Informare RAR despre anvelopele de iarna in sezonul 2022

By asignet

octombrie 19, 2022

0 comments

Avand in vedere apropierea sezonului rece, Registrul Auto Roman (RAR) a transmis in data de 19 octombrie 2022 o informare de presa in care prezinta modul de inscriptionare a anvelopelor de iarna conforme, conform legislatia de circulatie in vigoare.

Reprezentantii RAR transmit asigurari conducatorilor auto ca, indiferent de denumirea lor comerciala, anvelopele care sunt marcate cu literele M si S (insemnand noroi si zapada – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, indeplinesc cerintele de utilizare in conditiile specifice de iarna prevazute in legislatia nationala rutiera.

De asemenea, istitutia precizeaza cadrul legal care impune obligativitatea utilizarii anvelopelor de iarna pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, respectiv Ordonanta Guvernului nr. 5/2011 de modificare si completare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in 2006.

Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarna nu au suferit modificari de la acel moment.

Prin urmare, daca posesorii de autovehicule respecta legislatia in vigoare si folosesc pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de data calendaristica la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M si S, nu risca sa fie sanctionati contraventional!

Precizarile sunt bine-venit mai ales in conditiile in care urmeaza perioada in care se vor inregistra temperaturi scazute iar probabilitatea ca pe drumurile publice sa apara zapada, gheata sau polei creste destul de mult.

Recomandam soferilor ca pe langa verificarile periodice privind valabilitatea RCA, valabilitatea ITP sau valabilitatea rovinietei, sa verifice si daca cauciucurile de iarna sunt inscriptionate corespunzator si daca uzura lor nu este inaintata.

Pentru situatiile in care urmeaza sa expire asigurarea RCA, avem cea mai rapida si comoda rezolvare este sa incheiati RCA Online utilizand cel mai simplu Calculator RCA disponibil printr-un click AICI sau pe banner.

Imediat ce introduceti datele masinii dumneavoastra, veti putea vedea ofertele de pret de la toti asiguratorii si veti putea alege cel mai ieftin RCA pentru masina dumneavoastra, emiterea si plata se face exclusiv online iar polita RCA se primeste instant pe telefon, laptop sau pe adresa de e-mail.

Sanctiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, in conditiile specificate in lege, este o amenda din clasa a IV-a de sanctiuni (intre 9 si 20 de puncte-amenda), adica intre 1.305 si 2.900 de lei, dar se poate retine si certificat de inmatriculare al vehiculului.

Daca posesorii de autovehicule respecta legislatia in vigoare si folosesc pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de data calendaristica la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M si S, nu risca sa fie sanctionati contraventional.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}