Ce se intampla cu Proiectul ASF de prelungire a valabilitatii asigurarilor Euroins?

By asignet

august 22, 2023

25 comments

Update: O.U.G. de prelungire a valabilitatii asigurarilor Euroins a fost aprobata in sedinta de Guvern din data de 31 august 2023 si a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I.

monitorul oficial oug prelungire valabilitate asigurari euroins

In consecinta, valabilitatea asigurarilor emise de societatea Euroins se prelungeste cu 90 de zile pana la data de 08 decembrie 2023, este vorba de toate asigurarile, nu doar asigurarile RCA cu exceptia asigurarilor de garantii a caror valabilitate se prelungeste cu 150 de zile.

In ceea ce priveste asigurarile RCA Euroins, asiguratii sunt sfatuiti \, in continuare, sa faca denuntarea acestor polite si sa solicte restituirea diferentei de prima la FGA, in paralel cu incheierea unei noi asigurari RCA.

Articolul initial

La inceputul lunii august, Valentin Ionescu, directorul general Sector Asigurari-Reasigurari din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), anunta initierea proiectului privind prelungirea valabilitatii asigurarilor Euroins cu 90 de zile.

Au trecut mai bine de 2 saptamani de la acest anunt si Guvernul inca nu a adoptat o Hotarare de Guvern in acest sens, astfel ca foarte multi dintre clientii Euroins nu stiu daca valabilitatea politelor lor se va prelungi sau nu cu 90 de zile.

Pentru a veni in sprijinul acestor clienti, vom prezenta in continuare care este stadiul aprobarii proiectului ASF de prelungire a valabilitatii politelor Euroins cu 90 de zile si cand ar putea fi aprobat acesta.

Parcurgeti cu atentie continutul acestui articol pentru a intelege exact care a fost traseul parcurs pana acum si care sunt sansele ca prelungirea valabilitatii asigurarilor Euroins sa fie aprobata si cand se va intampla acest lucru.

Prelungirea valabilitatii Euroins in dezbatere publica

Proiectul ASF despre care anunta directorul Valentin Ionescu a fost transmis Ministerului Finantelor Publice care a intocmit un proiect de Ordonanta de Urgenta care a fost pus in dezbatere publica in data de 18 august 2023, in sectiunea Transparenta.

Va prezentam, in continuare continutul Proiectului OUG pentru instituirea unei prelungiri a termenelor prevazute la art. 262 alin. (32) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa:

proiect oug prelungire valabilitate asigurari euroins pag. 1
proiect oug prelungire valabilitate asigurari euroins pag. 2
proiect oug prelungire valabilitate asigurari euroins pag. 3

Practic, singurul articol al Ordonantei de Urgenta a Guvernului prevede ca termenele de incetare de drept a asigurarilor incheiate de societatile aflate in insolventa, se prelungesc cu 90 de zile.

Cele mai multe asigurari incheiate pe piata incheiate de Euroins sunte cele de raspundere civila auto, cunoscut fiind faptul ca inainte de insolventa Euroins oferea cel mai ieftin RCA in 2023.

Astfel, valabilitatea asigurarilor RCA Euroins ar urma sa fie prelungita cu 90 de zile pana la data de 08 decembrie 2023 dar pentru aceasta Guvernul trebuie sa aprobe proiectul de OUG pana cel tarziu in data de 08.09.2023.

Cand va fi aprobata prelungirea valabilitatii asigurarilor Euroins?

Dupa punerea in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a Proiectului OUG pentru prelungirea cu 90 de zile a valabilitatii politelor de asigurare Euroins, intrebarea care se pune este cand va fi aprobata de Guvern prelungirea valabilitatii asigurarilor Euroins?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie precizat ca, potrivit legii, proiectele sunt puse in dezbatere publica pentru o perioada de 10 zile calendaristice de la data publicarii.

In cazul Proiectului OUG privind prelungirea valabilitatii politelor Euroins, termenul de 10 zile calendaristice curge de la data de 18 august 2023, data la care proiectul de OUG a fost publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Astfel, pana la data de 28 august 2023 cei care doresc pot transmite propunerile, sugestiile si opiniile lor cu privire la proiectul de OUG la adresa de e-mail: [email protected].

Dupa scurgerea celor 10 zile calendaristice in care proiectul OUG este supus dezbaterii publice, Ministerul Finantelor Publice va centraliza si va avaniza toate propunerile, sugestiile si opiniile primite si va decide daca inainteaza proiectul spre aprobare.

Foarte probabil, pana la data de 28 august nu vor aparea elemente care sa duca la retragerea proiectului de OUG privind extinderea valabilitatii politelor Euroins, astfel ca este de asteptat ca proiectul sa fie inaintat spre adoptare in sedinta de Guvern.

Potrivit site-ului Guvernului, in saptamana 28 august - 3 septembrie urmeaza sa fie o sedinta de Guvern, astfel ca este destul de probabil ca proiectul de OUG sa fie aprobat in aceasta sedinta de Guvern.

In concluzie, raspunsul la intrebarea: cand va fi aprobata prelungirea valabilitatii asigurarilor Euroins, este ca cel mai probabil acest lucru se va intampla in sedinta de Guvern din saptamana 28 august - 03 septembrie.

Mai pot fi denuntate asigurarile RCA la Euroins?

Daca valabilitatea asigurarilor RCA Euroins va fi prelungita cu 90 de zile, se extinde astfel si posbilitatea in care se poate face denuntarea RCA Euroins, la fel, pana la expirarea noii valabilitati, respectiv 08 decembrie 2023.

Pentru a realiza denuntarea politei RCA Euroins, primul pas este sa trimiteri o solicitare de denuntare la Euroins Romania, la adresa de e-mail: [email protected], solicitare care trebuie sa contina obligatoriu serie si numar polita RCA si copie CI/BI.

Imediat dupa aceea, trebuie sa transmiteti la FGA, o cerere de restituire - Anexa 9, completand online formularul dedicat, pe site-ul FGA, pe care il gasiti AICI si sa atasati celelalte documente necesare.

Recomandarea FGA este ca in paralel cu procesul de denuntare al politei RCA la Euroins, sa incheiati o noua asigurare RCA la un alt asigurator dintre celelalte societati acreditate sa vanda RCA in Romania.

Noi va recomandam sa optati pentru a incheia RCA online, mai ales ca in aceasta perioada preturile RCA sunt plafonate si sansele sa gasiti o asigurare ieftina la un alt asigurator, sunt mari.

Pentru a primi instant toate ofertele RCA pentru masina dvs. trebuie sa accesati acest Calculator RCA Ieftin disponibil printr-un simplu click AICI sau pe bannerul de mai jos.

In concluzie, data asteptata de catre toti cei care detin asigurari Euroins la care va fi adoptata OUG pentru prelungirea valabilitatii asigurarilor Euroins este in saptamana 28 august 2023 - 03 septembrie 2023.

Asta pentru ca pana la data de 28 august 2023 proiectul de OUG se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si tinand cont ca politele Euroins expira de drept la data de 8 septembrie 2023, sedinta de Guvern din saptamana 28 august - 03 septembrie este practic ultima sedinta disponibila in care se poate aproba aceasta.

Conform Notei de Fundamentare a Proiectului de OUG pentru prelungirea valabilitatii politelor Euroins cu 90 de zile, necesitatea adoptarii proiectului de act normativ este justificata de imprejurarile exceptionale generate de existenta unui numar extrem de mare de asigurati care detin polite de asigurare, in special asigurari obligatorii de raspundere civila auto RCA.

Luarea acestei masuri in regim de urgenta de a prelungi cu 90 de zile valabilitatea politelor, se impune pentru a se asigura o protectie reala a contractantilor si beneficiarilor de asigurari, in considerarea faptului ca exista riscul ca, in actuala conjunctura, gradul de cuprindere în asigurare a parcului national auto sa scada in mod semnificativ.

Proiectul de OUG are ca beneficiu asigurarea protectiei contractantilor si beneficiarilor de asigurari, stabilitatea pietei de asigurari si evitarea riscului de diminuare a gradului de cuprindere in asigurarea obligatorie RCA a vehiculelor inregistrate pe teritoriul Romaniei.

Vom urmari cu atentie ce se intampla in perioada urmatoare si, ca de obicei, vom informa in premiera vizitatorii site-ului nostru de asigurari online ieftine despre noutatile care apar cu privire la aprobarea prelungirii valabilitatii asigurarilor Euroins.

Cum se poate realiza prelungirea valabilitatii asigurarilor Euroins explicat pe intelesul tuturor

Pentru ca toata lumea sa inteleaga exact care este intreg procesul prin care prelungirea valabilitatii asigurarilor Euroins, societate aflata in faliment, va prezentam schematic toata procedura necesara:

 • Pasul 1: Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a initiat, in primele zile ale lunii august 2023, un Proiect prin care solicita Guvernului prelungirea valabilitatii asigurarilor RCA cu 90 de zile;
 • Pasul 2: Proiectul ASF de prelungirea a valabilitatii politelor de asigurare Euroins cu 90 de zile a fost transmis la Ministerul Finantelor Publice, minister sub a carei autoritate functioneaza ASF;
 • Pasul 3: Ministerul Finantelor Publice a intocmit un Proiect de Ordonanta de Ourgenta a Guvernului (OUG) pentru modificarea  termenelor prevazute la art. 262 alin. (32) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa;
 • Pasul 4: Ministerul Finantelor Publice a pus proiectul de OUG in dezbatere publica pe site-ul institutiei pe data de 18.08.2023 iar aceasta etapa dureaza 10 zile, conform legii, pana la data de 28.08.2023;
 • Pasul 5: Dupa finalizarea etapei de dezbatere publica, Ministerul Finantelor Publice va analiza toate propunerile, recomandarile si opiniile primite si va stabili forma finala a proiectului de OUG pe care o va transmite Guvernului pentru aprobare in sedinta de Guvern. Termenul estimat pentru aceasta etapa este de cateva zile dupa data de 28.08.2023;
 • Pasul 6: Proiectul de OUG pentru prelungirea valabilitatii asigurarilor Euroins va fi pe ordinea de zi a sedintei de Guvern. Sedintele de Guvern au loc, de regula, saptamanal iar termenul estimat pentru discutarea si aprobarea acestui proiect este saptamana 28 august - 03 septembrie, saptamana in care este programata o sedinta de Guvern.

Asa cum le-am evidentiat si prin folosirea culorilor verde si rosu, primii 4 pasi sunt parcursi iar urmatorii doi pasi urmeaza sa fie parcursi in perioada urmatoare astfel ca cel mai probabil pana pe data de 03 septembrie 2023 prelungirea valabilitatii asigurarilor RCA va fi aprobata de Guvernul Romaniei.

Nu credem ca Guvernul se poate opune acestei propuneri, este in interesul clientilor, mai ales clientilor de asigurari RCA, in interesul pagubitilor si in interesul societatilor de asigurari, astfel ca anticipam ca va fi aprobat fara obiectii.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Dacă se prelungește până pe 8 decembrie valabilitatea rca euro ins se mai poate circula cu autovehiculul pe drumurile publice cu această poliță de asigurare auto?

  1. Evident ca NU. Din moment ce ati denuntat-o, in aceeasi zi trebuie sa faceti alta polita pentru a va asigura ca nu circulati fara asigurare.

 2. O inițiativă binevenită! Despăgubirile pentru eventuale daune rezultate din accidente nu vor depăși sumele ce ar urma să fie restituite asigurărilor Euroins.

  1. Noi, asignet.ro, nu va facem nimic. Poate autoritatile daca va depisteaza in trafic. Si cu ei trebuie sa mergeti la Haga, nu cu noi.

 3. Eu am avut accident cu asigurat Euroins și am fost rezolvat corect și an cel mai scurt timp.Sa antamplat anul trecut.

  1. Anul trecut Euroins nu era in faliment. Daca se intampla acum va trebui sa rezolvati cu Fondul de Garantare a Asiguratilor.

   Si nu, nu stergem comentarii doar ca ele au nevoie de aprobare pentru a nu risca sa apara pe site injuraturi sau cuvinte urate precum cele pe care le-ati postat in alt mesaj.

  2. Înainte să postezi comentarii și să mergi la Haga, treci prima dată pe la școală și învață să scrii corect.

   – se scrie corect "în cel mai scurt timp cu î"
   – se scrie corect "S-a întâmplat anul trecut cu s-a și î"

 4. Nu mi-e clar ce se intampla cu valabilitatea politei RCA denuntate:
  daca o denunt azi mai este valabila inca 20 zile sau de maine isi pierde valabilitatea si ca sa nu circul fara RCA tot azi trebuie sa inchei alta polita la alt asigurator ?

  1. Din momentul in care trimiteti cererea de denuntare nu mai puteti circula cu ea. Este recomandat sa incheiati noua asigurare in aceeasi zi.

    1. Ramane de vazut, dar cel mai sigur faceti cererea de restituire in ultima zi (09 decembrie) ca sa nu aveti surprize.

 5. asigurarea la euroins e pana in martie 2024
  intrebare ce se intampla daca nu se aproba oug de marirea termenului de valabilitate a politei?
  circuli fara asigurare sau cum….

  1. Daca nu se aproba prelungirea valabilitatii ea inceteaza de drept pe 08 septembrie 2023. Daca nu va faceti alta incepand cu 09 septembrie este ca si cum ati circula fara asigurare.

 6. Eu o sa circul incontinuuare,nu mai intereseaza avizele unor manipulatori interesati! Am un contract pe care nu mi l-a anulat nimeni,doar organele statului nu respecta niste contracte incheiate legal! Daca statul prin asf,a falimentat o firma ,nu inseamna ca a anulat un contract sau mai multe,incheiate legal! Contractul se denunta intre parti! Nu mai intereseaza ce a patit cel cu care am incheiat afacerea! Amin!

  1. 🙂 Este alegerea dumneavostra.

   Noi ne facem datoria si va informam ce ar trebui sa faceti ca sa fiti in legalitate. Mai departe e treaba dumneavoastra.

   1. Daca RCA ul meu pe Euro Ins pana n 30 aug a f valabil , asta inseamna ca ramane valabil pana n decembrie sau pana la prelungire sau incepand cu 31 aug eu nu mai am RCA?

 7. Sa-i ia naiba! Eu am incheiad deja polita cu 09.09.2023. acum trebuie sa ma rog de Euroins sa-mi denunte polita incepand cu data de 08.09… au gandit-o de s-au cacat pe ei!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}