Cand pot fi retinute placutele de inmatriculare

By asignet

august 3, 2024

0 comments

Pentru ca sunt multe controverse pe acest subiect si peste tot sunt informatii contradictorii, vom clarifica in acest articol, scurt si la obiect, in ce situatii politistul poate retine placutele de inmatriculare ale unei masini.

Concret, am analizat prevederile Codului Rutier si am extras articolele care fac referire la situatiile in care Politia poate dispune retinerea placutelor de inmatriculare sau cum se spune in limbaj popular, cand pot fi retinute numerele de inmatriculare.

In primul rand, trebuie clarificat faptul ca retinerea certificatului de inmatriculare al masinii (talonului) nu duce automat si la retinerea placutelor de inmatriculare, sunt doar cateva cazuri in care politistul poate retine numerele de inmatriculare.

Ordonanta de urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, denumita si Codul Rutier stabileste clar si fara interpretari, care sunt acele situatii in care politistul poate dispune retinerea numerelor de inmatriculare.

In ce situatii se pot retine placutele de inmatriculare ale masinii

Astfel, conform Articolului 112 (3) din Codul Rutier, placutele de inmatriculare ale unui vehicul pot fi retinute de catre polististi in 5 situatii:

  1. nu sunt respectate normele tehnice constructive referitoare la transportul produselor periculoase;
  2. placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare nu sunt conforme cu standardul ori au aplicate dispozitive de iluminare, altele decat cele omologate;
  3. datele din certificatul de inmatriculare sau de inregistrare nu concorda cu caracteristicile tehnice ale vehiculului;
  4. vehiculul nu a fost radiat din circulatie in cazurile prevazute in prezenta ordonanta de urgenta;
  5. vehiculul nu este asigurat de raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie (asigurare RCA), conform legii.

Asadar, daca nu va aflati in niciuna din cele 5 (cinci) situatii de mai sus, politistul rutier nu are dreptul sa va retina placutele de inmatriculare ale masinii iar daca se intampla trebuie sa reclamati de urgenta acest lucru.

Nerespectarea normelor tehnice privind transportul produselor periculoase

Prima situatie care poate duce la retinerea placutelor de inmatriculare auto este cea in care transportati substante periculoase cu o masina care nu respecta normele tehnice constructive pentru asa ceva.

Trebuie sa stiti ca in cazul in care sunteti depistat in trafic transportand produse periculoase, vi se va retine si certificatul de inmatriculare si vi se va elibera o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, transportul produselor periculoase se poate face numai de vehicule care au anumite dotari si echipamente si care indeplinesc conditiile tehnice si de agreere, prevazute in Acordul european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase (A.D.R.), incheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care Romania a aderat prin Legea nr. 31/1994.

Placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare nu sunt conforme

O alta situatie in care polististii au dreptul legal sa va ia placutele de inmatriculare este aceea in care aceste placute nu sunt in conformitate cu standardele legale sau au aplicate dispozitive de iluminare neomologate.

Pentru marea majoritatea a posesorilor de vehicule aceasta situatie apare foarte rar, daca nu faceti modificari la placutele de inmatriculare primite la instcierea masinii sau nu aplicati dispozitive de iluminare neomologate, nu aveti de ce sa va faceti griji.

Daca totusi sunteti depistati in trafic cu placute neconforme, pe langa retinerea acestora vi se va retine si certificatul de inmatriculare si vi se va elibera o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

Acelasi Regulamentului de aplicare a Codului Rutier prevede clar cum trebuie sa arate placutele de inmatriculare sau inregistrare si ce dispozitive de iluminare (si nu numai sunt interzise).

Datele din certificatul de inmatriculare sau inregistrare nu concorda cu caracteristicile tehnice ale vehiculului

Situatia in care caracteristicile tehnice ale masinii nu concorda cu datele din certificatul de inmatriculare este din ce in ce mai frecventa in ultimul timp si poate duce, de asemenea, la retinerea placutelor cu numerele de inmatriculare.

Toti cei care aleg sa faca modificari tehnice la autovehicule trebuie sa omologheze la Registrul Auto Roman (RAR) aceste modificari, pe cale de consecinta urmand ca acestea sa fie mentionate in certificatul de inmatriculare al vehiculului.

Si aceasta situatie in care se retin placutele de inmatriculare duce, evident, si la retinerea talonului (certificatului de inmatriculare) si la eliberarea unei dovezi inlocuitoare fara drept de circulatie.

Daca se intampla sa fiti in aceasta situatie, trebuie sa stiti ca nu veti putea recupera certificatul de inmatriculare si placytele de inmatriculare pana cand caracteristicile tehnice ale masinii nu vor fi la fel ca cele mentionate in certificat.

Vehiculul nu a fost radiat din circulatie

Codul Rutier precizeaza clar cum se face radierea unui vehicul, respectiv la cererea proprietarului, daca acesta vehiculul a fost casat,  in  cazul in care vehiculul va fi scos definitiv din Romania (va fi exportat) sau daca a fost declarat furat.

In cazul in care masina se afla intr-una din situatiile de mai sus dar proprietarul a omis radierea acestuia si este depistat pe drumurile publice, politistii vor proceda la retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare.

In mod evident, odata cu ridicarea placutelor de inmatriculare, soferilor surprinsi de politisti in aceasta situatie li se retine si certificatul de inmatriculare al masinii si se elibereaza o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

Masina nu are asigurare RCA valabila

Politistii pot retine placutele cu numerele de inmatriculare in situatia in care surprind in trafic o masina care nu are incheiata asigurare de raspundere civila auto (RCA) sau asigurarea RCA este expirata.

Aceasta situatie este cea mai frecventa cauza a retinerii placutelor de inmatriculare de catre politisti si se soldeaza si cu retinerea certificatului de inmatriculare si cu amenda de pana la 2.000 lei.

In cazul in care sunteti surprinsi in trafic fara asigurare RCA si sunteti sanctionati cu retinere certificat, retinere numere si amenda iar in termen 30 de zile nu faceti dovada incheierii politei RCA, Politia va dispune radierea masinii conform articolului 76, aliniat 3 din Codul Rutier.

E surprinzator ca lipsa politei RCA este cauza cea mai frecventa pentru care Politia Rutiera poate retine numerele de inmatriculare pentru ca acum este destul de usor sa gasiti o asigurare auto ieftina tinand cont ca preturile la politele RCA sunt plafonate.

Tot ce trebuie facut este sa accesati cel mai rapid Calculator asigurari online, printr-un click AICI sau pe banner si sa introduceti datele masinii si ale proprietarului si in cateva zeci de secunde veti primi toate ofertele RCA disponibile pe piata.

In afara riscului retinerii placutelor de inmatriculare, a certificatului de inmatriculare si plata unei amenzi consistente, circuland fara asigurare RCA riscati sa fiti nevoiti sa acoperiti din buzunar toate daunele in cazul unui accident rutier in care sunteti vinovat.

Chiar daca in ultimii ani au falimentat 2 companii de asigurari care aveau cote mari de piata (City Insurance si Euroins), in prezent piata asigurarilor RCA este destul de stabila chiar daca preturile nu mai sunt atractive ca in anii trecuti.

Sunt totusi sanse sa gasiti un RCA ieftin, in functie de masina, de proprietar si de localitatea in care este inmatriculata pentru ca noile tarife de referinta RCA iulie 2024, diferentiaza consistent preturile in functie de regiunea in care sunt inmatriculate.

Ca si o concluzie a celor prezentate in acest articol, cei interesati trebui sa stie ca placutele de inmatriculare se pot retine de catre Politie doar in una din urmatoarele 5 ( cinci situatii):

  1. daca transportati produse periculoase si masina nu corespunde tehnic pentru acest lucru;
  2. daca placutele de inmatriculare nu sunt conforme sau au aplicate dispozitive neomologate;
  3. daca caracteristicile tehnice ale masinii nu sunt aceleasi cu cele din certificat;
  4. daca masina nu a fost radiata din circulatie desi ar fi trebuit sa fie;
  5. daca nu aveti incheiata o asigurare RCA pentru masina.

Nu e complicat si nici greu de tinut minte, in mod normal primele 4 situatii sunt foarte rar intalnite, singura situatie care duce destul de des la masura retinerii placutelor de inmatriculare auto este lipsa unei polite RCA valabile.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}