Asigurarile RCA se scumpesc de la 1 ianuarie 2023

By asignet

decembrie 18, 2022

0 comments

Update martie 2023

Autoritatea de supraveghere financiara a publicat noile tarife de referinta RCA valabile incepand cu luna martie 2023 care au crescut consistent fata de perioada anterioara iar consecita ar fi ca se scumpesc asigurarile.

Toate detaliile despre noile tarife de referinta RCA le gasiti in acest articol.

Pentru a gasi si incheia RCA Ieftin, accesati Calculatorul RCA printr-un click AICI sau pe banner si faceti o simulare RCA pentru masina dumneavoastra, veti primi simplu si rapid toate ofertele RCA 2023.

Articolul initial

Anul 2023 ar putea debuta cu o crestere de preturi la asigurarile RCA, prognozeaza specialistii in domeniu, scumpire datorata modificarii legislatiei in domeniul RCA, mai exact cresterea contributiilor asiguratorilor la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) de la 2,5%, la 4%.

Modificarea de legislatie este un efect al falimentului City Insurance iar aceasta crestere a contributiilor va avea ca efect, aproape sigur, scumpirea asigurarilor RCA incepand cu 1 ianuarie 2023.

Pentru a face o verificare de preturi RCA 2023, accesati Calculatorul RCA printr-un click AICI sau pe banner si faceti o simulare RCA pentru masina dumneavoastra, veti primi simplu si rapid toate ofertele RCA 2023.

Aceasta veste proasta vine dupa ce in anul 2022 preturile politelor RCA s-au stabilizat, piata revenindu-si dupa socul provocat de iesirea din piata a City Insurance, stabilizare la care au contribuit decisiv asiguratorii ramasi in piata dar si noul asigurator Axeria Iard care a castigat un segment important din piata prin reduse practicate.

Motivele pentru care ASF a luat aceasta decizie sunt mentionate in Referatul de aprobare pentru modificarea Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 17/2015 privind cotele de contributie datorate de asiguratori Fondului de garantare a asiguratilor.

Principalul argument invocat este contextul excepțional generat de intrarea in faliment a societatii City Insurance S.A. si de aceea este necesara o interventie legislativa pentru a asigura resursele necesare pentru efectuarea platilor catre creditorii de asigurari.

Astfel, pentru mentinerea unei abordari prudente, pe baza analizelor si a estimarilor efectuate cu privire la valoarea si evolutia cererilor de plata adresate FGA, cota de contributie la Fond se majoreaza la 4%, ca numai pentru componenta privind activitatea de asigurări generale.

Aceasta majorare a contributiei societatilor de asigurare se va reflecta, cu siguranta, in pretul asigurarilor generale, in special al politelor RCA iar asiguratii vor suporta, in final, acesta cheltuiala.

Ramane de vazut, cu cat se vor majora preturile asigurarilor RCA incepand cu luna ianuarie 2023, insa indiferent de procentul de scumpire, incheierea RCA online ramane cea mai ieftina varianta pentru soferi.

Puteti obtine oricand ofertele de RCA ieftin pentru masina dumneavoastra folosind acest Calculator RCA auto, disponibil gratuit si non-stop printr-un click AICI sau pe bannerul de mai jos.

Avantajul folosirii acestui Comparator de preturi online este ca puteti vedea ce preturi RCA sunt disponibile si cu doar cateva clickuri puteti incheia polita RCA pe 2023.

FGA are ca scop protejarea creditorilor de asigurari (asigurati, beneficiari, persoane pagubite) de consecintele insolventei unui asigurator, in conformitate cu prevederile Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Fondul protejeaza creditorii de asigurari prin plata de creante de asigurari, rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate, in cazul constatarii de catre ASF a insolventei unui asigurator, cum este cazul societatii City Insurance.

Este posibil ca majorarile de preturi sa nu fie semnificative in conditiile in care piata a devenit din ce in ce mai stabila in ultimile doua trimestre din 2022, perioada in care concurenta dintre asiguratori a dus chiar la scaderi de preturi ale RCA pe anumite segmente.

La aceasta a contribuit semnificativ si intrarea pe piata a Hellas Direct Romania, o noua societate care a dinamizat piata RCA in ultimile 2 luni ale anului 2022, reusind sa castige inca de la inceput un segment de piata destul de cautat.

Ofertele acestei societati au intrat in top 3 cele mai ieftine asigurari RCA pe 6 luni si 12 luni, inca de la inceput, de cand societatea a fost listata pe site-ul nostru de asigurari online ieftine, la jumatatea lunii noiembrie.

Totusi, pe segmentul de piata reprezentant de acei clienti, de regula, romani care muncesc in strainatate care utilizeaza autovehiculele pe perioade scurte din an si care cauta sa incheie o asigurare RCA pe o luna, doar pentru perioada in care sunt in tara si folosesc masinile, Hellas Direct a oferit, inca de la inceput, cel mai ieftin RCA.

Speram ca si in 2023 concurenta dintre asiguratori sa dinamizeze piata RCA din Romania, iar asta sa se vada si in preturile oferite pentru ca romanii sa beneficieze de preturi accesibile.

Un impact pozitiv asupra preturilor ar putea avea si mult asteptata intrare pe piata RCA a CEC Bank care se pregateste de ceva timp si de la care clientii asteapta RCA ieftin. Ramane de vazut daca si cand vom vedea primele oferte RCA de la CEC Bank Romania.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}