Cat costa ITP-ul in 2024?

By asignet

ianuarie 25, 2023

0 comments

Toate vehiculele care circula pe drumurile publice din Romania trebuie sa aiba inspectia tehnica periodica (ITP) valabila, in caz contrar soferii care circula cu acestea, pe drumurile publice, risca sanctiuni importante.

De aceea, una din cele mai frecvente intrebari printre soferi este: cat costa ITP? Asta pentru ca preturile practicate de statiile ITP pentru starea tehnica asa cum este denumit ITP-ul printre soferi, se modifica de la an la an.

Trebuie mentionat ca pretul ITP nu este acelasi la toate statiile ITP, acestea avand posibilitatea sa-si stabileasca singure tariful. Pretul mai difera si in functie de categoria vehiculului, de motorizare sau de maxa maxima autorizata.

In general pretul ITP pentru un autoturism este intre 120 lei si 160 lei, dar mai sunt totusi si statii ITP care au diferite promotii si ofera ITP ieftin cu preturi mai mici de 120 lei la autoturisme.

De asemenea, in cazul autoturismelor de teren (4 x 4), pretul ITP poate fi chiar si mai mare de 160 lei iar in cazul mopedelor si motocicletelor, posesorii acestora platesc, in general, sub 100 lei pentru ITP.

Daca vorbim de autoturismele de taxi sau cele de scoala de soferi, preturile ITP sunt ceva mai reduse (in jur de 100 lei), avand in vedere ca acestea au obligatia legala sa efectueze mai des starea tehnica.

In ceea ce priveste pretul ITP pentru vehicule de transport marfa, pentru o autoutilitara sub 3.5 tone pretul ITP in 2024 este in jur de 200 lei iar pentru o autoutilitara de peste 3.5 tone pretul ITP este de peste 220 lei.

Pentru remorci si semi-remorci pretul ITP este aproximativ 100 lei, pentru tractoare rutiere peste 150 lei iar pentru autoturismele mari de transport persoane (autobuze, troleibuze, autocare etc.) ITP-ul poate costa in jur de 250 - 300 lei.

Recomandarea noastra pentru toti posesorii de vehicule este sa faca periodic o verificare valabilitate ITP pentru a nu risca sa circule pe drumurile publice fara ITP valabil deoarece risca sanctiuni importante.

Verificarea valabilitatii ITP este foarte simpla, se poate face online, este nevoie doar de seria de caroserie (seria de sasiu) sau de seria cartii de identitate a vehiculului (seria C.I.V.).

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu ITP expirat este considerata contraventie si se pedepseste cu amenda din clasa a IV-a de sanctiuni, respectiv între 9 şi 20 de puncte de amenda.

Astfel, in cazul in care un conducator auto este depistat in trafic cu ITP expirat, acesta risca intre 9 si 20 de puncte de amenda si tinand cont ca pentru anul 2024 punctul de amenda este 165 lei (5% din salariul minim brut pe economie), amenzile pentru circulatia fara ITP valabil sunt intre 1.485 lei si 3.300 lei.

Conform legii, ITP-ul se efectueaza periodic in functie de vechimea autoturismului, astfel:

  • autoturismele noi au o perioada de valabilitate a  ITP de 3 ani de zile;
  • autoturismele cu o vechime intre 3 și 10 ani trebuie sa efectueze ITP-ul o data la fiecare doi ani;
  •  autoturismele cu o vechime mai mare de 12 ani trebuie sa efectueze ITP-ul in fiecare an.

In concluzie, pretul ITP in 2024 a ramas aproximativ la acelasi nivel ca si anul trecut, celor care doresc sa faca un ITP ieftin le recomandam sa verifice preturile la mai multe statii ITP din orasele in care locuiesc si datorita concurentei intre acestea se pot gasi preturi mai bune.

In afara de valabilitatea ITP, soferii trebuie sa se asigure ca au si RCA valabil la vehiculele cu care circula pe drumurile publice dar si rovinieta in cazurile in care circula in afara localitatilor sau oraselor.

In cazul in care asigurarea RCA urmeaza sa expire, cea mai buna modalitate de a gasi cel mai ieftin RCA este sa efectuati un calcul RCA online, utilizand acest Calculator RCA Online care usor de folosit si poate fi accesat GRATUIT.

Calculatorul RCA va genera ofertele de la toti asiguratorii si aveti posibilitatea de a alege ce societate doriti si sa incheiati polita RCA, rapid, in doar cateva zeci de secunde si cu doar cateva clickuri.

Sunt asadar vesti bune in ceea ce priveste pretul ITP-ului in 2024, soferii nu vor plati mai mult, ba chiar profitand de faptul ca au aparut tot mai multe statii ITP care vos sa castige clienti, pot gasi preturi mai mici ca in anii trecuti.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}