Asigurarea RCA cu decontare directa

By asignet

noiembrie 8, 2021

0 comments

Asigurarea RCA cu decontare directa este o asigurare RCA obisnuita la care se dauga clauza de decontare directa, clauza care da posibilitatea asiguratului sa se poata folosi si el de polita RCA.

Clauza de decontare directa RCA se oferteaza obligatoriu de o perioada buna de timp, insa, cu toate astea, foarte multi asigurati nu stiu ca au posibilitatea sa-si adauge aceasta optiune la asigurarea RCA.

In contextul in care in ultimii ani multi dintre asigurati au avut de suferit urmare a falimentelor City Insurance si Euroins, decontarea directa RCA a devenit din ce in ce mai cautata de catre cei care incheie asigurari auto.

Asiguratul care are o asigurare RCA cu decontare directa va avea posibilitatea sa-si repare autovehiculul pe asigurarea proprie in cazul in care sunt implicati intr-un accident rutier in care nu sunt vinovati. 

Aceasta constituie un real avantaj mai ales daca cel care opteaza are asigurare RCA la un asigurator serios care solutioneaza rapid si fara prea multa birocratie dosarele de dauna.

Cei care urmeaza sa-si cumpere o masina, noua sau second hand, si va fi necesar sa o inmatriculeze, trebuie sa stie ca aceasta clauza de decontare directa poate fi inclusa si la asigurarea RCA in vederea inmatricularii.

In 2022 si 2023 clauza de decontare directa la asigurarea RCA s-a dovedit a fi extrem de utila, in conditiile in care s-au inregistrat zeci de mii de daune provicate de asiguratii City Insurance si Euroins in timp ce aceste societati erau in faliment.

Cei care au avut decontare directa la RCA si au fost loviti de asigurati ai celor 2 societati falimentare, si-au putut repara masinile pe propria asigurare fara sa mai fie nevoiti sa astepta luni sau chiar peste 1 an sa fie despagubiti de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA).

Ce inseamna decontarea directa RCA

Decontarea directa la asigurarea RCA este un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de catre companiile de asigurare a propriilor asigurati.

Mai pe intelesul tuturor, daca un asigurat are incheiata o asigurare cu decontare directa, in cazul unui accident va putea fi despagubit de propriul asigurator daca sunt indeplinite conditiile decontarii directe.

Clauza de decontare directa se oferteaza obligatoriu de catre agentii de asigurare sau reprezentantii societatilor de asigurare dar deocamdata, includerea esi in asigurarea RCA este optionala pentru asigurat.

Exemplu: in cazul in cazul in care incheiati polita RCA la un anumit asigurator, cu clauza de decontare directa si sunteti implicat intr-un accident in care vinovatul are asigurare la un alt asigurator, puteti opta sa va reparati masina pe propria asigurare RCA.

Asiguratii sunt motivati, astfel, sa aleaga o societate de asigurari serioasa, in care au incredere si avand clauza de decontare directa inclusa se vor putea folosi de aceasta clauza in cazul unui accident in care vinovatul accidentului are asigurare la o societate de care nu sunteti multumiti.

Conditii pentru aplicarea decontarii directe

Legislatia in vigoare reglementeaza clar situatiile si conditiile care trebuie indeplinite pentru ca decontarea directa la asigurarea RCA sa poata fi folosita in caz de dauna auto.

Astfel, Legea RCA nr. 132/2017 prevede un set de conditii de indeplinit, cumulativ, pentru ca decontarea directa sa devina aplicabila:

 • accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
 • vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
 • prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
 • ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
 • prejudiciile exclud vatamarile corporale.

Cu toate aceste conditii, practica arata ca in cazul majoritatii accidentelor rutiere produse in Romania, polita de asigurare auto cu decontare directa poate fi folosita, statistic peste 90% din evenimentele rutiere indeplinesc conditiile de mai sus.

Pret decontare directa la asigurarea RCA

In cazul in care va decideti sa optati pentru o asigurare RCA cu decontare directa si doriti sa stiti exact pretul suplimentar pe care-l platiti pentru aceasta clauza, utilizati Calculatorul de preturi RCA (click AICI)efectuati un calcul RCA si veti obtine preturile exacte pentru asigurarea RCA cu decontarea directa la fiecare asigurator.

Pretul clauzei de decontare directa la asigurarea RCA difera de la un asigurator la altul pentru ca, potrivit legii, fiecare societate de asigurari isi poate fixa propriile tarife pentru aceasta clauza optionala.

Astfel, pretul suplimentar aferent decontarii directe poate fi de la cateva zeci de lei pana la o suma de ordinul sutelor de lei, in functie de societatea la care alegeti sa incheiati polita RCA cu decontare directa.

La data de 01 ianuarie 2024, preturile pentru includerea clauzei de decontare directa la asigurarea RCA pentru cei 8 asiguratori la care se poate incheia RCA in Romania sunt urmatoarele:

 • Pret decontare directa RCA Groupama: 259,29 lei pe an;
 • Pret decontare directa RCA Allianz: 168 lei pe an;
 • Pret decontare directa RCA Generali: 350 lei pe an;
 • Pret decontare directa RCA Omniasig: 150 lei pe an;
 • Pret decontare directa RCA Hellas Direct: 453,64 lei pe an;
 • Pret decontare directa RCA Axeria: 217,53 lei pe an;
 • Pret decontare directa RCA Grawe: 275 lei pe an;
 • Pret decontare direct RCA Asirom: 150 lei pe an.

Aceste preturi se modifica proportional cu perioada pentru care este incheiata asigurarea RCA si se pot modifica in cursul anului de catre societatile de asigurari (vom actualiza permanent aceasta lista).

Utilizand platforma noastra de emitere a asigurarilor veti putea constata ca se poate obtine o asigurare auto ieftina cu clauza de decontare directa inclusa, cu atat mai necesara in prezent, in contextul generat de falimentele City Insurance si Euroins.

Cum se foloseste decontarea directa RCA

In cazul in care sunteti implicat intr-un accident in care nu sunteti persoana vinovata si considerati ca este mai bine sa folositi clauza de decontare directa pe care o aveti la polita RCA, in primul rand trebuie sa verificati daca sunt indeplinite conditiile pentru aplicarea acesteia.

Daca conditiile sunt indeplinite, in termen de maxim 5 zile trebuie sa notificati asiguratorul dumneavoastra si sa-i furnizati toate documentele constatatoare ale accidentului (constatare amiabila sau proces verbal intocmit de Politia Rutiera).

De asemenea va trebui sa-i detaliati toate imprejurarile in care s-a produs accidentul, inclusiv fotografii ale autovehiculelor implicate daca vi se solicita, si sa-i furnizati toate documentele necesare instrumentarii dosarului de dauna.

Odata transmise toate aceste informatii, asiguratorul la care aveti incheiata asigurarea RCA cu decontare directa va face toate demersurile pentru a solutiona cat mai rapid si in folosul dumneavoastra, dosarul de dauna.

Potrivit legii, dupa ce o sa va despagubeasca, asiguratorul dumneavoastra se va indrepta asupra asiguratorului celui vinovat pentru recuperarea banilor pe care-i cheltuieste pentru solutionarea daunei.

Avantajele decontarii directe RCA

Fara indoiala experienta de a fi victima unui accident rutier si de a-ti repara masina pe asigurarea RCA a altui sofer vinovat de accident nu este una deloc placuta si cine a trecut prin asa ceva intelege cel mai bine avantajele decontarii directe RCA.

Asta ca sa nu mai vorbim de cazurile in care masina care se face vinoavada de accident are asigurare RCA la o societate cu probleme asa cum au fost cazurile City Insurance si Euroins si administrarea daunelor se face de FGA.

Pentru a evita aceste neplaceri o varianta ar fi incheierea unei asigurari CASCO sau varianta mult mai ieftina pe care o recomandam tuturor, indiferent de masina detinuta, respectiv adaugarea clauzei de decontare directa la RCA care are urmatoarele avantaje:

 • Usurinta si rapiditate la solutionarea daunelor - in caz de accident in care nu esti vinovat si sunt indeplinite conditiile utilizarii decontarii directe RCA poti sa discuti direct cu asiguratorul tau si in 48 de ore de la producerea accidentului masina poate fi dusa in service si reparatia autovehicului afectatpoate sa inceapa;
 • Proccedura este simpla si fara birocratie - procedura de solutionare a daunei este una mult mai usoara iar propriul tau asigurator are tot interesul sa faca procesul unul simplu si fara sa ceara o multime de hartii inutile;
 • Confort financiar - la folosirea decontarii directe RCA asiguratorul tau va suporta cheltuielile reparatiei masinii, poti opta pentru orice service iar asiguratorul va plati pentru reparatii fara sa mai fi nevoit sa platesti reparatiile si ulterior sa astepti dupa rambursarea lor.

Sunt asadar motive suficiente ca atunci cand gasiti cea mai ieftina asigurare RCA pentru masina dumneavoastra sa optati si pentru clauza de decontare directa RCA, mai ales daca aveti incredere ca asiguratorul ales despagubeste rapid si corect daunele.

In urma procesului de ofertare RCA pe care-l puteti face pe siteul nostru, vi se va oferi posibilitatea sa incheiati atat RCA cu decontare directa cat si RCA fara decontare directa. Va sfatuim sa alegeti prima varianta indiferent de asiguratorul la care urmeaza sa incheiati polita RCA.

Din experienta noastra si urmarea a feedbackului primit de la clientii nostri, putem spune ca, indiferent de asiguratorul pe care-l alegeti pentru asigurarea RCA, acesta va trata cu seriozitate dosarul dumneavoastra de dauna in cazul in care aveti inclusa clauza de decontare directa.

Chiar si asiguratorii care sunt adesea criticati pentru lentoarea cu care solutioneaza dosarele de dauna, au dat dovada de celeritate in solutionare daunelor clientilor pe care-i aveau asigurati cu clauza de decontare directa inclusa. 

Avand in vedere ca incepand cu luna august 2020, odata cu modificare Normei RCA nr. 20/2017, asigurarea RCA este valabila si in format electronic, clientii sunt incurajati sa-si incheie asigurarile online, astfel, vizitatorii siteului nostru au la dispozitie cel mai modern Calculator asigurare RCA prin intermediul caruia pot obtine cele mai bune oferte disponibile pentru asigurarea RCA.

Puteti solicita oferta RCA pe orice perioada doriti iar ulterior, sa incheiati asigurare RCA pe o luna, pe 3 luni, pe 6 luni sau pe 12 luni. Cel mai avantajos pret va fi, insa, intotdeauna, la toti asiguratorii, pentru o asigurare RCA pe 12 luni.

Indiferent de perioada pe care alegeti sa incheiati asigurarea RCA, la aceasta puteti adauga clauza de decontare directa, iar pretul acestei clauze va fi proportional cu perioada pe care este incheiata asigurarea RCA.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}