Euroins amendata de A.S.F. pentru nereguli la dosarele de dauna RCA

By asignet

ianuarie 31, 2023

0 comments

Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) a amendat Euroins cu amenda in cuantum de 309.400 de lei pentru nereguli depistate la instrumentarea dosarelor de dauna pentru politele RCA.

Posibilele probleme pe care ar putea sa le aiba Euroins creeaza din nou agitatie pe piata si ingrijorare in randul clientilor, asta pentru Euroins este una din companiile la care inca se mai poate inchieia RCA Ieftin dupa falimentul City Insurance.

Cu toate astea, specialistii din piata asigurarilor RCA apreciaza ca nu sunt motive de ingrijorare in ceea ce priveste activitatea Euroins si nici referitor la evolutia pietei asigurarilor RCA.

Pentru ce a fost amendata Euroins?

Potrivit comunicatului transmis de catre A.S.F., Euroins a fost sanctionata, in luna decembrie 20222, pentru urmatoarele fapte:

  • incalcarea prevederilor art. 21 alin. (4) din Legea nr. 132/2017, respectiv pentru nerespectarea termenului de plata de 10 zile de la data acceptarii ofertei;
  • incalcarea prevederilor art. 21 alin. (1) din Legea 132/2017, respectiv pentru nesolutionarea cererii in termen de 30 de zile de la inaintarea acesteia prin netransmiterea unei oferte sau notificari in acest termen;
  • incalcarea prevederilor art. 21 alin. (5) din Legea 132/2017, respectiv pentru neachitarea penalitatilor odata cu despagubirea.

Sunt asadar incalcari ale procedurilor legale privind instrumentarea si plata dosarelor de dauna ale pagubitilor RCA iar amenda de 304.900 lei primita de Euroins este una uriasa. Cu toate astea, nu exista motive de ingrijorare, compania care ofera asigurari ieftine este una sigura.

Potrivit legii 132/2017, in cazul daunelor RCA, asiguratorii sunt obligati sa solutioneze cererile de despagubire in 30 de zile, sa plateasca depagubirile in termen de 10 zile de la acceptarea ofertei de catre pagubit si sa achite penalitatile de intarziere (daca este cazul) in acelasi timp cu despagubirea datorata.

Urmare a verificarilor efectuate, A.S.F. a hotarat sa sanctioneze cu amenda Euroins tocmai pentru aceste incalcari de mai sus de mai sus si ramane de vazut cum va afecta aceasta amenda activitatea societatii Euroins.

Ce articole din Legea 132/2017 a incalcat Euroins?

Articolele din Legea 132/2017 mentionate in comunicatul A.S.F. pe care societatea Euroins le-ar fi incalcat, prevad urmatoarele:

  • Articolul 21, alin (1): In termen de 30 de zile de la data inaintarii cererii de despagubire de catre asigurat ori de catre partea prejudiciata, asiguratorul RCA este obligat:
    a) fie sa raspunda cererii partii solicitante, formuland in scris o oferta de despagubire justificata, transmisa cu confirmare de primire, in cazul in care se dovedeste raspunderea asiguratului in producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat;
    b) fie sa notifice partii prejudiciate in scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire.
  • Articolul 21, alin (4): Despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in termen de 10 zile de la data acceptarii ofertei de despagubire prevazuta la alin. (1) lit. a) sau de la data la care asiguratorul RCA a primit o hotarare judecatoreasca definitiva sau acordul entitatii de solutionare a litigiului cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca. Documentele care stau la baza cererii de despagubire sunt stabilite prin reglementari ale A.S.F.;
  • Articolul 21, alin (5): Daca asiguratorul RCA nu isi indeplineste obligatiile in termenul prevazut la alin. (4) sau si le indeplineste defectuos, inclusiv daca diminueaza nejustificat despagubirea sau intarzie achitarea despagubirii, acesta este obligat la plata unor penalitati de 0,2% pe zi de intarziere calculate la nivelul sumei de despagubire cuvenita sau la diferenta de suma neachitata. Plata penalitatilor se face odata cu plata despagubirii.

Reactia Euroins la articolele aparute in presa

Dupa ce a fost sanctionata de A.S.F., au aparut o multime de articole in presa, unele dintre ele cu scenarii apocaliptice despre evolutia viitoare a Euroins, astfel ca societatea a transmis un comunicat partenerilor sai pe care-l puteti vedea in imaginea de mai jos.

comunicat euroins amenda asf

Conform punctului de vedere al Euroins, compania a achitat in cursul anului 2022 despagubiri de circa 1.6 miliarde lei, cea mai mare suma pe piata asigurarilor din Romania. Termenul mediu de plata a despagubirilor a fost redus la 9.6 zile de la data cererii, cu circa 30 de zile mai repede decat termenul legal.

Conducerea Euroins mai afirma ca sunt o companie solida si stabila, care are o relatie transparenta si onesta cu institutiile statului roman si in special cu A.S.F., carora le furnizeaza toate rapoartele necesare, in timp util.

Acesta amenda va afecta pretul RCA la Euroins?

Chiar daca amenda primita de Euroins este una consistenta, aceasta nu trebuie sa afecteze preturile RCA pe care aceasta societate le ofera clientilor, practic soferii vor putea in continuare sa cumpere RCA ieftin Euroins.

Deja au trecut mai multe zile de la sanctionarea Euroins si analizand politele incheiate pe site-ul nostru de asigurari online ieftine, putem afirma cu siguranta ca decizia amendarii Euroins nu a influentat, pana acum, preturile RCA oferite de aceasta companie.

Recomandam tuturor vizitatorilor site-ului nostru sa utilizeze Calculatorul RCA disponibil printr-un click AICI sau pe bannerul de mai jos si sa compare toate ofertele RCA de la toti asiguratorii.

In situatia in care exista clienti care sunt reticenti cu privire la viitorul Euroins pe piata asigurarilor RCA, le recomandam sa opteze pentru o asigurare RCA cu decontare directa la un asigurator in care au incredere.

Dupa ce introduceti datele si se afiseaza toate ofertele RCA, veti avea posibilitatea sa alegeti asiguratorul la care o incheiati precum si daca adaugati sau nu clauza de decontare directa.

Concluzionand, consideram ca amenda primita de Euroins nu este de natura sa ingrijoreze clientii RCA, din contra poate fi un semnal de alarma pentru toti ceilalti asiguratori cu privire la respectarea drepturilor pagubitilor atunci cand se confrunta cu o dauna RCA.

Preturile RCA oferite de Euroins nu au fost influentate de aceasta sanctiune si cu siguranta, pe viitor compania va lua toate masurile astfel incat deficientele pentru care a fost amendata, sa fie remediate in folosul clientilor.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}