SOC pe piata RCA – Euroins intra in insolventa

By asignet

martie 16, 2023

0 comments

O stire socanta vine de la ASF care a decis intr-o sedinta din 16 martie 2023, retragerea autorizatiei de functionare a Euroins, societatea urmand sa intre in insolventa, asa cum prevede legea.

Insolventa Euroins, care poate fi urmata de faliment, ar afecta circa 2,5 milioane de asigurati pentru ca Euroins este principalul asigurator RCA dupa ce City Insurance a falimentat la randul ei.

Decizia ASF de ridicare a autorizatiei de functionare a Euroins a fost luata ca urmare a problemelor de solvabilitate pe care le-ar avea societatea, desi conducerea Euroins a negat vehement aceste probleme.

Foarte grav este ca daca Euroins intra in insolventa, toate daunele pe politele Euroins existente in piata, vor trebui platite de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) care nu va avea de unde sa plateasca avand in vedere ca inca mai are de achitat despagubiri urmare a falimentului City Insurance.

Sunt aproximativ 2 milioane si jumatate de polite RCA Euroins in acest moment in piata, asta pentru ca in ultimul an la Euroins se putea incheia cel mai ieftin RCA, ceea ce echivaleaza cu un adevarat dezastru in cazul unui eventual faliment al Euroins.

Conform comunicatului de presa transmis de ASF in data de 17 martie 2023, Consiliul ASF a decis sa retraga autorizatia de functionare a societatii Euroins Romania, constatand indiciile starii de insolventa a companiei.

Consiliul a mai hotarat promovarea de catre ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment si numirea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) ca administrator interimar al societatii, cu sarcina de a asigura administrarea si conducerea activitatii asiguratorului si adoptarea masurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atributiile conducerii societatii se suspenda de drept. Mandatul FGA inceteaza la numirea lichidatorului judiciar.

In comunicat, reprezentantii ASF mentioneaza ca la data de 30.06.2022 societatea nu detinea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situatie care s-a mentinut si la data de 30.09.2022.

Astfel, pentru restabilirea cerintei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri in cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri in cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizatiei a fost luata in conditiile in care situatia Euroins Romania nu face fiabila aplicarea unei proceduri de rezolutie.

Decizia Consiliului ASF se bazeaza pe o ampla analiza a situatiei Euroins Romania. Reprezentantii ASF  mentioneazafaptul ca, incepand cu anul 2020, Euroins a facut obiectul unor actiuni intense de control care au avut drept rezultat evidentierea situatiei reale a societatii.

Intre februarie 2020 si ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sanctiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 actiuni de control. Toate sanctiunile aplicate de ASF societatii Euroins Romania au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instantele de judecata carora societatea li s-a adresat in contestarea masurilor.

Intrebarile pe care si le pun asiguratii, pe buna dreptate, sunt: Ce se intampla cu asigurarile Euroins? Cat timp mai sunt valabile politele Euroins? Ce trebuie sa fac daca am asigurare RCA la Euroins?

Deocamdata, pana cand informatia va fi comunicata oficial de ASF (sursele spun ca in prima parte a zilei de 17 martie 2023), putem doar sa speculam si sa anticipam ca lucrurile vor decurge ca si in cazul insolventei si apoi falimentului City Insurance.

Astfel, politele Euroins ar urma sa ramana valabile pana cand va fi pronuntat falimentul Euroins (daca se va intampla) si inca 90 de zile dupa aceea. Tot procesul ar putea dura multe luni, perioada in care majoritatea politelor RCA Euroins isi vor termina valabilitatea.

Asa cum am recomandat si in cazul City Insurance, in aceasta perioada cand sunt milioane de polite RCA la Euroins, recomandam clientilor sa-si incheie asigurarea RCA la un asigurator de incredere si sa adauge clauza de decontare directa.

Astfel, in cazul unui accident cu un asigurat Euroins vor putea sa-si repare masina pe propria asigurare fara sa fie nevoiti sa astepte foarte mult timp pentru a obtine despagubirile de la FGA.

In fotografia de mai jos puteti citi Comunicatul de presa integral al ASF in legatura cu situatia Euroins:

comunicat asf despre euroins 17 martie 2023

Clientii Euroins, adica cei care detin polite RCA la Euroins trebuie sa stea linistit, politele raman valabile iar pronuntarea unei hotarari judecatoresti privind falimentul Euroins poate dura si cateva luni de zile.

Incetarea valabilitatii asigurarilor RCA Euroins s-ar putea produce la 3 luni (90 de zile) de la pronuntarea hotararii judecatoresti definitive privind falimentul societatii Euroins.

la fel ca si in cazul City Insurance, pe site-ul nostru de asigurari online ieftine, veti gasi in perioada urmatoare toate informatiile despre acest subiect precum si ce trebuie facut pentru denuntarea politelor Euroins, pentru cei care vor dori sa faca asta si sa incheie alta polita RCA.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}