Se poate transfera o asigurare auto?

By asignet

ianuarie 21, 2024

0 comments

In acest articol vom raspunde la o intrebare care se pune de foarte multe ori in mediul online, de catre cei care-si vand la un moment dat masina sau de catre cei care cumpara o masina din Romania, respectiv: se poate transfera asigurarea auto?

Intrebarea vine in mai multe forme dar in principiu se refera la acelasi lucru si anume la posibilitatea de face un transfer asigurare auto pe numele noului proprietar al unui vehicul urmare a unei tranzactii de vanzare-cumparare.

Se doreste acest transfer de obicei atunci cand cel care instraineaza masina are incheiata o asigurare auto ieftina iar noul proprietar este interesat sa preia acea asigurare decat sa incheie o noua asigurare care ar fi mai scumpa.

In 99% dintre cazuri, asigurarea auto despre care se face referire pentru un transfer catre noul proprietar este asigurarea RCA iar daca parcurgeti in continuare acest articol veti afla daca se poate face transferul asigurarii auto catre alta persoana.

Se poate transfera asigurarea RCA la noul proprietar?

Clarificarea acestei dileme privind un eventual transfer de asigurare RCA intre vechiul proprietar al unui vehicul si noul proprietar se face prin consultarea Legii asigurarilor RCA nr. 132/2017.

Potrivit legii, asigurarea RCA se face concomitent pe masina si pe proprietarul acesteia iar orice schimbare a datelor care au stat la baza emiterii politei trebuie comunicata asiguratorului in termen de 5 zile, conform articolului 15 din Legea RCA nr. 132/2017.

Astfel, din prevederile legale in vigoare se desprinde si raspunsul la intrebarea articolului si anume: asigurarea auto nu se poate transfera, daca vehiculul a schimbat proprietarul potrivit legii noul proprietar este obligat sa incheie o noua asigurare RCA pe numele lui.

Tinand cont de acest lucru si pentru a respecta prevederile legale, fostul proprietar trebuie sa stie ce poate face cu asigurarea RCA dupa vanzarea masinii iar recomandarea specialistilor este ca acesta sa nu instraineze noului proprietar polita RCA.

Sigur, in practica foarte multi dintre cei care isi vand masinile aleg sa inmaneze, la vanzarea masinii, si polita RCA noului proprietar avand motivul, justificat de altfel, ca noul proprietar sa poata sa ajunga la domiciliu cu masina proaspat cumparata.

Cei care procedeaza asa trebuie sa stie ca asigurarea RCA dupa vanzarea masinii este valabila doar pana cand vechiul proprietar notifica asiguratorul despre vanzarea masinii (termenul legal este de 5 zile de la vanzare) sau pana cand cumparatorul o impune la impozite si taxe.

Astfel, pentru foarte putin timp, noul proprietar poate circula cu asigurarea auto a fostului proprietar dar are obligatia ca in cel mai scurt timp posibil sa faca impunerea masinii la Fisc.

Dupa impunere, noul proprietar al vehiculului poate sa-si incheie o asigurare RCA in vederea inmatricularii, pe numele sau, asigurare care oricum ii va fi necesara la D.R.P.C.I.V. atunci cand va face transcrierea masinii.

Cea mai ieftina si rapida metoda de a face asta este sa opteze pentru a incheia asigurarea in vederea inmatricularii online accesand platforma de asigurari online disponibila gratuit printr-un click AICI sau pe bannerul de mai jos.

In ceea ce priveste optiunile fostului proprietar al masinii referitor la asigurarea RCA a masinii vandute, aceasta are posibilitatea de a recupera valoarea asigurarii RCA dupa vanzare denuntant polita RCA la asiguratorul care a incheiat-o.

Asiguratorul va rezilia polita RCA dupa ce va primi documentul care atesta vanzarea masinii si ii va restitui solicitantului (fostul proprietar al masinii) diferenta de bani pe perioada ramasa pana la sfarsitul asigurarii.

Asadar, trebuie retinut ca asigurarea RCA nu se poate transfera la schimbarea proprietarului masinii, RCA pe fostul proprietar este valabil doar pentru putin timp de tranzactia efectiva de vanzare a masinii.

Modificari ale politei RCA poate face doar asiguratorul dar niciodata prin schimbarea asiguratului (proprietarului masinii), daca se doreste asta obligatoriu trebuie incheiata o asigurare RCA noua pe numele noului proprietar.

Nu trebui facute confuzii cu modificarile care se pot face pe o asigurare RCA, respectiv schimbarea adresei asiguratului, adaugarea numarului de inmatriculare sau chiar modificarea numelui asiguratului (in cazul in care acesta este schimbat prin casatorie, divort sau din alt motiv).

Daca se solicita insa modificarea CNP-ului asiguratului, asiguratorul va refuza sa faca aceasta modificare pentru ca asta ar insemna sa se faca transferul asigurarii RCA pe alt proprietar, ceea ce nu este posibil.

Am prezentat in acest articol informatii care sunt menite sa raspunda la toate intrebarile care vizeaza un posibil transfer de asigurare auto, precum: pot transfera asigurarea auto pe noul proprietar? se poate opri asigurarea RCA a fostului proprietar? pot circula cu asigurarea fostului proprietar? cum fac transferul asigurarii auto? se poate face transfer RCA la vanzarea masinii?

Acest articol face parte din Sectiunea Q&A - intrebari si raspunsuri, pe care am lansat-o pe siteul nostru de asigurari online ieftine, pentru a raspunde la cele mai frecvente intrebari pe care le primim noi si nu numai, cu privire la produsele de asigurare.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}