Guvernul a aprobat prelungirea plafonarii preturilor RCA

By asignet

octombrie 7, 2023

0 comments

Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta din data de 5 octombrie 2023, proiectul de Hotarare privind prelungirea plafonarii preturilor la asigurarile RCA pana la 31 decembrie 2023.

Desi proiectul privind plafonarea RCA pana la 31.12.2023 fusese pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice pentru o perioada de 10 zile calendaristice, Guvernul a decis sa nu mai astepte termenul si sa aprobe plafonarea RCA.

Concret, Guvernul a prelungit pana la data de 31 decembrie 2023 perioada de aplicabilitate a prevederilor instituite prin Hotararea Guvernului nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie.

Executivul motiveaza ca prin aplicarea acestei masuri se elimina potentialul impact negativ al cresterii preturilor, o situatie de criza generata de un dezechilibru major intre cerere si oferta, o disfunctionalitate evidenta a pietei, asa cum sunt stipulate in Legea Concurentei.

hotarare de guvern prelungire plafonare preturi rca 2023

Ce efecte va avea prelungirea plafonarii preturilor RCA?

Prelungirea prevederilor Hotararii de Guvern nr. 298/2023 care insituie plafonarea preturilor RCA la nivelul maxim practicat de asiguratori la data de 28.02.2023 vine ca efect al prelungirii cu 90 de zile a valabilitatii asigurarilor Euroins.

Masura de prelungire a inghetarii preturilor la asigurarile RCA are menirea sa preintampine eventualele cresteri de preturi care ar putea fi operate de asiguratori chiar in perioada cand foarte multe polite Euroins isi inceteaza valabilitatea.

Astfel, toti cei care au nevoie de o asigurare RCA pana la sfarsitul anului 2023 vor beneficia de efectele acestei prelungiri a plafonarii preturilor si vor putea incheia RCA Ieftin plafonat indiferent de societatea de asigurari pentru care opteaza.

Efectele prelungirii plafonarii preturilor RCA sunt, asadar, in primul rand in beneficiul clientilor care vor putea obtine oferte de RCA plafonat de la toti asiguratorii iar preturile nu vor exploda din nou asa cum s-a intamplat in cazul falimentului City Insurance.

Exista totusi si nemultumiri cu privire la aceasta prelungire a plafonarii RCA, este vorba de intermediarii (brokerii) care vand polite RCA si care acopera mai mult de 3 sferturi din toata piata RCA.

Plafonarea comisioanelor de intermediere pentru RCA la maxim 8% din valoarea primei de asigurare a fost mentinuta astfel pana la 31 decembrie 2023 si afecteaza serios activitatea multor agenti de asigurare.

Acesta masura le diminueaza serios veniturile desi economia pe care o face reducerea comisionului in pretul final al politei RCA este una infima, de multe ori de doar cativa lei.

Cum legislatia fiscala s-a modificat si ea iar PFA-urile sunt obligate acum si la plata contributiei CASS (contributia la sanatate) de 10%, adaugata la impozitul pe venit de 10%, face aceasta activitate nerentabila iar multi agenti de asigurare isi inceteaza activitatea.

Aparent o reducere a numarului celor care intermediaza asigurari nu afecteaza prea mult piata dar cu cat numarul intermediarilor va fi mai mic cu atat dezechilibrele intre cerere si oferta vor fi mai accentuate pentru ca la acest moment asiguratorii nu pot vinde singuri RCA.

Aceste probleme pot fi rezolvate prin dezvoltarea si aparitia cat mai multor site-uri care sa vanda asigurari RCA online, insa si aici depinde de disponibilitatea clientilor de a oferta, emite si plati singuri politele RCA.

Pentru a veni in sprijinul clientilor interesati de asigurari online ieftine, am pus la dispozitie platforma noastra de emitere online a asigurarilor care este una moderna si foarte usor de utilizat.

Pentru a calcula simplu oferta de pret, in doar cateva zeci de secunde, si a emite online asigurarea RCA, trebuie sa accesati acest Calculator Oferte RCA disponibil printr-un click AICI sau pe bannerul de mai jos.

Procesul de ofertare si emitere a asigurarii este unul foarte simplu si intuitiv, plata se poate face online, cu cardul bancar, in conditii de maxima siguranta iar polita RCA este disponibila imediat in contul dvs. sau o puteti primi pe e-mail sau whatsapp.

Ceea ce ne diferentiaza insa de alte site-uri de profil este posibilitatea de a ne contacta la orice ora, suntem disponibili pe whatsapp si la telefon pentru clientii nostri 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Astfel, in cazul in care aveti probleme la ofertare sau emitere, ori aveti nevoie de informatii suplimentare, accesati butonul de whatsapp din platforma si intrati in contact cu noi indiferent de ora, in orice zi din saptamana.

In concluzie, plafonarea preturilor RCA a fost prelungita de Guvern pana la 31.12.2023, data pana la care toate asigurarile RCA incheiate vor avea preturi care nu pot depasi preturile practicate de asiguratori la data de 28 februarie 2023.

Ramane de vazut ce se va intampla cu preturile RCA incepand cu 01 ianuarie 2024 si daca noua societate, Easy Asigurari, cea care a primit deja toate aprobarile necesare, va incepe sa emita polite RCA pana la finalul anului acesta.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}