Amenzile rutiere nu cresc in 2023

By asignet

decembrie 3, 2022

0 comments

O veste excelenta pentru soferi vine de la Ministerul Finantelor care a pus in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta care prevede, printre altele, si completarea articolului 98 din OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Aceasta modificare vizeaza stabilirea punctului de amenda pentru anul 2023, care va ramane la aceeasi valoare din prezent, respectiv 145 lei, valoare nemodificata inca din anul 2017.

Valoare punctului de amenda influenteaza toate amenzile rutiere, fie ca vorbim de amenda pentru asigurare expirata, amenda pentru ITP expirat sau orice alta contraventie pentru care Politia Rutiera poate acorda sanctiuni.

Practic, valoare punctului de amenda va fi plafonata si pentru anul 2023 la valoarea de 145 lei, dupa ce proiectul de Ordonanta de Urgenta va fi aprobat si va fi publicat in Monitorul Oficial.

Concret, aceasta inseamna ca amenzile rutiere nu vor creste in 2023, cei sanctionati urmand sa plateasca aceleasi sume ca si pana acum.

Pana in prezent, nu au fost anuntate cresteri nici ale amenzilor pentru cei care nu au asigurare RCA si circula pe drumurile publice sau au asigurarea RCA expirata.

Astfel, in continuare, amenda pentru cei care sunt depistati in trafic fara asigurare RCA, amenda este intre 1.000 si 2.000 lei, potrivit Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie.

Mai mult decat atat, in aceasta situatie, pe langa amenda, se poate dispune retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare.

Pe parcursul anului 2022, preturile la asigurarile RCA s-au stabilizat dupa socul de dupa falimentul City Insurance, ba chiar s-au constatat scaderi de preturi urmare a intrarii pe piata a noilor societati, Axeria si Hellas Direct.

Astfel, in conditiile in care se poate gasi o asigurare RCA ieftina, cu atat mai mult circulatia fara asigurare RCA sau cu asigurarea RCA expirata, nu se justifica in niciun fel.

Utilizati cel mai nou si modern Comparator de preturi RCA, disponibil cu un click AICI sau pe bannerul de mai jos, si obtineti in doar cateva zeci de secunde toate ofertele RCA pentru masina dumneavoastra.

Calcularea si emiterea unei asigurari RCA online este cea mai simpla si ieftina varianta indiferenta ca este vorba de o asigurare RCA pe o luna, asigurare RCA pe 12 luni sau pe perioade intermediare (multiplu de 1 luna).

Plafonarea punctului de amenda la 145 lei va mentine toate amenzile rutiere, indiferent de clasa de sanctiuni. Conform Codului Rutier, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

  • clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;
  • clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amenda;
  • clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda;
  • clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;
  • clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amenda.

Incadrarea fiecare abateri contraventionale in aceste clase de sanctiuni este reglementata de OUG nr. 195/2002, articolele 99-102.

Asadar este poate singura veste buna pentru soferi avand in vedere ca se speculeaza deja ca asigurarile RCA se vor scumpi in 2023, la fel si alte taxe pe care trebuie sa le platim pentru masina (impozit auto, ITP si altele).

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}