SAL-Fin – alternativa la instanta de judecata pentru solutionarea litigiilor RCA

By asignet

iulie 11, 2022

0 comments

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin) se ocupa cu solutionarea litigiilor dintre consumatori si entitatile care functioneaza pe piata asigurarilor, pe piata de capital sau pe piata pensiilor private.

Astfel, in cazul aparitiei unui litigiu care poate sa apara cu orice asigurator, inclusiv cu cei care ofera asigurari RCA, acesta poate fi solutionat si altfel decat de instanta de judecata, de catre SAL-Fin.

Partile implicate intr-un litigiu pe asigurarea RCA au posibilitatea sa apeleze la varianta concilierii oferita de SAL-Fin care are avantajul ca dureaza mult mai putin decat pe calea instantei de judecata si este gratuita.

Concilierea este realizata de catre unul dintre conciliatorii independenti si impartiali inscrisi in Registrul Conciliatorilor, care este constituit din  persoane fizice cu pregatire si experienta profesionala, atat in domeniul pietelor financiare non-bancare, cat si al solutionarii litigiilor pe cai alternative.

SAL-Fin aplica proceduri de solutionare alternativa a litigiilor intr-un mod independent, impartial, transparent, eficace, rapid si echitabil, pentru asigurarea unui nivel inalt de protectie a consumatorilor de asigurari si a bunei functionari a pietei.

SAL-Fin functioneaza din data de 19 mai 2016  in baza Regulamentului A.S.F. nr. 4 din 27 aprilie 2016 privind organizarea și functionarea SAL-Fin in domeniul financiar non-bancar, publicat in Monitorul Oficial nr. 383 din 19 mai 2016, cu modificarile si completarile ulterioare.

In anul 2021, la SAL-Fin au fost inregistrate un numar total de 2.022 de cereri de conciliere, nivel dublu comparativ cu anul 2020 cand au fost inregistrate un numar de 1.168 cereri.

Din numarul total de cereri inregistrate, 38 de cereri se afla in analiza Serviciului Analiza si Suport Tehnic, 707 cereri au fost respinse, iar restul de 1.277 de cereri au fost acceptate.

Din totalul de 1.277 de cereri acceptate, 1.209 (aproape 95%) au fost pentru asigurari RCA, 26 (2%) pentru asigurari CASCO iar restul pentru asigurari generale, asigurari de viata, PAD sau pensii private.

Respectand prevederile Regulamentului A.S.F. nr. 4/2016, cu modificarile si completarile ulterioare,pentru cererile inregistrate in anul 2021, s-a inregistrat o durata medie de cca. 39 de zile pentru procedura de solutionare a litigiilor prin propunerea unei solutii si de cca. 60 de zile pentru procedura de solutionare a litigiilor prin impunerea unei solutii.

Acesta este si principalul avantaj al acestei variante de solutionare a litigiilor pentru asigurarile RCA, durata scurta de solutionare, comparativ cu perioade de 18, 24 sau chiar mai multe luni in cazul litigiilor solutionate de instanta de judecata.

Pentru a raspunde nelamuririlor aparute in spatiul virtual, facem mentiunea ca SAL-Fin solutioneaza litigii pentru asigurarile RCA indiferent de societatea de asigurare la care acestea sunt incheiate, inclusiv pentru societatile care ofera RCA Ieftin.

Cele mai frecvente litigii supuse solutionarii alternative de catre SAL-Fin in anul 2021 au vizat urmatoarele aspecte:

  • depasirea termenului legal de plata a despagubirilor aferente dosarelor de dauna deschise in baza contractelor RCA;
  • olicitarea de penalitati cuvenite consumatorilor pentru intarzierile in plata despagubirilor/ diferentelor de plata la despagubiri in baza asigurarilor RCA;
  • diferenta mare dintre sumele propuse de catre asiguratori in dosarele de dauna si calculele pe care consumatorii le primesc in urma evaluarilor sau constatarilor din unitatile de service (in cazul RCA) sau, in cazul celorlalte asigurari, diferenta mare intre sumele propuse de asiguratori si sumele maximale prevazute in contractele de asigurare;
  • stabilirea valorii de piata de catre asiguratori, in cazul daunelor totale, fara a se tine seama de toate dotarile vehiculelor in cauza;
  • lipsa de comunicare transparenta a calculelor pe care asiguratorii le fac in stabilirea cuantumului daunelor, justificarea insuficienta a solutiilor adoptate de catre asiguratori;
  • solicitarea sumelor considerate cuvenite de catre consumatori pentru inchirierea de autoturisme sau lipsa de folosinta in baza contractelor RCA.

Consumatorii aleg sa apeleze la conciliere motivati de receptionarea unei hotarari, ce devine executorie dupa 15 zile de la comunicare, in lipsa
contestarii acesteia, precum si de termenul foarte scurt de solutionare raportat la timpul necesar desfasurarii unui proces in instanta.

Cum la serviciile de conciliere oferite de SAL-Fin pot apela toti consumatorii, indiferent de asiguratorul la care au incheiata polita RCA, va recomandam sa incheiati cea mai ieftina asigurare RCA, utilizand acest Calculator asigurare auto disponibil mai jos.

Conciliatorii SAL-Fin sunt persoane fizice, cu expertiza in domeniul solutionarii alternative a litigiilor care pe langa expertiza in domeniul SAL trebuie sa dovedeasca o buna intelegere generala dar si specifica a legislatiei sectorului financiar in care solutioneaza litigii precum si a legislatiei referitoare la protectia consumatorilor.

Accesarea serviciilor SAL-Fin poate fi realizata atat prin intermediul paginii de internet (disponibila AICI), cat si utilizand metodele clasice, pe suport hartie sau pe alt suport durabil.

Consumatorii se pot adresa Secretariatului tehnic al SAL-Fin care asigura informarea partilor si acorda suport consumatorilor pentru completarea cererilor de solutionare a litigiilor.

Solutionarea alternativa a litigiilor (Procedura SAL) este gratuita pentru consumator, cu exceptia cazului in care sunt solicitate expertize, traduceri de documente sau alte probe suplimentare, caz in care cheltuielile vor fi suportate de catre partea care le solicita.

In afara articolelor informative si a tutorialelor foarte utile, pe site-ul nostru de asigurari online ieftine gasiti o multime de instrumente cu ajutorul carora puteti incheia online orice tip de asigurare de care aveti nevoie.

Avem sute de opinii pozitive de la clienti care au cumparat asigurari de pe acest site, in special asigurari auto ieftine, suntem apreciati deoarece procesul de ofertare este unul simplu si rapid iar plata si emiterea politelor se face exclusiv online, polita de asigurare fiind disponibila imediat pentru a fi descarcata in telefon, laptop sau pe e-mail.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}