Verificare valabilitate rovinieta online

By asignet

martie 3, 2022

0 comments

Rovinieta sau taxa de drum reprezinta taxa pe care trebuie sa o plateasca soferii pentru a avea drept de circulatie pe drumurile nationale din afara oraselor sau localitatilor. 

Aceasta taxa trebuie platita pentru orice vehicul care circula pe drumurile nationale din Romania indiferent de tara in care este inmatriculat respectivul vehicul.

Astfel, de fiecare data cand parasiti localitatea cu masina, aveti obligatia sa aveti, pe langa asigurare RCA valabila si o rovinieta in valabilitate pentru masina cu care va deplasati. 

Asta face ca procedeul de verificare rovinieta online sa fie extrem de folosit pentru ca de cele mai multe ori nu stim exact data de expirare si chitanta a fost pierduta sau s-a deteriorat.

Este in obligatia soferilor ca, periodic, sa faca o verificare rovinieta pentru a nu circula pe drumurile nationale fara a avea platita aceasta taxa. Este destul de simplu sa faceti verificarea rovinietei dupa numar si dupa seria de sasiu.

Obligativitatea detinerii rovinietei atunci este reglementata de Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania cu modificarile si completarile ulterioare.

Cat costa rovinieta?

Tarifele care trebuie platite pentru rovinieta sunt stabilite prin Anexa nr. 1 la Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 si depind de categoria autovehiculului si perioada de valabilitate pentru care se achizitioneaza.

Trebuie mentionat ca rovinieta se poate achizitiona pe mai multe perioade: 1 zi (pentru anumite vehicule), 7 zile, 30 de zile, 90 de zile si 12 luni, dar cea mai avantajoasa rovinieta va fi intotdeauna cea cumparata pentru 12 luni.

Toate preturile rovinietei, in funtie de perioada de valabilitate si de categoria vehiculului, sunt exemplificate in imaginea de mai jos:

preturi rovinieta

Ce riscati daca circulati fara rovinieta

In primul rand trebuie sa stiti ca verificarea rovinietei de catre autoritati se face, de regula, prin intermediul camerelor video amplasate pe drumurile nationale, europene sau autostrazi.

In cazul in care sunteti depistat ca circulati fara rovinieta, conform OG 15/2002 , riscati o amenda intre 250 lei si 4.500 lei in functie de categoria de vehicul cu care circulati. Intr-o perioada de 30 de zile se poate aplica o singura amenda pentru lipsa rovinietei iar procesul verbal de amenda se intocmeste, de regula, in lipsa soferului si este trimis prin posta.

De aceea, proprietarii de autoturisme care nu mai locuiesc la adresa de domiciliu, chiar daca poate parea exagerat, trebuie sa faca periodic pe la adresa de domiciliu pentru verificare amenzi rovinieta, mai ales daca au avut perioade cand au circulat fara rovinieta valabila.

Cuantumul amenzilor contraventionale poate fi consultat in fotografia urmatoare:

cuantum amenzi pentru lipsa rovinietei

Cum se face verificarea valabilitatii rovinetei online

Verificarea valabilitatii rovinietei este extrem de importanta pentru a nu risca sanctiuni contraventionale, la fel ca si verificarea valabilitatii asigurarii RCA de care proprietarii de autoturisme trebuie sa se ingrijeasca sau ca verificarea valabilitatii ITP.

Pentru verificare valabilitate rovinieta online in Romania, trebuie sa stiti ca aveti la dispozitie mai multe resurse, foarte usor de utilizat si care vor oferi rezultate exacte privind valabilitatea rovinietei pentru autovehiculul pentru care se face cautarea rovinietei.

Trebuie sa stiti ca puteti face aceasta verificare si fara sa aveti la indemana certificatul de inmatriculare, practic faceti verificarea rovinietei dupa numarul masinii iar seria de sasiu o gasiti inscriptionata pe unul din elementele masinii.

Pentru verificare plata rovinieta, va recomandam sa utilizati unul din cele doua siteuri pe care le prezentam in continuare:

Verificare rovinieta online pe siteul C.N.A.D.N.R

Principalul instrument de verificare a valabilitatii rovinietei online este siteul cnadnr.ro, care are o sectiune speciala pentru verificarea taxei de drum. Practic, trebuie introduse numarul de inmatriculare si seria de sasiu (numarul de identificare), trebuie bifata casuta Nu sunt robot si apoi accesat butoun Cauta.

cautare rovinieta pe siteul cnadnr

Programul va oferi imediat un rezultat ca cel din inaginea de mai jos, in care vor fi specificate exact: seria rovinietei, numarul de inmatriculare si seria de sasiu a autovehiculului precum si categoria acestuia, perioada de valabilitate a roviniete, inclusiv data de inceput si data de sfarsit.

rezultat cautare rovinieta pe siteul cnadnr

Verificare rovinieta online pe siteul erovinieta.ro

Un alt instrument de verificare a valabilitatii rovinietei online este siteul erovinieta.ro, site care este recomndat chiar si de CNADNR si pe care pot fi verificate foarte usor atat valabilitatea rovinietei cat si taxa de trecere pod. De asemnea, pe acest site se poate realiza plata rovinieta online cat si plata taxa de pod online.

pentru verificarea online a rovinietei va trebui sa selectati din meniu, Rovinieta iar apoi sa introduceti datele necesare verificarii (numarul de inmatriculare si seria de sasiu) si codul din imaginea alaturata.  Apoi apasati pe Verifica.

verificare rovinieta pe siteul erovinieta.ro

Aplicatia va gasi rezultatul verificari, ca in fotografia de mai jos, pe langa numarul de inmatriculare si seria de sasiu, va afisa seria rovinietei, categoria vehiculului, perioada de valabilitate a rovinietei cu data de inceput si data de sfarsit a acesteia.

rezultat verificare rovinieta pe siteul erovinieta.ro

Internetul este plin de siteuri si aplicatii care pun la dispozitie instrumente de verificare online a rovinietei, desigur toate se bazeaza pe baza de date oferita de C.N.A.D.N.R., astfel ca cea mai buna varianta va fi, intotdeauna, verificarea direct pe siteul cnadnr.ro sau pe siteul partener erovinieta.ro.

Pentru ca am primit zeci de intrebari pe acest subiect, va rugam sa retineti ca nu veti putea face verificarea rovinietei fara seria de sasiu, fie ca aveti la indemana talonul masinii, fie ca identificati seria de sasiu pe autovehicul, aceasta trebuie introdusa pentru a primi rezultatul privind valabilitatea acesteia.

Ca vizitator al siteului nostru, nu mai este necesar sa retineti alte siteuri, puteti folosi butonul de cautare din partea de sus a siteului si veti putea accesa aproape instant acest articol precum si celelalte articole despre verificarea RCA online, verificarea ITP online sau celelalte resurse de pe siteul nostru cu privire la incheierea de asigurari auto ieftine.

Asadar, pe asignet.ro aveti posibilitatea sa incheiati cele mai ieftine asigurari de pe piata, trebuie doar sa folositi resursele pe care platforma noastra le pune la dispozitie si aveti garantia ca veti putea gasi cel mai mic pret la RCA, pe care o puteti incheia si plati online in mai putin de 2 minute.

Platforma de asigurari va pune la dispozitie, pe langa cel mai nou si modern Calculator preturi RCA si alte resurse necesare pentru a reusi sa va incheiati online, din fata telefonului sau a laptopului, orice asigurare de care aveti nevoie.

Spre exemplu, daca aveti nevoie de o asigurare de locuinta, nu ezitati sa folositi calculatoarele de preturi pe care le aveti la dispozitie pentru a obtine cele mai ieftine oferte pentru asigurarea PAD sau pentru asigurarea facultativa a locuintei.

In conditiile in care, in prezent avem orice asigurare valabila in format electronic, practic nu exista niciun impediment sa nu incercati sa va incheiati asigurari online ieftine, mai ales ca incheierea online vine si cu o serie de avantaje, deloc de neglijat: online este deschis 24 de ore din 24, evitati o serie de drumuri inutile, scapati de birocratie, platiti in siguranta cu cardul si obtineti politele instant, fara sa stati la coada.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}