Proiectul de Hotarare de Guvern pentru plafonarea preturilor RCA

By asignet

martie 23, 2023

0 comments

Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica noul proiect privind plafonarea preturilor RCA, pentru o perioada de 6 luni, care prevede inghetarea preturilor la asigurarile RCA la nivelul pe care-l aveau la data de 01 martie 2022.

Acest demers vine imediat dupa retragerea autorizatiei de functionare a Euroins si este menit sa preintampine un nou val de scumpiri al asigurarilor RCA, astfel incat clientii sa poata incheia, in continuare, RCA ieftin.

Ce prevede concret acest proiect de inchetare a preturilor RCA timp de 6 luni este ca tarifele maxime pentru politele RCA vor fi stabilite de fiecare asigurator, maxim la preturile practicate de respectivul asigurator la data de 01 martie 2022.

In plus, daca tarifele RCA practicate de asiguratori la 01 martie 2022 au fost mai mari decat tarifele de la 01 martie 2023, asiguratorii vor fi obligati sa aplice cel mai mic tarif dintre acestea.

Proiectul prevede ca aceasta plafonare va fi aplicata timp de 6 luni de la data intrarii in vigoare a masurii si, in mod normal, ar trebui sa aiba ca efect ieftinirea asigurarilor RCA pentru toate categoriile de clienti.

Daca proiectul va intra in vigoare in forma propusa, acesta mai prevede si limitarea comisioanelor de distributie la maxim 8% din prima bruta a politei RCA, pe o perioada de 6 luni.

Si aceasta prevedere ar avea ca scop, tot scaderea preturilor RCA dar poate sa genereze multe probleme in piata RCA pentru ca vor fi multi intermediari care nu vor mai dori sa vanda RCA cu noile valori ale comisioanelor.

Contextul in care s-ar putea aplica aceasta plafonare RCA este unul favorabil asiguratilor Euroins care vor opta pentru denuntarea politei RCA la Euroins si incheierea unei noi polite la o alta societate de asigurari.

Va prezentam, in continuare, proiectul de Hotarare de Guvern privind plafonarea preturilor RCA asa cum a fost intocmit de Ministerul Finantelor Publice si care este pus in dezbatere publica.

proiect plafonare rca 2023 pagina 1
proiect plafonare rca 2023 pagina 2
proiect plafonare rca 2023 pagina 3

Societatile de asigurari care nu vor respecta prevederile acestei hotarari si preturile practicate pentru RCA vor depasi valorile maxime stabilite prin prezenta hotarare sau daca vor practica un comision de distributie mai mare de 8%, risca amenzi de pana la 50.000 lei.

Trebuie mentionat ca acest Proiect se afla in dezbatere publica, propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acesta, pot fi transmise la adresa de e-mail: [email protected], in termen de 10 zile calendaristice de la data publicarii pe site.

Pentru a accesa toate documentele proiectului de plafonare a preturilor RCA, inclusiv Nota de Fundamentare, trebuie sa intrati pe site-ul Ministerului Finantelor, click AICI.

Este foarte interesat de vazut care va fi forma finala a hotararii de plafonare a preturilor asigurarilor RCA si care vor fi efectele aplicarii acesteia. Cu siguranta soferii asteapta RCA mai ieftin mai ales ca preturile au expolodat in ultimul an.

Cea mai simplu mod de a verifica pretul RCA este sa apelati la un Calculator RCA Online (click AICI sau pe banner) si sa faceti o comparatie intre preturile RCA oferite de toti asiguratorii.

Veti putea compara toate ofertele si sa alegeti asigurarea RCA pe care o considerati de incredere iar noi va recomandam sa adaugati si clauza de decontare directa care poate fi extrem de utila in cazul in care sunteti implicati intr-un accident cu un asigurat Euroins.

Inca de la proiectul anterior propus de Ministerul Finantelor Publice in luna februarie 2022, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare-Reasigurare din Romania (UNSAR) avertiza ca o astfel de hotarare nu este in concordanta cu Tratatul de functionare a Uniunii Europene si cu legislatia europeana incidenta în domeniul asigurarilor, si risca sa atraga deschiderea unei noi proceduri de infringement impotriva Romaniei in domeniul legislatiei RCA.

De semenea, reprezentantii companiilor de brokeraj care intermediaza asigurari RCA, estimeaza ca o astfel de masura ar duce la scaderea semnificativa (cu peste 50%) a volumului politelor RCA intermediate.

Practic brokerii de asigurari vor refuza sa intermedieze polite RCA pentru comisioane atat de mici fapt ce va duce la un blocaj urias in piata, clientii neavand practic unde sa-si mai incheie politele.

In conditiile unei piete in care cca. 70% din politele RCA sunt incheiate de intermediari, o astfel de reducere a volumului politelor incheiate, ar face milioane de clienti sa se indrepte direct catre asiguratori care, in mod evident, nu pot face fata logistic, unei astfel de avalanse de cereri.

O solutie va ramane in continuare incheierea RCA online iar site-ul nostru va sta la dispozitie cu cele mai moderne instrumente prin care puteti incheia 100% online toate asigurarile de care aveti nevoie.

Pentru acces nelimitat la platforma de asigurari online ieftine click AICI!

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}