Update! Proiectul de lege privind majorarea amenzilor pentru lipsa rovinietei a fost promulgat, printr-un decret prezidential, de Presedintele Romaniei si urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial.
Vesti proaste pentru soferii din Romania, Guvernul a aprobat, in sedinta de sambata 26 martie 2022, un proiect de lege care presupune, in principiu, cresterea amenzilor pentru lipsa rovinietei.
Practic, prin acest proiect de lege se modifica Anexa 2 la Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania.
Executivul motiveaza ca actualizarea cuantumului amenzilor contraventionale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile era necesara deoarece nivelul sanctiunilor ramansese acelasi din anul 2010.
Noile valori ale amenzilor contraventionale se vor aplica in functie de tipul autovehiculelor iar limitele minime si maxime sunt cele propuse in Anexa nr. 2 la Ordonanta Guvernului nr. 15/2002, pe care le puteti consulta in imaginea de mai jos:
Se pot observa cresteri pentru tote categoriile de autovehicule fata de vechile amenzi pentru rovinieta, astfel daca la autoturisme cresterile nu sunt unele importante, la vehiculele de transport marfa si la cele de transport persoane, cresterile sunt halucinante chiar si de peste 500%.
la fel ca si in cazul sanctiunilor contraventionale pentru lipsa asigurarii RCA, care a facut ca soferii sa fie mai atenti si sa nu circule fara asigurare RCA valabila, acelasi efect este asteptat si in acest caz, autoritatile dorind sa creasca gradul de incasare al taxei de drum.
Foarte important de stiut este faprul ca amenda stabilita prin procesul verbal de constatare a contraventiei poate fi achitata la jumatate din minimul acesteia prevazut de lege, in termen de 15 zile de la comunicare.
Toate argumentele pentru aceasta decizie au fost detaliate printr-un comunicat transmis de Guvernul Romaniei din care reies urmatoarele:
Din anul 2010 pana in prezent cuantumul amenzilor a ramas la acelasi nivel, in timp ce cuantumul tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania exprimat in lei a crescut cu aproape 20%.
Astfel, valoarea amenzilor contraventionale s-a calculat ca fiind de doua ori tariful anual de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, pentru amenda minima si de patru ori tariful anual de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, pentru amenda maxima.
Propunerea de modificare a cadrului legal actual este justificata de faptul ca numarul contraventiilor aplicate pentru circulatia fara achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania (rovinieta) a crescut foarte mult in ultimii ani (734.143 PVCC aplicate in anul 2021 prin intermediul punctelor fixe si mobile de control fata de 357.531 aplicate in anul 2015).
Tariful de utilizare pe reteaua de drumuri nationale din Romania se aplica in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit proiectului de lege aprobat sambata, 26 martie 2022, pe care-l puteti vedea mai jos, noile prevederi vor intra in vigoare in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a acestei hotarari, probabil incepand cu sfarsitul lunii aprolie 2022.
Aceasta decizie prin care cresc amenzile pentru neplata rovinietei este un motiv in plus sa nu omiteti sa achitati aceasta taxa, puteti face oricand o verificare valabilitate rovinieta auto, si in cazul in care constatati ca masina dvs. nu figureaza cu rovinieta valabila, sa luati masuri pentru a evita o amenda, destul de consistenta, potrivit noilor valori aprobate.
Pe site-ul nostru puteti gasi o multime de articole si tutoriale foarte utile prin care sunt explicate in detaliu cum puteti verifica valabilitatea rovinietei online, valabilitatea ITP online sau valabilitatea RCA online.
De asemenea, puteti gasi articole prin care este explicat pas cu pas cum se poate face transcrierea auto pentru o masina cumparata din Romania, cum se poate incheia contractul de vanzare-cumparare online, precum si un ghid practic despre cum gasiti cea mai ieftina asigurare RCA.
Am prezentat in detaliu in articolele noastre toate demersurile facute de ASF si Ministerul Finantelor pentru plafonarea preturilor RCA, proiect care ar trebui sa stopeze valul de scumpiri ale asigurarilor RCA dar si comunicatul UNSAR prin care este prezentata profitabilitatea societatilor de asigurare pe segmentul RCA.
Cele mai importante resurse sunt, fara indoiala, instrumentele platformei de asigurari prin intermediul carora se pot face comparatii de preturi pentru mai multe tipuri de asigurari: asigurari auto, asigurari de calatorie, asigurari de sanatate, asigurari de locuinte, si altele.
Va recomandam sa utilizat cel mai nou si modern Comparator oferte RCA, prin intermediul caruia veti obtine in doar cateva zeci de secunde ofertele RCA de la toate societatile care ofera asigurare RCA in Romania.
Odata ce obtineti toate ofertele de pret, veti avea posibilitatea sa alegeti oferta cea mai avantajoasa si sa incheiati RCA online ieftin, foarte simplu si rapid pentru ca platforma de emitere este una moderna si intuitiva (poate fi utilizata si de un copil de 7 ani).
Asadar, incepand cu luna aprilie vom avea amenzi mai mari pentru neplata rovinietei iar pentru transportatori aceste amenzi sunt uriase putand afecta serios functionarea companiile.
Daca pentru autoturisme cresterile sunt suportbile, minimul se majoreaza de la 250 lei la 275 lei iar maximul de la 500 lei la 550 lei, pentru masinile de transport persoane pana la 23 de locuri limitele cresc semnificativ de la 1.250 lei amenda minima la 3.100 lei in timp ce maximul creste de la 1.750 lei la 6.200 lei.
Mijloacele de transport persoane de peste 23 de locuri vor avea cresteri de la 1.750 lei, la 5.500 lei amenda minima, respectiv de la 2.250 lei pana la 11.00 lei pentru amenda maxima.
Pentru vehiculele de transport marfa cresterile sunt mai mari ajungand la niste valori exorbitante in cazul vehiculelor peste 12 tone si minim 4 axe, pentru care amenda minima creste de la 3.00 lei la 11.900 lei iar amenda maxima creste de la 4.500 lei pana la 23.800 lei.
Sunt asadar, cresteri importante la fiecare categorie auto iar amenda pentru lipsa rovinieta devine usturatoare si autoritatile se asteapta ca numarul soferilor care circula fara rovinieta sa fie tot mai mic.
Tinand cont de astea, recomandarea noastra este sa fiti responsabili, sa nu circulati fara rovinieta, amenzile sunt usturatoare si va pot afecta finaciar destul de grav mai ales daca desfasurati o activitate comerciala cu aceste vehicule.
De asemenea sa aveti mereu in vedere sa faceti periodic o verificare valabilitate ITP online pentru a va asigura ca nu circulati cu ITP-ul expirat si, bineinteles, sa va asigurati ca detineti o asigurare RCA valabila pentru autovehicululul cu care va deplasati.
Suntem increzatori ca informatiile prezentate in acest articol vor oferi raspunsuri la numeroasele intrebari precum: cat este amenda pentru rovinieta? ce patesc daca nu am rovinieta? ce risc daca circul fara rovinieta valabila?