Proiect – Plafonarea preturilor RCA prelungita pana la 31 decembrie 2023

By asignet

octombrie 3, 2023

0 comments

La inceputul lunii aprilie 2023, urmare a intrarii in insolventa a societatii Euroins, Guvernul a aprobat plafonarea preturilor asigurarilor RCA pentru o perioada de 6 luni, la solicitarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Perioada de 6 luni stabilita pentru plafonarea RCA urmeaza sa expire in luna octombrie iar Ministerul Finantelor publice a pus in dezbatere publica un proiect de hotarare privind prelungirea perioadei de plafonare a preturilor RCA pana la 31 decembrie 2023.

Urmare a acestui proiect, toti cei care isi vor incheia asigurarea RCA pana la sfarsitul anului acesta, ar putea beneficia de RCA ieftin plafonat la un pret care nu poate depasi pretul asiguratorului la data de 28 februarie 2023.

Concret, in sectiunea Transparenta de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost publicat Proiectul de Hotarare  privind prelungirea perioadei de aplicabilitate a prevederilor instituite prin Hotararea Guvernului nr.298/2023.

Acesta prelungire a Hotararii care impune asiguratorilor sa vanda RCA invhetat la nivelul maxim al preturilor practicate la data de 28 februarie 2023 vine imediat dupa ce Guvernul a aprobat si prelungirea valabilitatii asigurarilor Euroins cu 90 de zile.

Necesitatea prelungirii masurii de inghetare a preturilor pentru asigurarile RCA  a aparut ca urmare a deciziei Guvernului prelungire a valabilitatii asigurarilor Euroins cu 90 de zile. 

Astfel, in conditiile in care prelungirea valabilitatii contractelor RCA se suprapune cu incetarea efectelor HG nr. 298/2023, se estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2023 va exista un numar extrem de ridicat de asigurati RCA care vor solicita incheierea unor noi contracte.

Pentru a se evita crearea unei situatii de dezechilibru intre cerere si oferta la nivel de piata ceea ce ar putea conduce fie la o presiune asupra preturilor RCA practicate de asiguratori fie la o scadere a gradului de cuprindere in asigurarea RCA a parcului auto national.

In lipsa unei astfel de masuri, se arata in nota de fundamentare a proiectului, preturile la asigurarile RCA ar putea creste consistent, pentru ca cererea de asigurari RCA ar fi mult mai mare decat oferta existenta pe piata.

proiect hotarare prelungire plafonare rca

Proiectul de prelungire a plafonarii preturilor RCA este in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor, pentru o perioada de 10 zile calendaristice, incepand cu data de 28 septembrie 2023.

Dupa scurgerea termenului in care pot fi depuse propuneri, sugestii sau opinii cu privire la prevederile acestuia, Ministerul Finantelor Publice va stabili forma finala care va fi inaintata spre aprobare, cel mai probabil in sedinta de guvern din saptamana 09 - 15 octombrie 2023.

Consideram ca nu vor exista impedimente in aprobarea Hotararii si aproape sigur masura de plafonare a preturilor pentru asigurarile RCA va fi prelungita astfel pana la 31 decembrie 2023.

In aceste conditii, toti cei care urmeaza sa-si reinnoiasca  sau sa incheie o asigurare noua pana la sfarsitul anului 2023 vor putea sa beneficieze, urmare a acestei modificar legislative, de RCA ieftin plafonat.

Pentru a incheia acum cea mai ieftina asigurare RCA la pret plafonat trebuie sa accesati acest Calculator preturi RCA printr-un click AICI sau pe bannerul de mai jos si veti avea acces la cel mai bun calculator RCA online de pe piata.

Sunt si semne de nemultumire cu privire la aceasta prelungire a plafonarii preturilor RCA, este vorba de intermediarii in asigurari ale caror comisioane de intermediere au fost plafonate la 8% urmare a aprobarii  HG nr. 298/2023.

Brokerii de asigurari fac demersuri ca prevederea din Hotararea de Guvern initiala care plafoneaza comisioanele de intermediere la 8% sa fie eliminata, avand in vedere cafoarte multi agenti de asigurare si-au incetat activitatea din cauza acesteia.

Este adevarat ca plafonarea comisioanelor dedistributie la maxim 8% din valoarea primei de asigurare nu a adusscaderi de preturi la asigurarile RCA mai mari de cativa lei, astfel ca mentinerea masurii si afectarea activitatii unei inregi categorii profesionale, nu se justifica.

Vom urmari cu atentie ce se va intampla cu acest proiect, daca dupa finalizarea perioadei de dezbatere publica va suferi modificari si vom tine la curent vizitatorii site-ului nostru cu privire la aceste modificari si cu momentul in care proiectul va fi aprobat.

La orice ora din zi (24/24) aveti posibilitatea sa utilizati gratuit platforma noastra de emitere online a asigurarilor pentru a obtine cele mai bune oferte de pe piata si a incheia cea mai ieftina asigurare auto.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}