ASF a publicat in luna decembrie 2023 noile tarife de referinta RCA

By asignet

decembrie 17, 2023

0 comments

Asa cum era de asteptat, luna decembrie 2023 a adus publicarea noilor tarife de referinta RCA de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), tarife care vor influenta preturile asigurarilor RCA din perioada urmatoare.

Inceputul anului 2024 va fi unul destul de provocator pentru soferii care vor cauta o asigurare RCA ieftina deoarece noile tarife de referinta RCA inregistreaza cresteri fata de tarifele de referinta dupa care se calculeaza preturile RCA in prezent.

In anii anteriori, cresterea tarifelor de referinta RCA a dus la o scumpire a asigurarilor RCA iar de data aceasta este mult mai probabil pentru ca la 31 decembrie 2023 expira si plafonarea preturilor RCA impusa de Guvern.

Tarifele de referinta pentru RCA publicate in decembrie 2023 urmeaza sa influenteze preturile asigurarilor RCA incepand cu luna ianuarie 2024 si vor fi valabile pentru o perioada de cel putin 6 luni, pana la publicarea noilor tarife.

Care sunt noile tarife de referinta RCA valabile din ianuarie 2024

Raportul cu privire la determinarea tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie a fost publicat pe site-ul ASF in luna decembrie 2023.

Acest Raport se intocmeste semestrial potrivit Legii nr. 132/2017 de catre o societate cu expertiza in domeniu iar in prezent acest consultant este Asocierea KPMG Advisory SRL si KPMG Audit SRL.

Va prezentam in continuare tarifele de referinta RCA decembrie 2023, extrase din raportul publicat de ADF pentru toate categoriile de varsta si de capacitate cilindrica a vehiculului asigurat.

Tarifele de referinta RCA decembrie 2023 pentru persoane fizice

tarife de referinta rca decembrie 2023 persoane fizice

Tarifele de referinta RCA decembrie 2023 pentru persoane juridice

tarife de referinta rca decembrie 2023 persoane juridice

Tarifele de referinta RCA decembrie 2023 pentru autovehicule transport bunuri

tarife de referinta rca decembrie 2023 transport de bunuri

Facand o comparatie intre tarifele de referinta RCA din februarie 2023 dupa care s-au calculat preturile RCA pana in prezent si noile tarife de referinta RCA publicate in luna decembrie 2023 putem observa cresteri pentru multe categorii de vehicule, in special pentru cele cu capacitate cilindrica mare si pentru asigurati cu varsta de pana la 31 ani.

Se pot aprecia foarte usor modificarile de tarif pe fiecare categorie in parte comparand tarifele de referinta RCA din decembrie 2023, prezentate mai sus, cu tarifele de referinta RCA din februarie 2023.

Tarifele de referinta RCA publicate in decembrie 2023 vor sta la baza formarii preturilor de vanzare al politelor RCA de catre asiguratori in perioada urmatoare, astfel ca putem asista la cresterea preturilor RCA incapand cu ianuarie 2024.

Chiar si pentru categoriile de vehicule pentru care tarifele de referinta sunt mai mari, asta nu inseamna neaparat ca pretul final RCA va fi mai mare decat in prezent deoarece societatile de asigurare isi fac propria strategie prin care stabilesc pretul final in functie de mai multe criterii.

Astfel, chiar daca exista categorii de autovehicule pentru care noile tarife de referinta sunt mai mari, asiguratii pot incheia in continuare RCA ieftin daca au daunalitate redusa si clasa de bonus malus mare.

Cele mai mari sanse de a gasi un pret mic le au clientii care aleg sa incheie asigurarea RCA Online prin intermediul celui mai nou si modern Calculator RCA online, accesibil printr-un click AICI sau pe bannerul de mai jos.

Platforma noastra de asigurari RCA online este foarte usor de folosit iar obtinerea unei oferte RCA online dureaza doar cateva zeci de secunde si va genera preturi la toate societatile de asigurari care vand RCA in Romania.

Puteti obtine foarte usor oferta RCA pe 12 luni, oferta RCA pe 6 luni, oferta RCA pe 3 luni, oferta RCA pe 1 luna sau la cerere pe orice perioada, multiplu de o luna (2 luni, 4, luni, 5 luni, 7 luni etc.).

De asemenea, aveti posibilitatea sa incheiati asigurare RCA in vederea inmatricularii pe orice perioada doriti iar daca aveti nevoie de ajutor aveti disponibil un buton de whatsapp la care raspundem la orice ora 24/24.

La o analiza succinya a tarifelor de referinta RCA publicate de ASF in decembrie 2023 se poate anticipa ca preturile asigurarilor RCA nu vor creste semnificativ in perioada urmatoare din aceasta cauza.

Este insa posibil ca odata cu incetarea prevederilor Ordonantei de Urgenta privind plafonarea preturilor RCA  (la 31 decembrie 2023), asiguratorii sa aplice majorari suplimentare ale preturilor politelor RCA.

In perioada urmatoare, pana la sfarsitul acestui an, va vom prezenta concluziile specialistilor in domeniu pe care i-am contactat despre estimarile cu privire la evolutia preturilor asigurarilor RCA incepand cu 01 ianuarie 2024.

Asadar, ramaneti aproape de site-ul nostru de asigurari online ieftine pentru a fi la curent cu cele mai proapsete informatii din domeniu si pentru a beneficia de instrumentele pe care le punem la dispozitie gratuit, cum ar fi Calculatorul RCA Online cu ajutorul caruia se poate face o simulare pret RCA in nici 2 minute.

In final, facem mentiunea ca tarifele de referinta RCA pentru 2024 au fost calculate dupa formula din Legea nr.132/2017:

formula prima bruta de referinta

Mecanismul de calcul este unul destul de complex si greu de inteles de majoritatea dintre noi dar rezultatele obtinute sunt cuantificate in valori  pe care societatile de asigurare RCA trebuie sa le aiba in vedere la stabilirea preturilor asigurarilor RCA in anul 2024.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}