Proiect de lege privind asigurarile de locuinte

By asignet

martie 2, 2023

0 comments

Cutremurele devastatoare din Turcia dar si activitatea seismica recenta din zona Olteniei, au readus pe tapet subiectul asigurarilor de locuinte, care ar fi de mare ajutor in situatia unui cutremur major in Romania.

In acest context, cativa senatori au initial un Proiect de lege pentru modificarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor si pe cale de consecinta si a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Scopul acestor modificari legislative este de a stimula cresterea numarului de proprietari care incheie o asigurare de locuinta, cunoscut fiind faptul ca, in Romania numarul locuintelor asigurate nu depaseste 20% din total.

Proiectul de lege vizeaza doua modificari importante pe care le prezentam in continuare.

1. Cine va aplica amenzile pentru cei care nu detin polita PAD

Cea mai importanta modificare cuprinsa in noul proiect de lege vizeaza stabilirea autoritatii responsabile pentru aplicarea amenzilor pentru nerespectarea obligatiei de asigurare a locuinţelor impotriva dezastrelor naturale (polita PAD).

Potrivit proiectului de lege, acestea vor fi aplicate de catre personalul desemnat in acest sens de catre Ministerul Afacerilor Interne, nu de catre primari sau persoanele imputernicite in acest scop de catre acestia, ca pana in prezent.

Aceasta modificare ar putea fi extrem de importanta pentru ca ar revitaliza controlul detinerii politei PAD, obligatorie prin lege. Pana acum aceasta obligatie revenea primarilor care in majoritatea cazurilor nu faceau nicio verificare deoarece aplicarea de amenzi i-ar fi costat electoral.

Daca acest proiect de lege va fi adoptat, responsabilitatea verificarii existentei politei PAD va cadea in sarcina Ministerului Afacerilor Interne (Polita) si cu siguranta legea va fi aplicata si se vor acorda sanciuni pentru nerespectarea ei.

2. Penalizari si facilitati la impozit in functie de asigurarea locuintei

Cea dea doua prevedere a proiectului de lege vizeaza modificarea Codului Fiscal in sensul penalizarii celor care nu au incheiata asigurarea obligatorie PAD si diminuarii impozitului pentru cei care au incheiata si o asigurare facultativa a locuintei.

Astfel, daca proiectul de lege va fi adoptat, pentru locuintele care care nu au asigurare obligatorie PAD, impozitul va fi majorat cu 10% iar pentru locuintele care au si o asigurare facultativa incheiata, impozitul se va reduce cu 10%.

Amenzile prevazute de lege pentru neincheierea asigurarii obligatorie PAD sunt cuprinse intre 100 și 500 de lei iar potrivit presedintelui ASF, intr-un inteviu din presa, din 2008, de cand este legea, nu a fost aplicata nicio amenda.

Potrivit initiatorilor, impactul socioeconomic, urmare a adoptarii acestui proiect de lege, va fi unul pozitiv, avand in vedere că incheierea asigurarilor obligatorii va conduce la diminuarea consecintelor unor potentiale dezastre, cum ar fi cutremurele. 

De asemenea, in expunerea de motive este mentionat si ca pentru a stimula primarii sa-si exercite atributiile prevazute de lege, respectiv sa notifice persoanele care nu au asigurare de obligatia incheierii asigurarii, se face si o trimitere expresa la dispoziţiile Codului penal care sanctioneaza abuzul in serviciu.

Ramane de vazut daca proiectul de lege va fi adoptat si care vor fi efectele lui, noi consideram bine-venite aceste modificari si incurajam proprietarii de locuinte sa le asigure pentru ca nu costa mult.

Asta cu atat mai mult cu cat va punem la dispozitie un instrument modern, acest Calculator Oferte Locuinta, disponibil printr-un click AICI sau pe banner prin intermediul caruia puteti incheia orice asigurare de locuinta online.

Nu aveti nevoie de acte, nu trebuie sa va deplasati, dureaza doar cateva minute si puteti obtine usor oferta de pret pentru locuinta dumneavoastra iar daca va convine, cu doar cateva clickuri aveti incheiata asigurarea locuintei dorita.

Fie ca incheiati doar o asigurare pentru cutremur prin polita PAD, fie ca asigurati toate riscurile la care poate fi supusa locuinta dumneavoastra, pe site-ul nostru aveti posibilitatea sa le faceti online la cele mai mici preturi de pe piata.

De asemenea, recomandam tuturor celor care vor sa-si stie locuinta in siguranta, si o asigurare de asistenta la domiciliu care este ieftina si va protejeaza locuinta pentru eventualele aavarii accidentale care pot sa apara.

Pe asignet.ro puteti incheia si polita de asistenta tehnica la domiciliu online, trebuie doar sa introduceti cateva date si veti primi instant oferta de pret iar cu cateva clickuri asigurarea va fi gata.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}