Ce patesc daca circul fara asigurare RCA?

By asignet

septembrie 5, 2022

0 comments

O intrebare care circula destul de frecvent in mediul online cu privire la asigurarea RCA, la care vom raspunde in acest articol cu toate argumentele legale, este aceasta: Ce patesc daca circul fara asigurare RCA?

Raspunsul la aceasta intrebare dar si la cea referitoare la circulatia cu RCA expirat, se regaseste in Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie.

Pentru a nu intra sub incidenta prevederilor acestei legi privind sanctiunile, posesorii de vehicule trebuie sa se asigure ca detin o polita RCA valabila pentru vehiculul pe care-l pun in circulatie, cea mai simpla modalitate fiind sa incheie RCA online.

Asadar, raspunsul la aceste intrebari, potrivit prevederilor articolului 37 din Legii nr. 132/2017 este urmatorul:

Incalcarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare prevazute la art. 3 si aobligatiilor prevazute la art. 6 alin. (6) si (7) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei si cu retinerea certificatului de inmatriculare sau inregistrare a vehiculului pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii. Constatarea si aplicarea acestora se fac de catre personalul politiei.

Mai mult decat atat, daca constata ca asigurarea RCA este expirata de mai mult de trei luni, politistii pot dispune suspendarea inmatricularii respectivului vehicul.

De asemenea, daca proprietarul vehiculului nu prezinta dovada incheierii unei polite RCA in termen de 30 de zile de la data constatarii, autovehiculul poate fi radiat din circulatie.

In afara posibilelor sanctiuni legale pentru circulatia fara asigurare auto, o alta consecinta a circulatiei pe drumurile publice cu un vehicul neasigurat, poate fi in cazul in care va faceti vinovat de producerea unui accident rutier.

In acest caz, veti avea obligatia sa despagubiti persoana sau persoanele implicate in accident pentru repararea daunelor pe care le-ati provocat la autovehiculele lor, iar aceste costuri se pot ridica la sume importante.

In concluzie, consecintele circulatiei fara asigurare RCA sau cu RCA expirat pot fi extrem de importante si recomandam tuturor posesorilor de autovehicule sa-si inchei asigurarea auto, mai ales ca pretul poate fi mai mic daca optati pentru incheierea RCA online.

Pentru a va asigura ca veti incheia cel mai ieftin RCA de pe piata, trebuie sa utilizati acest Calculator RCA auto (click AICI sau pe banner), care va va oferi toate ofertele de pret RCA disponibile. 

Este foarte usor sa fiti la curent permanent cu data la care expira RCA, puteti face oricand o verificare valabilitate RCA, verificare care se poate face foarte simplu si rapid, in doar cateva secunde.

Platforma de asigurari online este disponibil non-stop, astfel ca puteti face oricand o simulare RCA pentru masina dumneavoastra daca constatati ca polita RCA a acesteia urmeaza sa expire.

Informatiile prezentate in acest articol ofera vizitatorilor site-ului nostru raspunsurile la toate intrebarile precum: ce patesc daca circul fara asigurare RCA? ce risc daca circul fara RCA? care este amenda pentru circulatia fara RCA? care sunt sanctiunile pentru circulatia fara RCA? care sunt consecintele condusului fara RCA valabil? cat este amenda daca esti prins fara RCA?

Acest articol face parte din Sectiunea Q&A - intrebari si raspunsuri, pe care am lansat-o pe siteul nostru de asigurari online ieftine, pentru a raspunde la cele mai frecvente intrebari din mediul online si nu numai, cu privire la produsele de asigurare.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}