Potrivit legislatiei actuale, soferii implicati intr-un accident rutier, fara victime si fara pagube materiale importante, trebuie sa incheie constatarea amiabila completand formularul tipizat care poate fi procurat de la asigurator sau intermediarii in asigurari.
O alta varianta este ca cei implicati in accident sa incheie constatarea amiabila online utilizand aplicatia Amiabila dar procesul poate fi ceva mai dificil pentru cei mai putin avuzati in folosirea aplicatiilor pe telefon.
Completarea amiabilei de catre cei implicati intr-un eveniment rutier este o procedura prin care se vor solutiona dosarele de dauna fara ca Politia sa fie implicata in vreun fel in acest proces.
Pagubitul intr-un accident rutier in urma caruia s-a incheiat constatarea amiabila are obligatia sa informeze asiguratorul vinovatului de accident si sa solicite deschiderea dosarului de dauna.
Acest formular poate fi procurat gratuit de la asiguratorul sau de la agentul de asigurari la care s-a incheiat polita RCA. De asemenea, puteti procura formularul de la sediul oricarui asigurator sau broker de asigurare in cazul in care ati incheiat asigurarea RCA online.
Conditii necesare pentru incheierea constatului amiabil
Pentru a putea incheia constatarea amiabila intre participantii la un accident rutier, este nevoie, conform legislatiei din tara noastra, sa fie indeplinite cateva conditii, respectiv:
- accidentul este unul usor din care au rezultat doar pagube materiale (fara victime);
- in accident nu sunt implicate mai mult de doua autovehicule;
- nu exista daune provocate unei alte persoane in afara celor doua implicate in accidentul rutier;
- cei doi conducatori auto implicati in evenimentul rutier agreeaza circumstantele in care s-a produs accidentul, partea vinovata de producerea lui si sunt de acord sa completeze constatarea amiabila.
Cum se intocmeste amiabila - model de completarea
Completarea formularului de constatare amiabila este de multe ori o corvoada pentru soferii implicati intr-un accident rutier. Totusi, noi consideram ca procesul de completare amiabila este extrem de usor si se realizeaza rapid fara prea multe complicatii.
Inainte de a incepe completarea amiabilei, conducatorii auto trebuie sa se asigure ca au la indemana documentele necesare completarii acestuia, si anume: politele de asigurare RCA si permisele de conducere, precum si ca sunt de acord cu toate circumstantele in care s-a produs accidentul, localizarea acestuia si cele mai importante daune pe care le au autoturismele.
In fotografia de mai jos va prezentam un model de constatare amiabila completat si care contine instructiunile necesare pentru completarea corecta si rapida a acestui formular.
In continuare va prezentam explicit cum trebuie completata amiabila, la fiecare dintre cele 15 pozitii din acest formular:
- Se va completa data si ora la care a avut loc accidentul;
- Se va completa locul in care s-a produs accidentul, spre exemplu: in Romania, Bucuresti, pe Bld. Magheru;
- Se va bifa casuta corespunzatoare, daca exista sau nu vatamari corporale in urma accidentului;
- Se vor bifa casutele corespunzatoare in ceea ce priveste pagubele materiale rezultate in urma accidentului;
- Se vor mentiona martorii accidentului (daca exista) impreuna cu datele lor de contact (adresa, numar de telefon etc.);
- Se vor completa datele asiguratului care apare in polita de asigurare RCA, de catre fiecare dintre ccele doua parti implicate in accident. Atentie, nu completati datele soferului ci datele care se gasesc in asigurarea RCA a fiecarui autoturism;
- Se vor completa datele autoturismului asa cum acestea apar pe polita de asigurare RCA si in certificatul de inmatriculare;
- Fiecare sofer va completa datele asigurarii pentru autoturismul sau, aceste date se gasesc pe polita de asigurare;
- Se vor completa datele fiecaruia dintre soferii implicati in accident, aceste date se gasesc in permisul de conducere al fiecaruia. Atentie, la acest punct trebuie completate datele celor care conduceau in momentul producerii accidentului chiar daca acesti soferi nu sunt proprietarii autoturismelor implicate;
- Fiecare dintre soferii implicati va indica printr-o sageata punctul de impact al accidentului pentru autoturismul sau;
- Se vor mentiona pentru fiecare autovehicul pagubele vizibile rezultate in urma accidentuluui;
- Fiecare sofer va bifa casuta corespunzatoare pentru situatia in care s-a aflat la momentul producerii accidentului. Acest punct este corelat cu punctul 13 - schita accidentului;
- Cei doi conducatori auto implicati in accidentul rutier vor intocmi de comun acord schita accidentului indicand pozitiile autovehiculelor, numele strazii sau strazilor, indicatoarele rutiere si orice alte elemente care ar putea ajuta la stabilirea exacta a circumstantelor in care a avut loc accidentul;
- Acest punct este rezervat observatiilor pe care le poate face fiecare parte implicata. Este indicat ca la aceasta sectiune sa fie mentionate persoana vinovata si persoana pagubita;
- Dupa ce au fost completate toate campurile anterioare, fiecare conducator auto implicat va semna in dreptul coloanei sale.
In fotografia de mai sus este prezentat un exemplu de completare amiabila si se poate observa ca procesul de completare amiabila este unul destul de simplu si daca aveti la dispozitie toate documentele necesare, nu poate dura foarte mult timp.
Cum se procedeaza dupa completarea si semnarea formularului de constatare amiabila
Odata finalizat si semnat formularul de constatare amiabila de accident, fiecare dintre cei doi soferi implicati va pastra un exemplar din acesta.
Formularul are 2 file, scrisul original de pe primul se va imprima si pe cea de-a doua fila, astfel ca rezulta cate un exemplar pentru fiecare parte implicata in accident.
Urmare a semnarii constatarii amiabile de accident de catre cei doi soferi implicati, nu va mai fi necesara adresarea catre Politie. Termenul maxim in care pagubitul trebuie sa se adreseze companiei de asigurari a vinovatului si sa-i transmita formularul de constat amiabil completat este de maxim 24 de ore de la semnarea acestuia.
Este recomandat ca persoana pagubita sa se asigure ca toate datele completate pe amiabila sunt corecte si, de asemenea, sa solicite vinovatului copii ale urmatoarelor documente: contractul de asigurare RCA, cartea de identitate a autovehiculului, certificatul de inmatriculare, cartea de identitate si permisul de conducere ale conducatorului auto al celuilalt autoturism implicat in accident.
De asemenea, poate fi foarte util pentru ambele parti implicate in accident daca fac poze in detaliu la locul accidentului, aceste poze pot clarifica eventualele nelamuriri ale asiguratorului cu privire la modul si circumstantele in care s-a produs evenimentul rutier.
Dupa inregistrarea accidentului si transmiterea formularului de constatare amiabila la asiguratorul partii vinovate, acesta va transmite pagubitului toate detaliile necesare constatarii, inregistrarii dosarului de dauna si, ulterior, platii despagubirilor aferente.
Daca sunteti in cautarea unei asigurari auto ieftine, pe site-ul nostru, aveti posibilitatea de a calcula oferta pentru asigurarea RCA in doar cateva secunde si cu cateva click-uri puteti obtine un RCA Online Ieftin, fara sa mai fiti nevoiti sa faceti drumuri inutile la asigurator sau la intermediari si sa fie nevoie sa le puneti la dispozitie o multime de acte.
Deja aproape tot ce tine de masina personala este digitalizat, toate documentele se pastreaza si in format electronic, asigurare, rovinieta si ITP-ul se pot verifica online pe site-uri specilizate pentru a vedea valabilitatea lor, astfel ca pentru a gasi si incheia cea mai ieftina asigurare RCA, trebuie parcurs un proces simplu si rapid, iar plata se realizeaza tot online, cu cardul, in conditii de maxima siguranta.
Avantajele incheierii asigurarilor online nu sunt deloc de neglijat, in primul rand platforma de emitere a asigurarilor este disponibila non-stop, 24 de ore din 24, apoi foarte importanta este si posibilitatea de a vizualiza toate ofertele disponibile pe piata si a alege oferta pe care o considerati cea mai avantajoasa.
Nu in ultimul rand, evitarea birocratiei si a necesitatii de a prezenta agentilor de asigurari toate actele masinii si ale proprietarului, precum si evitarea drumurilor inutile sau cozilor la care ati putea nevoiti sa asteptati.
In doar cateva zeci de secunde puteti parcurge tot procesul de ofertare si emitere a asigurarii RCA online, polita va fi livrata instant pe telefon, laptop sau e-mail, nefiind nevoie sa o printati deoarece, conform Normei nr. 20/2017, asigurarea RCA este valabila in format electronic, in format fizic sau poate fi confirmata existenta acesteia prin interogarea bazei de date CEDAM.