea mult timp pierdut.
Multi dintre cei care apeleaza la birourile de inmatriculari auto o fac pentru ca nu stiu cat costa o transcriere auto si, cu siguranta s-ar ocupa personal de asta daca ar stii ca procesul de transcriere este unul foarte facil.
Cumparatorul autovehiculului (noul proprietar) este cel care trebuie sa se ocupe de procedura de transcriere auto urmand ca aceasta sa se realizeze in temeiul Ordinului nr. 1501/2006, privind procedura înmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor.
Cum se face transcrierea unei masini cumparate din Romania
Procedura de transcriere a unui autoturism este o procedura pe care o poate realiza oricine, nu necesita cunostinte de specialitate si nici timp foarte mult, si presupune ca dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare, sa fie parcursi cei 3 pasi prezentati mai jos.
Trebuie mentionat ca incepand cu sfarasitul anului 2021, odata cu modificarea Codului Fiscal, se poate incheia contractul de vanzare-cumparare auto online, daca persoanele implicate in tranzactie utilizeaza semnatura electronica.
Pasul 1: Scoaterea din evidentele fiscale ale vanzatorului a autoturismului
Practic la acest pas, vanzatorul trebuie sa prezinte organului fiscal de care apartine, contractele de vanzare-cumparare pentru ca autoturismul vandut sa fie scos din evidentele fiscale ale acestuia.
Pentru aceasta va trebui sa prezinte urmatoarele documente: cartea de identitate a autovehiculului in original si copie, Cartea de identitate a vanzatorului in orginal si copie, contractul de vanzare-cumparare sau factura in 5 exemplare originale, Cartea de identitate a cumparatorului in copie, declaratie pentru scoaterea din evidenta a autovehiculului (se completeaza pe loc).
Rezultatul finalizarii acestui prim pas este stampilarea de catre organul fiscal a contractelor de vanzare-cumparare sau facturii, urmand ca vanzatorul sa primeasca cate 3 exemplare ale contractului sau facturii, 2 exemplare urmand sa ramana la organul fiscal.
In limbajul celor care activeaza in piata masinilor second hand, acest pas este cunoscut ca oferirea fiscalului de catre vanzator si chiar daca circula multe zvonuri despre acest lucru, trebuie sa stiti ca nu se poate face inmatricularea fara fiscal a unui autovehicul.
Pasul 2: Inregistrarea in evidentele fiscale ale cumparatorului a autoturismului
Acest pas presupune ca vanzatorul sa se prezinte la organul fiscal de care apartine, de regula Directia de Impozite si Taxe Locale a localitatii in care domiciliaza, pentru impunerea autovehiculului cumparat.
Acesta va trebui sa aiba asupra sa cele 3 exemplare ale contractului de vanzare-cumparare sau ale facturii care au fost stampilate in pasul anterior la organul fiscal al vanzatorului, cartea de identitate a cumparatorului in original si copie, cartea de identitate a autovehiculului in original si copie si declaratie pentru luarea in evidentele fiscale a masinii cumparate (se completeaza pe loc).
Rezultatul finalizarii acestui pas va fi stampilarea de catre organul fiscal a contractelor de vanzare-cumparare sau facturii precum si primirea Deciziei de Impunere prin care se atesta ca masina este oficial pe numele dumneavoastra din punct de vedere fiscal. Cumparatorul va primii 2 exemplare ale contractului sau facturii, 1 exemplar urmand sa ramana la organul fisca.
Pasul 3: Inmatricularea autoturismului la D.R.P.C.I.V.
Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, prescurtata ca D.R.P.C.I.V. este institutia la care trebuie sa finalizati acest proces de transcriere auto pentru masina pe care ati cumparat-o.
Pentru realizarea acestui ultim pas vatrebui sa va prezentati la sediul D.R.P.C.I.V. din localitatea in care cumparatorul isi are domiciliul. In cele mai multe cazuri va trebui sa va faceti o programare online, un lucru bun deoarece nu va mai fi nevoie sa asteptati la cozi si sa pierdeti timp.
Documentele pe care trebuie sa le prezentati la D.R.P.C.I.V. pentru finalizarea procedurii de transcriere auto sunt urmatoarele:
- cartea de identitate a masinii in original si copie;
- cartea de identitate a cumparatorului in original si copie;
- certificatul de inmatriculare al autoturismului in original;
- copie dupa asigurarea RCA pe numele cumparatorului;
- placutele de inmatriculare ale autoturismului;
- contractul de vanzare-cumparare sau factura, in original, vizat de catre organul fiscal (unul din exemplarele primite la finalizarea pasului anterior).
Trebuie mentionat ca asigurarea RCA va trebui sa fie facuta doar pe seria de sasiu asa cum am detalita in articolul despre asigurarea RCA in vederea inmatricularii, iar pe certificatul de inmatriculare va trebui sa existe mentiunea Instrainat catre [cumparator] la rubrica corespunzatoare de pe acest document, aceasta mentiune se face in momentul vanzarii autoturismului.
In foarte multe cazuri, aceasta mentionare a instrainarii autovehiculului pe certificatul de inmatriculare este omisa sau ignorata atunci cand se realizeaza vanzarea, fapt ce poate creea probleme in momentul depunerii documentelor la D.R.P.C.I.V., pentru ca sunt foarte multi functionari ai acestei institutii care nu trec cu vederea acest lucru.
In ceea ce priveste polita RCA pe numele noului proprietar trebuie sa stiti ca nu este necesara o polita anume, puteti sa incheiati cea mai ieftina asigurare RCA pe care o gasiti pe piata si aceasta va fi suficienta pentru transcrierea auto.
Platforma noastra de asigurari va ofera posibilitatea sa obtineti oferte de la toate cele 8 societati care ofera asigurari RCA in Romania iar dupa ce comparati ofertele veti putea alege sa incheiati asigurarea RCA la ce asigurator doriti, rapid si simplu, in maxim 2 minute.
Analizati ofertele pe care Calculatorul RCA le genereaza pentru dumneavoastra, algeti oferta avantajoasa in functie si de increderea pe care o aveti in fiecare asigurator in parte si incheiati online, fara batai de cap si drumuri inutile, polita RCA in vederea inmatricularii.
De asemenea, pentru a va pune la adapost pentru situatiile in care suferiti un accident in care vinovatul are asigurarea RCA la City Insurance sau la o alta societate care solutioneaza greu daunele, puteti opta pentru o asigurare RCA cu decontare directa
Rezultatul final al acestui pas se concretizeaza prin restituirea originalului contractului de vanzare-cumparare sau a facurii si a cartii de identitate, dupa confruntarea copiilor cu originalele. Cartea de identitate a masinii se va restitui odata cu predarea certificatului de inmatriculare al vehiculului si a placutelor cu numarul de inmatriculare.
Costurile totale ale transcrierii unui autoturism variaza intre 37 lei si 250 lei in functie de carcateristicile autoturismului si de preferintele cumparatorului cu privire la schimbarea numerelor de inmatriculare.
Daca sunt pastrate numerele vechi, singura taxa care va fi platita este cea pentru un nou certificat de inmatriculare, in valoare de 37 de lei. Costul poate ajunge si la 250 lei daca cumparatorul doreste sa schimbe numerele de inmatriculare cu unele noi, pentru ca va plati atat contravaloarea unor noi placi de inmatriculare, cat si o taxa de inmatriculare.
Aceste informatii speram sa-i lamureasca si pe cei care ne adreseaza frecvent intrebari referitoare la cat costa transcrierea unui autoturism?
La aceste costuri se adauga, sigur, si costul politei RCA pe care trebuie sa o incheiati. Acest cost poate fi unul redus daca alegeti sa cautati o asigurare RCA ieftina, utilizand cel mai nou si modern Calculator RCA auto 2025care este disponibil gratuit pentru toti vizitatorii siteului nostru.
Trebuie sa stiti ca singura data cand aveti nevoie de o copie imprimata pe hartie a asigurarii RCA este in momentul transcrierii sau inmatricularii autoturismului, ulterior, intotdeauna asigurarea RCA este valabila in format electronic, potrivit Normei RCA nr. 20/2017.
Potrivit articolului 10 din aceasta Norma, dovada incheierii asigurarii RCA se face fie prezentand polita RCA in format de hartie sau in format electronic, fie prin interogarea bazei de date CEDAM prin care se poate certifica existenta unei unei polite RCA valabile la data interogarii.
Un lucru foarte important pe care trebuie sa-l aveti in vedere, inca de la momentul cumpararii autoturismului este sa va asigurati ca acesta are ITP valabil. Puteti face verificarea ITP online, aveti nevoie doar de seria de sasiu a autovehiculului.