Despagubirea in caz de accident cu vinovat fara asigurare RCA

By asignet

iunie 11, 2022

3 comments

Situatiile in care partea vinovata intr-un accident rutier nu are o asigurare RCA valabila sunt, din pacate, din ce in ce mai frecvente in ultimul timp, iar aceste situatii sunt extrem de neplacute pentru victimile acestor accidente rutiere.

Cine acorda despagubirea in caz de accident in care vinovatul nu are asigurare RCA este una din cele mai frecvente intrebari pe care le primimi iar in continuare, in acest articol vom explica, pe intelesul tuturor, cum trebuie procedat in acest caz.

Din pacate, in tara noastra sunt tot mai multe cazuri de acest fel, sunt multi soferi care provoaca accidente si nu au asigurare RCA la masina, practic nu este saptamana in care sa nu primim astfel de stiri despre accidente fara RCA.

Trebuie sa mentionam, din capul locului, ca victima unui accident rutier va fi despagubita chiar si in situatia in care vinovatul nu are o asigurare RCA sau valabilitatea acesteia este expirata.

Cine plateste despagubirea in caz de accident in care vinovatul nu are asigurare RCA

Astfel, aceasta situatie nefericita este acoperita prin Legea nr. 132 / 2017 privind privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Articolului 33 din Legea 132 / 2017 stabileste atributiile Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.) iar una dintre aceste atributii este sa acorde despagubiri in situatia in care autovehiculul sau tranvaiul vinovat intr-un accident rutier, nu are o asigurare RCA valabila.

Art. 33. - Atributii ale BAAR in calitate de organism de plata a despagubirilor

a) daca vehiculul sau tramvaiul a fost identificat, dar nu era asigurat pentru RCA, se acorda despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamarea integritatii corporale sau sanatatii ori pentru deces.

Aceasta este inca una din atributiile B.A.A.A. foarte importante si care trebuie cunoscute de posesorii de autovevicule, pe langa aceea privind eliberarea unui certificat de daunalitate auto, la cererea solicitantilor.

Asadar, in cazul nefericit al unui accident rutier in care vinovatul nu are asigurare RCA, cei pagubiti sunt acoperiti pentru ca toate despagubirile produse in accident vor fi platite, conform legii, de B.A.A.R..

B.A.A.R. garanteaza fara a avea beneficiu, despagubirea persoanelor prejudiciate, rezidenti ai statelor membre, prin accidente produse pe teritoriul Romaniei sau pe teritoriul unui alt stat membru decat statul lor de rezidenta, prin intermediul unor vehicule sau tramvaie care stationeaza in mod obisnuit pe teritoriul Romaniei sau pe teritoriul unui stat al carui birou national auto nu a semnat Acordul multilateral, neasigurate RCA cu toate ca, in conformitate cu prevederile legii, pentru acestea trebuia incheiata asigurarea RCA sau prin intermediul unor vehicule neidentificate.

Ce trebuie sa faceti in cazul in care sunteti victima unui accident in care vinovatul nu are asigurare RCA

Primul pas pe care trebuie sa-l faceti in cazul in care va aflati in aceasta situatie este sa sa contactati Politia pentru a intocmi Proces Verbal de constatare al aevenimentului rutier.

In aceste cazuri este obligatoriu sa apelati la Politie pentru a intocmi un Proces Verbal, completarea constatului amiabil nu este de ajutor in aceasta situatie. Astfel, nu ezitati si sunati la Politie de indata ce ati luat la cunoastinta ca soferul vinovat nu are o polita RCA valabila.

Dupa ce intrati in posesia Procesului Verbal intocmit de catre Politie, trebuie sa va adresati B.A.A.R. in vederea deschiderii unui dosar de dauna pentru evenimentul in care ati fost implicat.

Pasii pe care sa-i urmati in vederea deschiderii unui dosar de dauna:

1. Descarcati formularul Avizare dauna dedicat (persoana fizica sau, dupa caz, persoane juridice) care trebuie completat si semnat de proprietarul autovehiculului de la data producerii accidentului rutier;

2. Anexati documentului Avizare de dauna completat si semnat urmatoarele documente:

 • actul din care rezulta vinovatia si circumstantele producerii accidentului (de ex. Proces verbal de contraventie, Anexa nr. 2, Constatarea Amiabila de Accident, Hotarare judecatoreasca, etc.) – original;
 • autorizatia de reparatii eliberata de Politie pentru vehiculul avariat – copie;
 • imputernicire/mandat de reprezentare – doar daca este cazul – acordat de catre proprietarul de drept al vehiculului (conform model Organism de Plata a Despagubirilor) – modelul de Imputernicire are scop exemplificativ si nu limitativ;
 • actul de identitate al solicitantului – copie;
 • actul doveditor al proprietatii asupra bunului avariat (certificat de inmatriculare – talonul, cartea de identitate a vehiculului, etc.) – copie;
 • orice alte documente in sustinerea declaratiilor, a circumstantelor producerii accidentului sau a pretentiilor de despagubire (cum ar fi in functie de situatie, devizul estimativ de reparatie, facturi si chitante de reparatie – pentru autovehicule deja reparate, fotografii cu avariile autovehiculului, declaratii, acte de nastere, acte de stare civila, acte de deces, raport de expertiza tehnica sau medico-legala, etc).

3. Transmiteti setul complet de documente la adresa de e-mail [email protected].

Documentele poti fi trimise si prin posta la adresa: Str. Vasile Lascar, nr. 40-40 bis, et. 5, sector 2, Bucuresti, cod postal 020502.

Dupa primirea setului de documente de mai sus, B.A.A.R. va deschide dosarul de dauna urmand sa fiti informati in scris cu privire la numarul dosarului de dauna si la pasii care mai sunt necesari pentru gestionarea dosarului.

Toate informatiile precum si formularul de avizare dauna sunt disponibile pe siteul B.A.A.R., click AICI.

Se poate constata astfel ca in cazul unui accident in care vinovatul nu detine o asigurare RCA valabila, persoanele pagubite vor fi despagubite de B.A.A.R. daca se adreseaza acestui organism.

Din pacate, situatiile acestea in care vinovatii de producerea accidentelor nu au o polita RCA valabila, sunt tot mai multe de la an la an, B.A.A.R. avertizeaza permanent asupra numarului mare de soferi care circula fara sa aiba incheiata o asigurare RCA.

Aceasta este cu atat mai surprinzator cu cat si numarul campaniilor de informare cu privire la consecintele circulatiei pe drumurile publice fara a avea o asigurare RCA este tot mai mare de la an la an.

Mai mult decat atat, pe langa obligatia legala de a detine asigurare RCA pentru masina cu care circula pe drumurile publice, detinatorii de autovehicule au posibilitatea sa incheie RCA ieftin utilizand Calculatorul RCA 2023 disponibil pe siteul nostru.

Foarte multi ne intreaba ce se intampla daca nu ai asigurare in caz de accident, chiar si daca va aflati in situatia de pagubit fara asigurare RCA, trebuie sa suportati rigorile legii pentru ca urmare a avenimentului nu veti mai putea ascunde faptul ca circulati fara RCA valabil.

Reamintim ca pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice fara a avea o asigurare RCA valabila, soferii risca o amenda contraventionala de la 1000 la 2000 de lei si  retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare.  

In plus, daca in timpul conducerii fara a avea o asigurare RCA valabila, soferii sunt implicati intr-un eveniment rutier vor fi responsabili de platadaunele produse in accidentul respectiv, daune care vor costa mult mai mult decat pretul unei polite RCA.

Asadar, alegeti varianta corecta si legala si asigurati-va ca aveti permanent o asigurare RCA valabila pentru masina dumneavoastra pe care o puneti in circulatie pe drumurile publice.

Conform Normei nr. 20/2017, asigurarea RCA este valabila in format electronic astfel ca nu mai depindeti de o imprimanta in cazul in care alegeti sa incheiati RCA online, alegand cea mai ieftina oferta disponibila pentru masina dumneavoastra. 

Practic daca veti avea pdf-ul politei RCA sau o poza cu aceasta in telefon, va trebui doar sa o prezentanti agentului care va verifica. Mai mult, puteti solicita acestuia sa verifice valabilitatea acesteia in baza de date CEDAM.

Utilizati oricand Comparatorul RCA disponibil pe sitte-ul nostru (click AICI) atunci cand aveti nevoie sa incheiati asigurarea RCA la masina sau chiar si daca doriti sa faceti doar un calcul RCA pentru a vedea care sunt preturile.

Veti obtine rapid si simplu, in doar cateva zeci de secunde, oferte de pret de la toti cei 8 asiguratori care ofera polite RCA in Romania si veti putea incheia RCA Online Ieftin, platind cu cardul bancar si primind polita imediat.

Avem sute de clienti care ne recomanda pentru usurinta cu care se poate oferta si incheia orice fel de asigurare online, garantam ca avem preturile corecte si nu veti gasi preturi mai mici pe alt site, nici chiar direct la asigurator.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Buna ziua. Ar fi bine ca atunci cand eliberați polița RCA si plata se face in rate, sa nu mai treceti valabilitate la polița pe un an, doar perioada pentru care a plătit. In momentul cand sunt opriți in trafic (sau cand fac accident), ei prezintă polița RCA valabilă un an,polițistul nu poate face nimic , iar despăgubirea nu se face. NU EXISTA o baza oficială unde sa se poată verifica valabilitatea RCA (oficială a poliției de exemplu, nu CEDAM) si sa poată fi sancționați cand sunt depistați in trafic. Multumesc.

  1. Buna ziua!

   Pe site-ul nostru nu se pot incheia polite RCA cu plata in rate.

   In cazul in care se intampla cele prezentate de dvs., recomandam pagubitului sa solicite chitantele prin care s-a efectuat plata ratelor.

 2. Buna ziua , exemplu : autovehicolul nu are asigurare si este parcat regulamentar ; un copil vine cu bicicleta si se loveste de acest autovcehicul accidentul provocind daune corporale copilului ; Cine este vinovat, copilul sau proprietarul autovehicolului neasigurat ?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}