Vestea despre intrarea in procedura de insolventa si ulterior inceperea procedurii de faliment a Euroins, a creat panica in randul milioanelor de asigurati ai companiei dar si printre ceilalti posesori de masini din Romania.
Avand in vedere decizia Tribunalui Bucuresti prin care Euroins intra in faliment, precum si impactul acestor evenimente asupra asiguratilor care detin asigurare RCA la Euroins dar si a pagubitilor Euroins, trebuie clarificate cateva aspecte si o vom face in continuare.
In continutul acestui articol veti gasii pasii necesari pentru denuntarea asigurarii RCA Euroins si solicitarea restituirii diferentei de prima ramasa precum si formularul cerere denuntare euroins PDF pe care-l puteti descarca pentru a-l completa si trimite la Euroins.
Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat deja ca poate primi cereri de deschidere a dosarelor de dauna, din partea potentialilor creditori de asigurare ai Societatii Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A..
Astfel, incepand de la data publicarii deciziei ASF in Monitorul Oficial, FGA poate proceda, la cererea oricarei persoane care invoca un drept de creanta impotriva Euroins, la deschiderea dosarelor de dauna.
Cererea de deschidere a dosarului de dauna (Anexa 7) se completeza in situatia in care pentru un eveniment asigurat acoperit de o polita de asigurare in vigoare, nu a fost deschis un dosar de dauna de catre societatea Euroins.
Potrivit legii, tot de la data publicarii deciziei ASF in Monitorul Oficial al Romaniei, creditorii de asigurari ai Euroins pot depune cereri de plata la FGA (Anexa nr 10) sau cereri de restituire prima (Anexa nr 9). Cererile de plata se pot depune pana la maximum 90 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii de faliment.
FGA recomandă transmiterea tuturor documentelor Online, pe portalurile dedicate pe care le pune la dispozitie.
Ce pot face cei care au in vigoare asigurari RCA la Euroins
Dupa cum s-a anuntat deja prin toate mijloacele de comunicare media, la data intrarii in insolventa a Euroins, societatea avea peste 2.5 milioane de polite RCA inca in valabilitate.
Asta inseamna ca sun foarte multi clienti (asigurati Euroins) care trebuie sa stie ce au de facut in continuare. Toti acestia trebuie sa stie ca au la dispozitie 2 variante legale, respectiv:
- Pastrarea politelor RCA Euroins, care sunt in continuare valabile, pana la expirarea valabilitatii sau pana cand intervine una din situatiile prevazute de lege;
- Denuntarea politelor RCA Euroins si incheierea unei noi polite RCA la un alt asigurator.
Politele de asigurare RCA Euroins raman valabile pana la expirare, daca nu intervine una dintre urmatoarele situatii:
- titularul politei denunta contractul de asigurare;
- se implineste termenul legal de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii falimentului, moment in care politele de asigurare inceteaza de drept.
- lichidatorul judiciar numit de instanta odata cu deschiderea in instanta a procedurii falimentului denunta politele de asigurare, cu informarea prealabila a asiguratului.
In privinta incheierii unui alt contract de asigurare, la un alt asigurator, acest proces ar trebui derulat in paralel cu actiunea de denuntare a politei de asigurare incheiate la asiguratorul aflat in insolventa/faliment.
Cum se face denuntarea unei polite RCA la Euroins
Cel mai important pentru asiguratii Euroins este ce trebuie facut pentru recuperarea banilor pe restul perioadei de valabilitate a poliței RCA la Euroins, iar pentru asta este necesara denuntarea politei RCA Euroins.
Procedura de denuntare a politelor RCA la Euroins este una destul de simpla iar in continuare vom exemplifica care sunt pasii de facut pentru denuntarea unei polite RCA Euroins:
Pasul 1: Transmiteti o solicitare de denuntare la Euroins Romania. Email: [email protected]
Practic in acest prim pas trebuie sa solicitati Euroins denuntarea politei de asigurare RCA pe care o aveti incheiata la Euroins. La fel ca in cazul City Insurance, si Euroins a pus la dispozitie un formular pentru denuntare care trebuie completat si transmis la Euroins.
Cererea de denuntare trebuie sa contina obligatoriu serie si numar polita de asigurare, copie CI/BI sau imputernicire in cazul asiguratilor persoane juridice și se transmite pe adresa de e-mail dedicată: [email protected].
Formularul de denuntare pus la dispozitie de catre Euroins arata ca in fotografia de mai jos si poate fi descarcat, in format PDF, dand click AICI.
Atentie! Mai multi asigurati care au solicitat rezilierea politei la Euroins reclama ca nu au niciun raspuns. In acest caz, faceti o captura de ecran (printscreen) cu e-mailul trimis si aceasta va fi dovada denuntarii contractului de asigurare la asigurator.
Pasul 2: Transmiteti la FGA, o cerere de restituire - Anexa 9, completand online formularul dedicat, pe site-ul FGA
La acest pas va trebui sa completati online pe site-ul FGA, Anexa 9 - Cererea de restituire a primei (a sumei platite pe asigurarea RCA). Pentru acces la formularul online click AICI!
Solicitarea dvs trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente pe care le veti atasa (incarca) la formularul online al cererii, in sectiunea special dedicata incarcarii documentelor atasate:
- Imputernicire / Procura, daca este cazul;
- Copie act identitate;
- Copie polita de asigurare;
- Copie dovada platii primelor de asigurare, in cazul platii primelor in rate
- Dovada denuntarii contractului de asigurare inregistrata / transmisa la asigurator*.
* In cazul in care nu primiti un e-mail de la Euroins prin care sa confirme ca polita RCA a fost reziliata/denuntata, dupa ce ati trimis solicitarea de la Pasul 1, faceti o captura de ecran (printscreen) la e-mailul transmis si aceasta va constitui dovada denuntarii.
FGA va inregistra cererile de plata si le va analiza in ordinea primirii si inregistrarii. Avand in vedere volumul foarte ridicat de solicitari urmare a situatiei generate de insolventa Euroins, timpii de asteptare pot fi foarte mari, inarmati-va cu rabdare!
Toate informatiile necesare precum si formularele de mai sus, poti fi gasite pe siteul FGA, click AICI!
Trebuie mentionat si apreciat faptul ca tot procesul de denuntare a politei RCA Euroins si de solicitare la FGA a diferentei de prima pentru perioada ramasa pana la expirare, se pot face exclusiv online completand formularul de pe site-ul FGA si atasand celelalte documente in format electronic.
Cei care aleg aceasta varianta a denuntarii asigurarii Euroins si incheierea unei noi asigurari la un alt asigurător, FGA recomanda ca acest proces ar trebui derulat in paralel cu actiunea de denuntare a politei de asigurare incheiate la asiguratorul aflat in insolventa/faliment.
Recomandarea noastra pentru cei care aleg aceasta cale este ca, de data aceasta, sa incheie o asigurare RCA cu decontare directa (click AICI pentru oferte), la o societate de asigurari in care au incredere si care solutioneaza rapid daunele.
Avand asigurarea RCA cu clauza de decontare directa va va pune la adapost in situatia in care sunteti implicati intr-un accident in care vinovatul are asigure la Euroins, putand sa va reparati rapid masina si sa fiti despagubit de propriul asigurator.
Este cea mai buna optiune in aceasta situatie daca tinem cont ca un dosar de dauna instrumentat de FGA poate dura multe luni de zile, in prezent FGA inca plateste despagubiri pentru daunele City Insurance intrata in faliment de mai bine de 1 an.
Avem deja experienta situatiei City Insurance si de aceea putem recomanda acesta solutie ca fiind cea mai sigura in cazul in care alegeti denuntarea politei RCA Euroins, o noua asigurare RCA la un asigurator serios cu clauza de decontare directa adaugata s-a dovedit pana acum cea mai buna solutie in situatii ca aceasta.
Facem mentiunea ca alegand sa incheiati RCA Online de pe site-ul nostru, odata cu ofertele RCA de la toti asiguratorii, veti putea vizualiza si preturile pentru RCA cu clauza de decontare directa adaugata.
Astfel, nu va trebui sa faceti nimic in plus, doar optati pentru asigurarea RCA cu decontare directa pe care o doriti si cu doar cateva clickuri si in cateva secunde veti avea incheiata asigurarea care va va pune la adapost de problemele generate de falimentul Euroins.
FGA va prelua evidentele complete ale dosarelor de dauna, precum si evidentele tehnico-operative si contabile aferente acestora, in termen de 30 de zile de la data retragerii autorizatiei de functionare a societatii. Dupa preluarea acestora, FGA va proceda la publicarea listelor potentialilor creditori de asigurare.
Instrumentarea de catre FGA a cererilor de plata se va face dupa preluarea evidentelor complete ale dosarelor de dauna precum si a evidentelor tehnico-operative si contabile.
Potrivit legii, art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari, in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a deciziei ASF de retragere a autorizatiei de functionare.
Plata despagubirilor se va face in limita a 500.000 lei pentru o creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare incheiat de asiguratorul aflat in insolventa.