Preschimbare permis de conducere auto expirat

By asignet

iulie 2, 2022

0 comments

In cazul in care permisul de conducere auto urmeaza sa expire, aveti obligatia sa parcurgeti procedura Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (D.R.P.C.I.V.) de preschimbare permis de conducere.

Aveti obligatia de preschimbare a permisului auto si in cazul in care permisul de conducere a fost pierdut, s-a deteriorat ori posesorul acestuia si-a schimbat numele din cartea de identitate.

Cea mai des intalnita situatie este cea de permis auto expirat si pentru a evita o eventuala amenda pentru permis expirat trebuie sa verifice din timp data la acre acesta expira si sa parcurga procedura de preschimbare permis de la D.R.P.C.I.V..

De mentionat este faptul ca in cazul schimbarii adresei de domiciliu din cartea de identitate a posesorului, preschimbarea permisului de conducere auto NU este necesara.

Documente necesare pentru preschimbarea permisului de conducere auto expirat

Conform D.R.P.C.I.V., pentru preschimbarea unui permis de conducere expirat sunt necesare urmatoarele documente:

  • Cererea solicitantului care se obtine si se completeaza in format electronic la ghiseu;
  • Actul de identitate al solicitantului, original;
  • Dovada de plata a contravalorii permisului de conducere – 89 lei;
  • Permisul de conducere in original;
  • Documentul emis de o unitate medicala autorizata din care rezulta ca titularul este apt din punct de vedere medial sa conduca autovehicule din categoria pentru care solicita eliberarea permisului de conducere (fisa medicala). 

Cel mai important si costitsitor document este Fisa medicala, al carei cost difera de la o clinica la alta, in general aceasta costa 150 lei iar pentru emiterea ei solicitantul va trebui sa viziteze cabinetele medicale pentru fiecare specialitate incrisa pe fisa si sa obtina o parafa si de la medicul de familie care va completa antecedentele medicale.

Trebuie sa aveti in vedere ca inainte de programarea la ghiseul D.R.P.C.I.V., poate fi nevoie sa faceti o programare online, asigurati-va din timp ca aveti o programare si corelati-o pe aceasta cu programarea pentru fisa medicala.

Ce riscati daca circulati cu permisul de conducere auto expirat

Conform articolului 101 din Codul rutier, circulatia pe drumurile publice avand permisul de conducere auto expirat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni.

Amenda pe care o puteti primi daca sunteti depistati in trafic cu carnetul de conducere expirat este de 6-8 puncte de amenda, respectiv intre 870 lei si 1.160 lei calculata la o valoare a punctului de amenda de 145 lei cat este in anul 2023.

Daca va fi platita in 15 maxim zile lucratoare, amenda va fi redusa la jumatate, respectiv intre 435 lei si 580 lei iar punctele de penalizare se sterg dupa 6 luni de la momentul in care a fost primita amenda.

Recomandam tuturor soferilor sa verifice periodic valabilitatea tuturor documentelor  necesare conducerii autovehiculului pe drumurile publice.

Daca soferii care-si incheie asigurarea RCA pe site-ul nostru, nu mai sunt nevoiti sa faca verificarea valabilitatii RCA deoarece le transmitem notificari incepand cu 30 de zile inainte de expirare, in ceea ce priveste valabilitatea permisului de conducere auto, acestia trebuie sa se asigure singuri ca detin un permis valabil.

Noul permis de conducere se transmite prin posta la domiciliul titularilor folosind serviciul de curierat al Postei Romane. Termenul de livrare permis auto este cuprins intre 5-15 zile.

Solicitantii, cu exceptia celor care au obtinut permisul de conducere prin examen, vor primi inscrisuri doveditoare cu drept de circulatie – 15 zile.

Livrarea poate fi efectuata la oricare adresa indicata de titular la depunerea documentelor (domiciliu, serviciu sau orice alta adresa). In situatia in care, din diverse motive, livrarea nu poate fi realizata prin serviciul de curierat, permisul de conducere va fi restituit sediul serviciului public comunitar

Toate informatiile necesare precum si toate formularele necesare se gasesc pe site-ul D.R.P.C.I.V., click AICI.

In situatia in care preschimbarea permisului de conducere auto dureaza o perioada mai lunga de timp, acest lucru nu va va afecta dreptul de a conduce deoarece veti primi un document, denumit de catre soferi dovada permis expirat, care va inlocui permisul de conducere pe perioada in care acesta este in lucru.

Punem la dispozitia vizitatorilor siteului nostru cel mai bun Calculator asigurare auto RCA (click AICI sau pe banner), cu ajutorul caruia posibilitatea de a efectua rapid un calcul RCA pentru price autovehicul, la orice ora (24 de ore din 24).

Veti putea obtine in doar cateva zeci de secunde toate ofertele la asigurarea RCA, si dupa ce alegeti oferta dorita puteti incheia online RCA Ieftin pentru masina dvs. pe care o primiti imediat si o puteti pastra pe telefon, laptop sau e-mail.

Pe site-ul nostru de asigurari online ieftine, gasiti si o multime de resurse foarte utile pentru orice posesor de autoturism, de la instrumente prin care se poate incheia orice fel de asigurare auto online, pana la o multime de tutoriale care va pot fi de folos.

Foarte important de stiut este faptul ca in cazul pierderii/furtului/deteriorarii permisului de conducere, se pot solicita eliberarea unui duplicat, fara sa fie nevoie de prezentarea fisei medicale urmand sa fie eliberat un nou permis cu valabilitatea administrativa a celui pierdut/furat/deteriorat.

Tot referitor la legislatia rutiera, autoritatile doresc modificarea legislatiei astfel incat sa se creeze posibilitatea retinerii permisului de conducere pentru neachitarea amenzilor rutiere.

Initiativa este o propunere de modificare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice care daca va fi adoptata va face posibila suspendarea permisului de conducere pentru neachitarea amenzilor rutiere primite de catre soferi.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}