Verificare valabilitate ITP online

By asignet

martie 2, 2022

1 comments

ITP-ul sau Inspectia Tehnica Periodica este verificarea tehnica periodica si obligatorie prin care se realizeaza verificarea sigurantei rutiere a autovehiculului, verificarea nivelului de poluare si a categoriei de folosinta a acestuia.

Inainte de a verifica valabilitatea ITP online, asigura-te ca ai incheiata o asigurare RCA, iar daca aceasta urmeaza sa expire, obtine rapid un calcul RCA, compara preturile si alege oferta pentru a incheia RCA Ieftin.

Practic, la instectia tehnica periodica sau starea tehnica cum este cunoscuta de foarte multi soferi, sunt verificate urmatoarele:

  • directia, sistemul de franare si calea de rulare ale autoturismului;
  • cantitatea de noxe pe care autoturismul o eminina in functionare;
  • sistemul de iluminare al autoturismului.

Potrivit legislatiei, inspectia tehnica periodica se efectueaza la intervale periodice, in functie de vechimea autoturismului, astfel:

  • autoturismele noi au o perioada de valabilitate a  ITP de 3 ani de zile, practic in primii 3 ani ai autoturismului nu trebuie efectuat ITP;
  • autoturismele cu o vechime intre 3 și 10 ani trebuie sa efectueze ITP-ul o data la fiecare doi ani;
  •  autoturismele cu o vechime mai mare de 12 ani trebuie sa efectueze ITP-ul in fiecare an.

Autovehiculele destinate transportului de persoane cu mai mult de 8 locuri, taxiurile si masinile pentru inchiriat, trebuie sa efectueze ITP-ul o data la fiecare sase luni.

Cum se poate verifica valabilitatea ITP-ului

La fel cum putem face verificarea rovinietei online si verificarea ITP se poate face la fel, utilizand aplicatia pusa la dispozitie de Registrul Auto Roman, pe care o gasiti AICI. Veti avea nevoie, fie de numarul de identificare (seria de sasiu), fie de seria C.I.V..

Introduceti seria dupa care doriti sa faceti interogarea in campul indicat in aplicatie (seria C.I.V. sau seria caroseriei), apoi codul chapcha indicat si aplicatia va genera rezultatul care va indica data exacta in care expira ITP-ul pentru autoturismul respectiv.

In cazul in care autovehiculul pentru care ati introdus datele are ITP-ul expirat, acesta va fi mesajul pe care vi-l va genera aplicatia.

aplicatie registrul auto roman verificare itp

Toate autovehiculele este obligatoriu sa detina ITP valabil pentru a putea circula pe drumurile publice din Romania. Conducerea unui autovehicul fara inspectie tehnica periodica echivaleaza cu conducerea unui autovehicul neinmatriculat.

Astfel, in cazul in care un sofer este depistat in trafic cu ITP-ul expirat, acesta va fi amendat atat pentru conducerea unui autovehicul cu ITP expirat cat si pentru conducerea unui autovehicul cu inmatricularea suspendata si risca o amenda cumulata uriasa, intre 2.610 lei si 5.800 lei.

Ca si in anumite cazuri in care atunci cand facem o verificare valabilitate RCA si aceasta nu este vizibila in baza de date CEDAM, si in cazul ITP-ului expirat situatia poate sa fie similara.

 Sunt cazuri in care din cauza neglijentei reprezentantilor statiilor ITP, efectuarea verificarii ITP sa nu fie mentionata in aplicatia R.A.R..

Acest lucru se poate solda cu o amenda in cazul unui control iar agentul constatator consulta baza de date. Astfel, dupa cateva zile de la efectuarea ITP, va recomandam sa faceti o verificare valabilitate ITP iar in cazul in care inspectia efectuata nu apare mentionata, sa va adresati statiei ITP pentru remedierea acestei anomalii.

E limpede ca verificarea ITP nu trebuie neglijata, de multe ori abtibildul lipit pe certificatul de inmatriculare nu este lizibil, astfel ca este necesara o verificare online a ITP pentru a va asigura ca nu circulati cu ITP expirat si sa riscati amenzi foarte mari, plus retinerea certificatului de inmatriculare si a numerelor.

Este asadar extrem de important sa facem periodic o verificare ITP online prin care sa stim exact cand expira valabilitatea ITP pentru a nu risca sa circulam cu ITP expirat, riscand astfel sanciuni importante.

Pentru vizitatorii siteului nostru, punem la dispozitie cel mai modern Comparator RCA Online prin intermediul caruia veti obtine oferte de la toti asiguratorii care ofera RCA si puteti incheia RCA online ieftin cu doar cateva clickuri, in mai putin de 2 minute.

Acest Comparator RCA este o aplicatie moderna, intuitiva si foarte usor de folosit, nu este nevoie sa introduceti prea multe date, de cele mai multe ori numarul de inmatriculare si CNP-ul proprietarului sunt suficiente pentru ca platforma sa identifice in sistem toate datele necesare.

Astfel, procesul de ofertare devine unul foarte rapid, platforma va genera toate ofertele de pret disponibile oferindu-va posibilitatea sa alegeti oferta RCA cea mai avantajoasa. Ultimul pas este cel privind emiterea politei RCA, se face online cu cardul, 100% sigur, apoi polita va fi emisa si livrata instant, veti putea sa o descarcati pe telefon, laptop sau e-mail.

Asadar, pentru a gasi si incheia cea mai ieftina asigurare RCA, nu aveti nevoie de acte si de drumuri la agenti de asigurare sau direct la asiguratori, tot ce trebuie sa faceti este sa accesati platforma noastra de asigurari si din fata telefonului sau laptopului, veti putea incheia, ieftin, rapid si simplu asigurarea de care aveti nevoie.

Platforma noastra ofera, pe langa asigurari auto ieftine si alte tipuri de asigurari disponibile de a fi incheia online. Daca urmeaza sa plecati intr-o calatorie in strainatate veti putea incheia asigurarea de calatorie online, mai ales ca majoritatea operatorilor care oferteaza pe site-ul nostru au incluse in ofertele lor si clauza covid-19 la asigurarile de calatorie pe care le ofera.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}