Peste 20% dintre romani cumpara asigurarile online in 2022

By asignet

iulie 17, 2022

0 comments

Piata asigurarilor online este intr-o continua crestere arata un studiu al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) in colaborare cu Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Potrivit celei mai noi editii a Barometrului UNSAR-IRES privind Perceptia riscului si cultura asigurarilor din Romania, in anul 2022 au cumparat asigurari online, 21% dintre romani, in crestere cu 3 puncte procentuale fata de anul 2021.

La prima vedere procentul nu pare spectaculos dar este imbucurator faptul ca numarul celor care cumpara asigurari online este in crestere de la un an la altul iar previziunile pentru anul 2023 sunt foarte optimiste.

Mai mult, aproape doua treimi dintre participantii la studiu (64%) au declarat ca solutiile online sunt importante (36%) si foarte importante (28%) pentru ei atunci cand achizitioneaza sau beneficiaza de acoperirile unui asigurari.

Comportamentul de cumparare are aceeasi dinamica si in ceea ce priveste alte servicii online, nu numai cand vine vorba de asigurari. Astfel, ponderea celor care folosesc servicii online in general, altele decat cele de asigurari, este mai mare: 59% in 2022, fata de 56% in 2021.

Trendul ascendent in ceea ce priveste achizitia de asigurari online arata ca exista un potential urias de crestere pentru acest domeniu care face mult mai facil accesul clientilor la produsele de asigurare.

Cel mai cautat produs de asigurare este, fara indoiala, asigurarea RCA online mai ales ca in ultimii 3 ani, odata cu pandemia de covid-19, majoritatea asiguratorilor dar si a brokerilor de asigurare au dezvoltat platforme pentru emiterea online a politelor RCA.

Cercetarea de piata mai scoate in evidenta si alte caracteristici interesante privind comportamentul de cumparare al asigurarilor on-line. Astfel, categoria de populatie pentru care solutiile online au o importanta mai crescuta este reprezentata de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani (77%), cu educatie superioara (77%) si care locuiesc in mediul urban (68,9%).

De altfel, serviciile online reprezinta, dupa interactiunea cu personalul, al doilea factor de satisfactie in ceea ce priveste experienta cu companiile de asigurari. Un procent important de 71% dintre participantii la studiu au declarat ca sunt multumiti si foarte multumiti de instrumentele online existente in asigurari.

Adrian Marin, presedintele UNSAR face urmatoarele precizari cu privire la aceste aspecte:

Industria de asigurari din Romania urmeaza trendul existent la nivel mondial si se afla intr-un continuu proces de digitalizare. Companiile de asigurari au respectat nevoile oamenilor si au implementat solutii simple prin care orice client poate utiliza o polita de asigurare, de la distanta, fie ca vorbim de achizitie, reinnoire, notificare daune, solicitare despagubiri.

In ceea ce priveste luarea deciziei de cumparare a unei asigurari online, principalele elemente pe care participantii la studiu se bazeaza sunt urmatoarele:

  • 20% - modul in care asigurarile online le acopera nevoile;
  • 12% - rapiditatea si usurinta cu care sunt platite despagubirile in caz de dauna;
  • 7% - serviciile de consultanta oferite de compania de asigurare;
  • 16% -  recomandarile si sfaturile primite de la persoanele apropiate;
  • 9% - pretul asigurarii, acei clienti care cauta in primul rand, asigurari online ieftine.

Rezultatele studiului prezinta si principalele trei motive care i-ar motiva mai mult pe romani sa achizitioneze o polita de asigurare facultativa, acestea fiind: 

  1. daca acestia ar avea venituri mai mari - 36%;
  2. daca ar beneficia de o mai buna informare - 27%;
  3. facilitatile fiscale oferite de stat pentru aceste asigurari - 21%.

Potrivit directorului general al UNSAR, Alexandru Ciuncan, digitalizarea a contribuit semnificativ la imbunatatirea experientei clientilor in ceea ce priveste achizitia politelor de asigurare, iar acest lucru s-a vazut in cresterea procentului celor care au folosit serviciile online. 

Insa, pentru a putea aduce protectia oferita de asigurari mai aproape de romani, sunt necesare atat noi demersuri de informare si educatie financiara, cat si oferirea de facilitati fiscale, precum deductibilitatea asigurarilor de viata, si nu numai.

Barometrul UNSAR-IRES a fost realizat in mai 2022 pe un esantion format din 1.000 respondenti cu varsta intre 18-50 de ani, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), cu o eroare maxima tolerata de ±3,1%, la un nivel de incredere de 95%.

Informatiile relevate de acest studiu sunt foarte pretioase atat pentru societatile de asigurare cat si pentru intermediarii in asigurari. Acestea releva ca exista in continuare un important potential de dezvoltare al asigurarilor online.

Faptul ca siteurile de asigurari online au inceput sa-si sporeasca vannzarile este o dovada in acest sens. E adevarat, deocamdata ponderea cea mai importanta o constituie asigurarile obligatorii (RCA, PAD, Malpraxis) dar si politele facultative (CASCO, asigurari de calatorie, asigurari de locuinte, asigurari de sanatate), au inceput, in ultimul timp, sa fie cautate in mediul online.

Pe siteul nostru majoritatea clientilor cauta sa incheie RCA Online Ieftin, asta si pentru ca acest tip de asigurare are o pondere foarte mare in portofoliul de asigurari pe care-l incheie o persoana sau o familie din Romania.

In plus, pe site-ul nostru clientii gasesc cel mai modern si rapid Calculator RCA Ieftin cu ajutorul caruia obtin rapid, in cateva zeci de secunde, oferte de la toti asiguratorii si pot alege cea mai ieftina asigurare RCA pentru masina lor.

Intreg procesul de ofertare si apoi emitere a politei RCA este foarte simplu, intuitiv si nu necesita cunostinte specifice, putand fi facut si de persoane care nu stapanesc prea bine lucrul cu calculatorul sau cu telefonul.

Principalele avantaje pentru a calcula si incheia o asigurare RCA online sunt: disponibilitatea non-stop a platformei de asigurari, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, comoditatea incheierii politei de acasa fara sa mai fie necesare drumuri sau de prezenta acte, precum si posibilitatea de a alege singur dintre toate ofertele RCA disponibile pe piata.

Un alt aspect care devine din ce in ce mai important este si posibilitatea de a incheia asigurare RCA pe 1 luna, asta pentru ca in ultima vreme clientii se confrunta cu refuzul unor agenti de asigurare de a incheia polite RCA pe o luna, refuz cauzat, in mare parte, de comisioanele de intermediere foarte mici pentru aceste asigurari.

Utilizand platforma noastra de asigurari nu va veti confrunta cu astfel de probleme, veti putea incheia asigurarea RCA pe orice perioada si la ce societate de asigurari doriti.

Dar pe platforma de asigurari online nu se pot incheia doar asigurari auto ieftine, pentru ca punem la dispozitia vizitatorilor siteului nostru, calculatoare de preturi si pentru alte tipuri de asigurari cum ar fi: asigurari de calatorie, asigurari pentru locuinta, asigurari de sanatate, asigurari de asistenta la domiciliu sau asigurari ROTR.

Pe langa acestea, care va permit sa comparati singuri preturile si sa alegeti ofertele pe care le considerati cele mai avantajoase, puteti solicita oricand oferte si pentru alte tipuri de asigurari: CASCO, storno, de malpraxis, de viata, pensii private sau de asistenta rutiera.

Puteti solicita online oferte pentru aceste tipuri de asigurari si in scurt timp un consultat al siteului nostru va va contacta pentru a va oferi cele mai bune solutii pentru asigurarea dorita.

UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania a fost infiintata in 1994 si reprezinta 20 de companii de profil care detin o pondere de aproximativ 90% din piata locala de asigurari. 

Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni – Insurance Europe.

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES activeaza pe piata de cercetare din Romania inca din anul 2009 si functioneaza ca un think tank independent, o parte dintre studiile si proiectele pe care le dezvolta fiind dedicate optimizarii politicilor publice in diferite domenii ale societatii romanesti. 

IRES este una dintre cele mai mari companii romanesti de cercetare de piata si ofera solutii integrate pentru clienti – organizatii multinationale, nationale si locale, institutii si organizatii din Romania, dar si din strainatate – care inteleg valoarea cercetarii in evolutia lor pe termen lung.

IRES este membru al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) si isi desfasoara activitatea la cele mai inalte standarde profesionale, respectand practicile internationale in acest domeniu.

Mai multe rezultate ale cercetarii de piata, poate fi consultate pe site-ul UNSAR, click AICI.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}