Asigurarea de viata unit-linked

By asignet

decembrie 16, 2021

0 comments

Asigurarea de viata Unit-Linked este o asigurare de viata mixta care pe langa componenta de protectie pe care o au asigurarile de viata, include si o componenta investitionala, aceasta componenta avand un anumit grad de risc in functie de preferintele persoanei asigurate.

Asigurarea de viata de tip unit-linked este una din cele mai dinamice produse de asigurare din Romania. Societatea de asigurare investeste o mare parte din prima platita de asigurat in fonduri de investitii administrate de aceasta sau de un administrator extern.

Asiguratul va primi, la maturitatea politei, o cota parte din aceasta investitie (un anumit numar de unit-uri) iar partea cealalta a primei este destinata acoperirii riscului asigurat (decesul, invaliditatea, spitalizarea etc.).

Particularitatile asigurarii de viata unit-linked

Asigurarile de viata de tip unit-linked sunt polițe de asigurare care ofera asiguratului posibilitatea investirii banilor in fonduri de investitii cu o componenta de investitie, pe care le poate alege chiar asiguratul. 

Banii achitati de catre client companiei de asigurari sunt plasati la fondurile de investitii dintr-o lista pe care societatea de asigurari o pune la dispozitia asiguratului, acesta urmand sa primeasca in schimbul primei de asigurare, o cota parte (unit-uri) la fondul de investitii ales.

Prima de asigurare, la asigurarile de viata unit-linked nu este fixa, asiguratul poate modifica oricand marimea primelor de asigurare. De asemenea, asiguratul are dreptul de a opta pentru structura si fondurile in care se vor investi primele platite de el si poate ca, pe parcursul derularii contractului de asigurare, sa modifice această structura.

Un dezavantaj al asigurarilor unit-linked in comparație cu asigurarile traditionale de viata este faptul ca asiguratul se expune la riscul investitiei, risc pe care fiecare asigurat in parte are o anumita reticenta in a-l suporta.

Pentru a remedia acest lucru,  atasaza garantii la aceste contracte de asigurare, care să asigure un anumit nivel minim de beneficii, indiferent de care vor fi rezultatele investiției. Concret, societatea de asigurare se angajeaza sa suporte o parte din riscul de investitie.

Tipurile de asigurari de viata unit-linked

Asigurarile de viata unit-linked sunt de mai multe categorii in functie de scopul/mobilul pe care-l are in vedere asiguratul atunci cand se hotaraste sa incheie o astfel de asigurare, respectiv:

  • asigurari unit-linked pentru riscuri medicale - sunt acele asigurari de viata care, pe langa componenta de protectie in caz de deces al asiguratului, contine si acoperirea riscurilor de boli grave, invaliditate, interventii chirurgicale, spitalizare etc.;
  • asigurari unit-linked pentru investitii - sunt asigurarile destinate persoanelor care vor sa investeasca constant, pe termen lung si sume nu foarte mari;
  • asigurari unit-linked pentru pensie - aceste asigurari sunt destinate persoanelor care vor ca la pensie sa beneficieze de un venit suplimentar, pe langa pensie. La maturitatea politei, beneficiarul va primi o renta viagera pe o perioada lunga de timp;
  • asigurari unit-linked pentru economii - este probabil cea mai utilizata varianta de asigurare de viata cu componenta investitionala si presupune ca asiguratul va primi suma de bani economisita in cazul in care supravietuieste pana la maturitatea politei;
  • asigurari unit-linked pentru copii - prin intermediul acestor asigurari de viata, contractantii economisesc bani pentru a-i folosi atunci cand copilul/copii implinesc varsta stabilita in polita.

Se poate observa cu usurinta ca un produs complex de asigurare de viata unit-linked poate cuprinde acoperiri ale altor produse, mai costisitoare, spre exemplu asigurarea privata de sanatate, fiind o optiune foarte buna pentru persoanele care doresc aceasta componenta de protectie dar si o componenta investitionala (de economisire).

Astfel, pe langa componenta de protectie si chiar daca ati incheiat deja o asigurare privata de sanatate ieftina, va doriti si o componenta de economisire, aveti nevoie de o asigurare de viata mixta unit-linked.

Piata asigurarilor de viata este una extrem de diversificata si dinamica, astfel ca sunt o multime de societati care ofera asigurari de viata unit-linked. Preturile difera in functie tipul de asigurare ales, de acoperirile alese pentru componenta de protectie si de marimea componentei investitionale pentru care asiguratul opteaza.

Indiferent de varianta aleasa, o asigurare de viata unit-linked este intotdeauna o investitie sigura si din ce in ce mai multe persoane opteaza pentru acest tip de asigurare, in special pentru avantajul de a include atat componenta de protectie impotriva riscurilor majore in ceea ce priveste viata si sanatatea dar si pentru componenta de economisire fiind un foarte bun instrument prin care persoanele active reusesc sa faca economii pe care altfel n-ar reusi sa le faca.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}