Cresc tarifele de referinta RCA. Se scumpesc asigurarile?

By asignet

martie 7, 2023

0 comments

Sfarsitul lunii februarie 2023 a adus publicarea noilor tarife de referinta RCA de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), tarife care sunt mai mari pentru toate categoriile decat cele utilizate in prezent de catre asiguratori.

Noile tarife RCA valabile incepand cu luna martie 2023 vor sta la baza calcularii preturilor asigurarilor RCA de catre societatile de asigurare iar intrebarea fireasca care se pune este daca se scumpesc asigurarile RCA?

Intrebarea este una fireasca majoritatea soferilor sunt in cautare de RCA Ieftin si avand in vedere ca la recenta modificare de tarife RCA preturile la asigurari au crescut, ne asteptam ca si de aceasta data sa se intample la fel.

Veti gasi in acest articol tarifele de referinta RCA valabile incepand cu luna martie 2023 pentru toate categoriile de varsta si de capacitate cilindrica, atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice.

In fotografiile de mai jos puteti consulta tarifele de referinta RCA februarie 2023, extrase de pe site-ul ASF, pentru toate categoriile de varsta si de capacitate cilindrica a vehiculului asigurat.

Tarifele de referinta RCA 2023 pentru persoane fizice

tarife referinta pf feb 2023

Tarifele de referinta RCA 2023 pentru persoane juridice

tarife referinta pj feb 2023

Tarifele de referinta RCA 2023 pentru autovehicule transport bunuri

tarife referinta transport feb 2023 2022

Putem face, cu usurinta, o comparatie intre tarifele de referinta RCA dupa care s-au calculat preturile RCA pana in prezent si noile tarife de referinta RCA publicate in luna februarie 2023 dupa care se vor calcula preturile asigurarilor RCA in continuare.

Din pacate pentru soferi, tarifele de referinta au crescut pentru toate categoriile de varsta si pentru toate intervalele de capacitate cilindrica. iar asta inseamna ca, cel mai probabil, asigurarile RCA se scumpesc in perioada urmatoare.

Daca vorbim de persoane fizice, cel mai mic tarif de referinta RCA este pentru asigurati cu varsta intre 51 si 60 de ani si capacitatea cilindrica de sub 1.200 cmc, are valoarea de 1.006 lei, in crestere de la 860 lei cat era pana acum.

Daca facem un calcul simplu, rezulta o crestere de aproximativ 17% care ar putea insemna o scumpire a asigurarilor RCA pentru aceasta de categorie de clienti cu peste 100 lei.

Aceasta categori este una norocoasa, comparativ cu cat ar putea fi scumpirea pentru categoria de varsta sub 30 de ani si capacitatea cilindrica mai mare de 2.500 cmc, la care pretul de referinta a crescut cu peste 500 lei.

La persoanele juridice cresterile de tarife sunt chiar mai mari, exemplificam mai jos care este cresterea fata de perioada anterioara:

  • vehicule cu capacitatea cilindrica sub 1.200 cmc, noul tarif de referinta va fi 1.755 lei fata de 1.534 lei cat era pana acum;
  • vehicule cu capacitatea cilindrica 1.201 - 1.400 cmc, noul tarif de referinta va fi 1.527 lei fata de 1.354 lei cat era pana acum;
  • vehicule cu capacitatea cilindrica 1.401 - 1.600 cmc, noul tarif de referinta va fi 1.435 lei fata de 1.253 lei cat era pana acum;
  • vehicule cu capacitatea cilindrica 1.601 - 1.800 cmc, noul tarif de referinta va fi 1.354 lei fata de 1.149 lei cat era pana acum;
  • vehicule cu capacitatea cilindrica 1.801 - 2.000 cmc, noul tarif de referinta va fi 1.408 lei fata de 1.218 lei cat era pana acum;
  • vehicule cu capacitatea cilindrica 2.001 - 2.500 cmc, noul tarif de referinta va fi 1.626 lei fata de 1.406 lei cat era pana acum;
  • vehicule cu capacitatea cilindrica peste 2.500 cmc, noul tarif de referinta va fi 1.895 lei fata de 1.652 lei cat era pana acum;
  • la vehiculele electrice tariful de referinta va fi 2.736 lei (categorie nou introdusa).

Este evident ca, analizand tarifele de referinta pentru persoane juridice, este aproape o certitudine ca si asigurarile pentru masinile inmatriculate pe firma se scumpesc din luna martie 2023.

Pentru a putea aprecia cresterile de tarife pentru o categorie anume, se pot compara tarifele de referinta RCA din luna august 2022 cu aceste tarife de referinta stabilite in luna februarie 2023.

In principiu, tarifele de referinta stau la baza alcatuirii pretului final de vanzare al politelor RCA de catre asiguratori si de aceea toti specialistii apreciaza ca vom asista la cresterea preturilor RCA incapand cu luna martie 2023.

Asta nu inseamna , insa, ca preturile vor creste pentru fiecare categorie in parte si la toti asiguratorii. Fiecare societate de asigurari are propriul model de fundamentare al preturilor si pot fi cazuri cand pentru anumite categorii de clienti preturile sa nu creasca.

Tarifele de referinta sunt calculate de o firma independenta si sunt avut in vedere mai multi parametrii inclusiv categoria de vehicule din care face parte (autoturisme, autovehicule de transport, motociclete sau remorci), tipul asiguratului (persoana fizica sau juridica), varsta asiguratului, dar si de caracteristicile vehiculelor (capacitate cilindrica, masa maxima, putere).

Chiar daca tarifele de referinta cresc, de regula, societatile de asigurare isi fac propria strategie prin care stanbilesc pretul final iar asiguratii cu daunalitate scazuta si clasa de bonus-malus mare, sunt cei mai avantajati de cele mai multe ori.

Astfel, chiar si in conditiile cresterii destul de consistente a tarifelor de referinta RCA, posibilitatea de a incheia asigurari auto ieftine va fi accesibila inca multora dintre proprietarii de vehicule.

Aceasta mai ales daca aleg sa-si incheie asigurarea RCA Online iar noi le punem la dispozitie cel mai nou si modern Calculator RCA 2023, accesibil printr-un click AICI sau pe banner,  cu care se poate face un calcul RCA si se pot compara toate ofertele de pe piata.

Oferim una din cele mai simple si intuitive platforme de calcul a asigurarilor RCA, datele se introduc usur iar in medie, timpul necesar obtinerii ofertelor de pret este de doar cateva zeci de secunde.

Dupa ce introduceti toate datele necesare, Calculatorul RCA va afisa preturile RCA la toate societatile care ofera RCA in Romania, inclusiv oferta RCA Hellas Direct, societate intrata recent pe piata din Romania si care ofera asigurari ieftine.

Dupa ce comparati singuri toate ofertele de pret RCA afisate, aveti posibilitatea sa alegeti oferta care va avantajeaza si sa incheiati asigurarea RCA 100% online, aceasta fiind eliberata imediat.

Chiar daca in perioada urmatoare se vor scumpi asigurarile RCA, pe site-ul nostru veti gasi cele mai mici preturi, aceleasi pe care vi le-ar oferi si asiguratorul direct, dar aveti avantajul ca puteti vedea toate ofertele, de la toate firmele, in acelasi loc.

Avem deja experienta ultimei cresteri de tarife de referinta RCA din februarie 2022 si putem estima ca in urmatoarea perioada societatile de asigurare vor aplica treptat mici cresteri de preturi la politele RCA pentru o parte din categoriile de clienti.

Pe asignet.ro puteti oricand calcula preturile la asigurarea RCA si nu numai, oferim multe instrumente prin care puteti calcula si emite online aproape orice tip de asigurare aveti nevoie.

Tot ce trebuie sa faceti este sa accesati platforma de asigurari online, dand click AICI si sa alegeti din lista asigurarea pe care doriti sa o incheiati sau pentru care doriti doar sa efectuati un calcul online.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}