Cand se poate retine certificatul de inmatriculare

By asignet

mai 29, 2022

0 comments

Retinerea certificatului de inmatriculare sau a talonului, cum este acesta cunoscut printre soferi, se poate face in mai multe situatii iar acestea trebuie cunoscute de catre toti conducatorii de autovehicule.

OUG 195/2002 (Codul Rutier) si Regulamentul de aplicare a Codului Rutier legifereaza toate situatiile cand se poate retine certificatul de inmatriculare al unui vehicul de catre organele de control.

Va invitam sa parcurgeti cu atentie articolul acesta pentru a stii exact toate situatiile in care certificatul de inmatriculare se poate retine, de asemenea cine poate retine certificatul de inmatriculare al unui vehicul si pentru cat timp.

Codul Rutier stabileste, la articolul 112, toate situatiile in care soferii risca retinerea certificatului de inmatriculare sau inregistrare ale unui vehicul. Acestea sunt urmatoarele:

  • vehiculul inregistrat nu are efectuata inspectia tehnica periodica valabila ori aceasta este anulata. Concret, se poate retine certificatul de inmatriculare daca circulati fara ITP valabil. Tocmai de aceea recomandam tuturor soferilor sa faca, periodic, o verificare valabilitate ITP pentru a nu risca sa circule cu ITP expirat;
  • nu sunt respectate normele tehnice constructive referitoare la transportul produselor periculoase;
  • vehiculul circula noaptea fara faruri sau lampi de semnalizare, dispozitivele de iluminare si semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevazute in normele tehnice in vigoare;
  • vehiculul circula cu deficiente majore sau periculoase la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decat cele omologate;
  •  sistemul de franare de serviciu prezinta deficiente majore sau periculoase;
  • sistemul de franare de securitate sau de stationare prezinta deficiente majore sau periculoase;
  • mecanismul de directie prezinta deficiente majore sau periculoase;
  • anvelopele au alte dimensiuni sau caracteristici decat cele prevazute in cartea de identitate a vehiculului, prezinta taieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita legal admisa;
  • autovehiculul nu este dotat, la circulatia pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, cu anvelope de iarna, iar autovehiculul de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, nu sunt echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune ori nu au montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate;
  • zgomotul in mers sau stationare depaseste limita legal admisa pentru tipul respectiv de vehicul;
  • motorul emite noxe poluante peste limitele legal admise;
  • elementele dispozitivului de cuplare pentru remorcare prezinta uzuri pronuntate ori nu sunt compatibile, fiind de natura sa provoace desprinderea remorcii sau dezechilibrarea ansamblului;
  • autovehiculul, tractorul agricol sau forestier ori tramvaiul are aplicate pe parbriz, luneta sau geamurile laterale afise sau reclame publicitare, folii neomologate si/sau nemarcate corespunzator ori accesorii care restrang sau estompeaza vizibilitatea in timpul mersului, atat din interior, cat si din exterior;
  • autovehiculul si tractorul agricol sau forestier are aplicat pe partea frontala si/sau posterioara a acestuia afise, inscrisuri sau reclame care diminueaza eficacitatea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa ori citirea numarului de inmatriculare;
  • autovehiculul si tractorul agricol sau forestier prezinta scurgeri semnificative de carburant sau lubrifiant;
  • placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare nu sunt conforme cu standardul ori au aplicate dispozitive de iluminare, altele decat cele omologate;
  •  datele din certificatul de inmatriculare sau de inregistrare nu concorda cu caracteristicile tehnice ale vehiculului;
  • vehiculul nu a fost radiat din circulatie in cazurile prevazute in prezenta ordonanta de urgenta;
  • vehiculul nu este asigurat de raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, conform legii. Recomandam soferilor sa faca periodic o verificare online valabilitate asigurare RCA in cazul in care nu au polita RCA la indemana;
  • detinatorul vehiculului nu a preschimbat certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, in conformitate cu prevederile legale;
  • vehiculul nu are montata una dintre placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare;
  • vehiculul are lipsa elemente ale caroseriei ori aceasta este intr-o stare avansata de degradare;
  • lipsa dotarilor obligatorii pe autovehicule si tractoare agricole sau forestiere destinate invatarii conducerii autovehiculelor si tractoarelor agricole sau forestiere in procesul instruirii persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere, prevazute de reglementarile in vigoare.
  • inmatricularea vehiculului este suspendata, in conditiile legii.

O atentie deosebita in Codul Rutier este acordata situatiei in care un vehicul circula, pe drumurile publice, fara asigurare RCA valabila.

Potrivit articolului 76 din Codul rutier, pentru circulatia pe drumurile publice fara asigurare RCA valabila, Politia Rutiera poate retine certificatul de inmatriculare al vehiculului si retrage placutele de inmatriculare ale acestuia.

Mai mult decat atat, daca proprietarul vehiculului nu face dovada incheierii unei polite RCA in termen de 30 de zile de la data retinerii certificatului, Politia Rutiera poate dispune radierea vehiculului din circulatie.

In cazul in care nu aveti o asigurare RCA valabila sau asigurarea pe care o aveti urmeaza sa expire, va recomandam sa folositi acest Calculator RCA Online pentru a face un calcul RCA si a incheia, rapid si simplu, RCA Online Ieftin.

Imediat ce ati accesat comparatorul de preturi pentru RCA online trebuie sa introduceti datele autovehiculului si ale proprietarului acestuia si veti obtine rapid toate ofertele de pret pentru asigurarea la masina dumneavoastra.

Avantajul de a incheia online asigurarea RCA este ca puteti alege oferta cea mai avantajoasa dintre toate ofertele disponibile pentru masina dumneavoastra, la aceleasi preturi pe care le-ati obtine si daca ati merge la fiecare asigurator in parte.

Un alt beneficiu al acestei platforme de asigurari online ieftine este faptul ca este disponibila non-stop, 24 de ore din 24, nu depindeti de programul unui birou de asigurari, de aglomeratie si nu trebuie sa va deplasati de acasa.

Suplimentar fata de cele prevazute in Codul Rutier cu privire la situatiile in care se poate retine certificatul de inmatriculare, Articolul 200 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2022, prevede urmatoarele:

  • In cazurile in care legea prevede aplicarea masurii tehnico-administrative a retragerii placutelor cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare, conducatorul vehiculului este obligat sa demonteze si sa predea placutele agentului constatator care a dispus masura.
  • Cand conducatorul vehiculului refuza sa predea placutele, agentul constatator demonteaza el insusi placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare, in prezenta unui martor asistent, consemnand despre aceasta in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Potrivit aceluiasi Regulament, certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, precum si placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare se restituie de catre serviciul politiei rutiere care le are in pastrare proprietarului sau utilizatorului vehiculului, la prezentarea de catre acesta a dovezii incetarii motivelor pentru care s-a dispus masura tehnico-administrativa.

In cazul introducerii plangerii impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, in dovada inlocuitoare a certificatului de inmatriculare sau de inregistrare se inscrie mentiunea ca vehiculul are drept de circulatie pentru 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii dreptului de circulatie, iar placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare se restituie de catre politia rutiera in baza ordonantei presedintiale emise de instanta investita cu solutionarea cauzei sau a hotararii judecatoresti ramase definitiva.

Evitati situatiile in care vi se poate retine certificatul de inmatriculare, asigurati-va ca masina corespunde din punct de vedere tehnic, verificati valabilitatea asigurarii RCA si valabilitatea ITP, nu lipiti stickere sau autocolante pe autoturism in locuri interzise de lege, evitati sa dotati autorurismul cu tobe sau instalatii de esapament zgomotoase etc..

De asemenea, pentru a nu risca o amenda, faceti o simpla verificare rovinieta online, dureaza cateva secunde dar va poate scuti de cheltuieli importante in cazul in care sunteti inregistrati de o camera pentru depistarea rovinietei.

Pe site-ul nostru veti gasi, pe langa o multime de ghiduri si tutoriale foarte utile pentru posesorii de autovehicule, si o multime de instrumente cu ajutorul carora va puteti calcula online oferte de asigurari, fie ca sunteti in cautare de asigurari auto ieftine, sau asigurari de calatorie, asigurari pentru locuinta, de sanatate, viata sau orice tip de asigurare.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}