Guvernul a prelungit plafonarea RCA pana la 31 martie 2024

By asignet

decembrie 28, 2023

0 comments

Guvernul Romaniei a luat o decizie importanta in sedinta din data de 28 decembrie 2023, cu impact major asupra pietei RCA, aproband prelungirea plafonarii preturilor RCA cu inca 3 luni, pana la 31 martie 2024.

Astfel, ingrijorarile cu privire la explozia preturilor RCA de la 01 ianuarie 2024 sunt spulberate, soferii vor putea sa incheie, in continuare, asigurarile RCA la preturi plafonate, nu mai mari decat preturile practicate de asiguratori la data de 28 februarie 2023..

Vor putea fi facute totusi majorari de preturi la RCA plafonat 2024, deoarece in hotararea de guvern se specifica ca tarifele pot fi ajustate cu maximum 6,8%, reprezentand prognoza ratei anuale a inflatiei la sfarsitul trimestrului II 2024.

Concret, asiguratorii nu vor putea vinde polite RCA mai scumpe cu mai mult de 6.8% decat preturile pe care le practicau la data de 28 februarie 2023 (inainte de retragerea autorizatiei de functionare a societatii Euroins).

Desi Executivul anuntase initial ca plafonarea RCA se prelungeste cu 6 luni, purtatorul de cuvant al Guvernului a revenit si a anuntat prelungirea plafonarii RCA cu 3 luni in 2024, deoarece Legea Concurentei permite prelungirea termenului cu 6 luni o singura data (care s-a intamplat in 2023), urmatoarele prelungiri putand fi posibile doar in transe de 3 luni.

Acesta a mai precizat ca la expirarea celor 3 luni, adica pana la 31 martie 2024, Guvernul va adopta o noua hotarare pentru prelungirea plafonarii preturilor RCA cu inca 3 luni, pana la 30 iunie 2024.

Guvernul motiveaza aprobarea prleungirii plafonarii RCA, sustinand ca prin aplicarea acestea se combate cresterea excesiva a preturilor ce poate avea loc brusc si stabilizarea graduala a pietei de asigurari RCA in vederea evitarii propagarii efectelor negative in alte sectoare ale economiei nationale.

Executivul sustine ca se instituie astfel un mecanism transparent de stabilire a despagubirilor acordate pentru acoperirea costurilor de inlocuire temporara a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeasi clasa sau o clasa inferioara in situatia in care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

In acest caz, Guvernul poate interveni pentru o perioada de timp limitata prin stabilirea modului de determinare a primelor practicate de catre asiguratorii RCA astfel incat imprejurarile care determina situatia de criza sa fie depasita.

Toate aceste informatii referitoare la prelungirea plafonarii pretului la asigurarile RCA pana la 31 martie 2024 au fost postate pe site-ul Guvernului Romaniei iar hotararea adoptata a fost publicata in Monitorul oficial si poate fi consultata in imaginile de mai jos:

hotarare de guvern prelungire plafonare rca 3 luni 2024 pagina 1
hotarare de guvern prelungire plafonare rca 3 luni 2024 pagina 2

Prognozele pentru inceputul anului 2024 erau ingrijoratoare, se asteptau scumpiri ale asigurarilor RCA in 2024 urmare a expirarii masurii de plafonare si ca urmare a cresterii tarifelor de referinta publicate de catre ASF.

Multi dintre clienti sunt sceptici cu privire la efectele acestei masuri, se discuta de multe luni in mediul online ca plafonarea RCA instituita in 2023 nu a avut practici efecte vizibile in realitate, preturile RCA crescand in continuare.

Cu siguranta masura nu va fi pe placul asiguratorilor care vor fi nevoiti sa practice aceleasi preturi ca acum un an si tinand cont ca mai sunt doar 8 societati in piata care vand RCA, o retragerea a uneia sau mai multora dintre acestea ar creea multe probleme in piata.

Ba mai mult, alte societati care erau asteptate sa inceapa sa vanda asigurari RCA si sa contribuie la o concurenta benefica pentru clienti, ar putea amana aceasta decizie pana cand aceasta masura restrictiva va inceta.

In aceasta situatie ar fi compania Easy Asigurari (easy.insure), societate care a obtinut deja de la ASF autorizatia de a vinde asigurari RCA dar a amanat pana in 2024 intrarea efectiva pe piata.

Pe termen scurt, beneficiind de aceasta masura, soferii ar putea achizitiona RCA plafonat in 2024 la preturi comparabile cu cele platite in 2023, poate doar cu cateva procente mai mari, in limita celor 6.8% permise de Hotararea de Guvern.

Puteti obtine foarte usor, in doar cateva zeci de secunde, oferta RCA plafonat 2024 accesand acest Calculator RCA Plafonat disponibil printr-un click AICI sau pe bannerul de mai jos.

Garantam ca pe platforma noastra veti gasi cele mai mici preturi de pe piata, aceleasi preturi pe care le gasiti si direct la asiguratori, avand avantajul ca puteti vedea si compara preturile de la toti asiguratorii la un loc.

Plafonarea RCA pentru primele 3 luni din 2024 nu a fost o decizie tocmai surprinzatoare, actualul sef al ASF, Sorin Mititelu, declara inca dinante de a fi numit director al institutiei ca este nevoie de o perioada mai lunga cu preturi plafonate pentru piata RCA.

De partea cealalta, Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR) s-a opus oricarei initiative de mentinere a plafonarii tarifelor RCA considerand ca a o astfel de decizie va contribui si mai mult la restrangerea concurentei si va intarzia intrarea de noi jucatori in aceasta piata.

Astfel, chiar daca aparent masura de inghetare a preturilor asigurarilor RCA pentru 3 luni, pana la 31 martie 2024, ar fi una benefica, pe termen mediu si lung aceasta ar face mai mult rau in piata decat bine, chiar si pentru asigurati.

Pentru ca in piata sa fie o concurenta intre asiguratori este nevoie sa mai apara si alte societati iar o concurenta serioasa intre acestea ar genera si preturi mai mici pentru clienti care ar putea astfel sa incheie o asigurare RCA ieftina.

Ori aceste masuri de plafonare a tarifelor RCA nu face decat sa impiedice aparitia noilor societati in piata si, spun specialistii, un nou faliment al unui jucator important, ar face ca piata asigurarilor RCA sa intre definitiv in colaps.

Este de remarcat, din pacate, lipsa de profesionalism a reprezentantilor Guvernului care au anuntat initial cu nonsalanta prelungirea plafonarii RCA cu 6 luni desi in Nota de Fundamentare supusa spre aprobare se specifica clar prelungirea cu 3 luni iar Legea Concurentei interzicea clar o noua prelungire cu 6 luni, la fel cum a fost cea din anul 2023.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}