Ce facem cu asigurarea RCA dupa vanzarea unei masini?

By asignet

iunie 3, 2023

0 comments

O situatie foarte des intalnita si care, de cele mai multe ori este abordata gresit, este ce se intampla cu asigurarea RCA, aflata inca in valabilitate, dupa ce o masina este vanduta de catre proprietar.

Cea mai frecventa greseala pe care o fac cei care vand un autovehicul este sa ofere asigurarea noului proprietar pentru a putea circula cu masina pana cand finalizeaza procedurile de transcriere a dreptului de proprietate.

La vanzarea unei masinii, nu trebuie sa instrainati si asigurarea RCA care oricum este pe numele dumneavoastra iar legal nu se poate face transfer de asigurare auto intre vechiul proprietar si noul proprietar al vehiculului.

Noul proprietar al unei masini care face obiectul unui contract de vanzare-cumparare este obligat sa-si incheie o asigurare pe numele sau, asigurare care-i va fi solicitata la D.R.P.C.I.V. atunci cand va transcrie masina.

Ce facem cu asigurarea auto dupa vanzarea masinii

Este evident ca vanzatorul vehiculului nu trebuie sa instraineze polita RCA noului proprietar sau si daca o face, acest lucru trebuie sa fie pentru o perioada scurta de timp, doar pentru ca noul proprietar sa ajunga cu masina proaspat cumparata la domiciliul sau.

Asigurarea auto dupa vanzare se va rezilia de fostul proprietar care are termen de 5 zile sa instiinteze asiguratorul despre orice schimbare survenita la informatiile inscrise pe contractul RCA (schimbarea proprietarului este o astfel de schimbare).

Mai mult decat atat, potrivit Legii asigurarilor RCA nr. 132/2017, instiintarea asiguratorului este si o obligatie legala, cei care vand o masina sunt obligati sa notifice asiguratorul daca informatiile inscrise in contractul RCA au suferit modificari.

Vanzarea autovehicului este una dintre aceste situatii deoarece noul proprietar este cel care trebuie sa apara pe asigurarea RCA.

In cazul in care transmiteti asigurarea noului proprietar si nu notificati asiguratorul pentru rezilierea acesteia, riscati ca in cazul in care noul proprietar se face vinovat de un accident rutier, sa va scada clasa bonus-malus si sa platiti mai mult la propria asigurare RCA.

In plus, in situatia unui accident de care noul proprietar se face vinovat, pot sa apara probleme la stabilirea dreptului la despagubire pentru noul proprietar al masinii, daca asigurarea RCA este, in continuare, pe numele vechiului proprietar.

Asadar, atunci cand vindeti o masina, actionati legal, nu instrainati asigurarea RCA, notificati asiguratorul in termen de 5 zile de vanzarea masinii si solicitati acestuia restituirea diferentei de prima pentru perioada ramasa pana la expirarea politei.

Recuperare bani asigurare RCA dupa vanzarea masinii

Am stabilit deja ca in cazul schimbarii proprietarului unui autovehicul, nu se poate face un transfer al asigurarii RCA iar vanzatorul masinii cel care era inscris pe polita de asigurare trebuie sa faca demersurile pentru rezilierea asigurarii.

Mai mult decat atat, trebuie sa stiti ca, potrivit Legii nr. 132/2017, cei care instraineaza (vand) un autovehicul, au posibilitatea sa-si recupereze partial banii platiti pe polita RCA, respectiv pe perioada ramasa pana la finalizarea acesteia.

Pentru recuperarea diferentei de bani de pe asigurarea RCA, vanzatorul masinii trebuie sa notifice asiguratorul privind vanzarea autovehiculului si sa-i transmita urmatoarele acte necesare pentru recuperare bani asigurare auto:

  • cererea catre asigurator completata si semnata pentru reziliere polita RCA si recuperare diferenta de prima (fiecare asigurator are un formular tip pentru aceasta);
  • contractul de vanzare-cumparare al vehiculului stampilat de catre organul fiscal al vanzatorului (Fiscalul), care atesta ca vehiculul a fost scos din evidentele fiscale ale fostului proprietar;
  • cartea de identitate a solicitantului (vanzatorului);
  • asigurarea RCA pentru care se solicita rezilierea (de regula se transmite PDF-ul politei);
  • extras de cont bancar cu contul bancar al asiguratului in care se solicita restituirea diferentei de bani pe perioada ramasa.

Facem mentiunea ca toata aceasta procedura se poate face exclusiv online iar pentru asiguratii care au incheiat polita RCA de pe site-ul nostru, ne ocupam gratuit de intreg procesul de anulare rca dupa vanzare si recuperare diferenta de bani pentru perioada ramasa.

Noul proprietar are obligatia legala sa-si incheie o asigurare RCA pe numele sau, iar utilizand acest Calculator RCA Ieftin disponibil printr-un click AICI sau pe bannerul de mai jos, o pot incheia ieftin la pret plafonat.

Ii sfatuim pe toti cei care vand un autovehicul sa respecte recomandarile din acest articol, pe langa ca vor respecta prevederile legale, pot obtine fara prea mari complicatii, diferenta de bani corespunzatoare perioadei ramase pana la expirarea politei RCA.

De toate aceste demersuri pentru recuperarea diferentei de bani pentru RCA la vazarea masinii, ne ocupam noi pentru clientii care au incheiata asigurarea RCA pe site-ul nostru de asigurari auto online.

Acesta este inca un motiv in plus ca sa alegeti sa va incheiati asigurarea RCA (si nu numai) pe site-ul nostru, mai ales ca aveti la dispozitie cea mai moderna platforma de asigurari care va ofera cele mai mici preturi de pe piata.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}