Modificarea Codului Rutier care schimba regulile prin care se poate face testarea soferilor pentru alcool si droguri a starnit multe controverse si a fost nevoie de mai multe clarificari pentru a intelege cu se face testarea soferilor pentru alcool si droguri.
Noile reguli de testare a soferilor au fost introduse in legislatie prin Ordonanta de Urgenta nr. 84/2024 iar retinerea permisului de conducere soferilor care refuza testarea rapida chiar daca sunt de acord cu recoltarea de probe bilogice este cea mai controversata masura.
Conform OUG 84/2024 se opereaza mai multe modificari in Codul Rutier, pe langa regulile de testare cu etilotest si drugtest se instituie noi reguli cu privire la inregistrarile cu camerele de bord auto dar si noi modalitati de verificare ITP sau daca exista o asigurare auto obligatorie.
Noile reguliprivind testarea soferilor pentru aclool si droguri au starnit multe controverse deoarece impune retinerea permisului de conducere pentru soferii care refuza testarea rapida chiar daca sunt de acord cu recoltarea de probe bilogice.
Reguli noi in Codul Rutier la testarea soferilor pentru alcool si droguri
Asadar, prin Ordonanta nr. 84/2024 s-au instituit noi reguli de testare rapida a soferilor de catre politisti cu aparatul etilotest sau aparatul drugtest iar in continuare vom prezenta pe intelesul tuturor cum se realizeaza legal procedura de testare.
Conform punctului 11 din OUG 84/2024, se modifica Articolul 38 din Codul Rutier si va avea urmatorul cuprins:
Concret, conform noilor modificari ale Codului Rutier, soferii sunt obligati sa se supuna testarii in vederea stabilirii consumului de substante psihoactive ori a concentratiei de alcool in aerul expirat, la solicitarea politistului rutier.
Daca soferul refuza sau nu poate sa se supuna testarii in vederea stabilirii consumului de substante psihoactive ori a concentratiei de alcool in aerul expirat, ori daca acesta accepta si dupa testare este depistat ca avand o concentratie de peste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat sau care indica prezenta in organism a unor substante psihoactive este obligata sa se supuna recoltarii mostrelor biologice.
Aceeasi obligatie, de a se supune recoltarii mostrelor biologice o au si soferii implicati intr-un accident de circulatie din care a rezultat decesul
sau ranirea uneia sau mai multor persoane, iar rezultatul testarii a indicat o concentratie pozitiva de pana la 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat.
In cazul in care soferul refuza sau nu poate sa se supuna testarii in vederea stabilirii consumului de substante psihoactive ori a concentratiei de alcool in aerul expirat, politistul rutier dispune retragerea permisului de conducere pana la data primirii rezultatului probelor de sange si va elibera acestuia o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.
Lucrurile sunt destul de clare in acest sens, insa toti soferii s-au plans despre faptul ca rezultatele probelor biologice (analizele de sange) recoltate se prelucrau destul de greu, uneori chiar in termen de pana la 6 luni iar soferii testati negativ stateau pe nedrept cu permisul susopendat toata aceasta perioada.
Pentru remedierea acestor deficiente, autoritatile au aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 97 din 11 iulie 2024 care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 678 din 15 iulie 2024.
Restituirea permisului de conducere in 72 de ore conform OUG 97/2024
Prevederile OUG 97/2024 sunt foarte importante in contextul noilor modificari din Codul Rutier si poate fi consultate mai jos:
Concret, Politia va restitui permisul de conducere soferilor care au refuzat testarea rapida in cazul in care rezultatul analizelor de sange arata absenta drogurilor sau alcoolului in sange sau, daca rezultatul nu apare in acest interval, in cel mult 72 de ore de la recoltarea probelor.
In traducere libera, soferii vor sta fara permis maxim trei zile in cazul in care acesta le-a fost retinut pentru refuzul de a se supune testarii rapide cu aparatul etilotest sau drugtest sau daca rezultatul este unul pozitiv.
Daca, ulterior, vine rezultatul analizelor de sange si acesta este pozitiv, soferului i se suspenda dreptul de a conduce si i se intocmeste dosar penal. Daca rezultatul este negativ, soferul isi pastreaza dreptul de a conduce.
Identic se procedeazasi in cazul soferilor care au fost de acord sa se supuna testarii rapide pentru droguri, dar drugtester-ul a dat un rezultat fals pozitiv, adica li se va restiui permisul retinut dupa ce rezultatul analizelor de sange arata ca nu au consumat substante psihoactive sau dupa ce trec 72 de ore de la recoltarea probelor.
Practic, 72 de ore (3 zile) este termenul stabilit de lege pe care institutiile de medicina legala il au la dispozitie pentru a procesa si a transmite Politiei Romane rezultatele analizelor de sange.
Necesitatea aprobarii Ordonantei de Urgenta nr. 97/2024 a aparut ca urmare a scandalurilor aparute in toata tara dupa ce aparatele drugtest Dräger 5000 utilizate de Politia Romana au dat rezultate fals pozitive intr-un procent foarte ridicat.
Exista multe probleme cu privire la acuratetea rezultatelor acestor aparate Drager 5000, exista studii internationale care arata ca rata de raspunsuri fals pozitive poate fi destul de mare, de exemplu 87,1% pentru cocaina și 65,9% pentru opiacee.
Clarificari Politia Romana privind testarea pentru alcool si droguri
Cum interpretarea acestor Ordonante de Urgenta care modifica regulile de testare a soferilor pentru consumul de droguri si alcool a fost una controversata, Politia Romana a transmis in data de 20 iulie 2024 un comunicat cu Clarificari privind testarea soferilor.
Potrivit acestei Precizari, in situatia unui rezultat pozitiv, in urma testarii cu aparatul Drager5000, politistii intocmesc o lucrare (actul de sesizare, nu dosar penal), care ramane la unitatea de politie, pe parcursul celor 72 de ore, in care institutiile de medicina legala trebuie sa transmita rezultatul probelor biologice aferente.
Daca in termenul de 72 de ore, politistii primesc de la medicina legala un rezultat negativ, acesta se anexeaza lucrarii de baza, iar documentele se inainteaza de catre Politie, unitatii de parchet competente, cu propunere de inchidere a procedurii, pe cale administrativa.
Aceasta propunere, a unitatii de politie, de inchidere pe cale administrativa, intr-o astfel de situatie, are la baza rezultatul negativ al probelor biologice, emis de medicina legala, si NU presupune o propunere de clasare in acceptiunea Codului de Procedura Penala, ci inchiderea pe calea administrativa a lucrarii.
Astfel, persoana testata, cu rezultat negativ de la medicina legala, nu este cercetata de organele de politie, sub nicio forma, in cadrul unui dosar penal.
In situatia in care rezultatul de la medicina legala este pozitiv, acesta se anexeaza lucrarii de baza si documentele se transmit unitatii de parchet competente, unde lucrarea primeste un numar unic, respectiv aceasta devine ,,dosar penal”, in care se continua cercetarile si se administreaza probe, conform Codului Penal si Codului de Procedura Penala.
Prin urmare, masura retragerii/retinerii permisului de conducere, pentru 72 de ore, este de natura a inlatura un potential pericol din traficul rutier, pana la primirea rezultatelor de la medicina legala.
In Precizarea publicata se mentioneaza ca Politia Romana a organizat recent o videoconferinta la nivel national cu inspectorii sefi, sefii serviciilor rutiere si purtatorii de cuvant pentru a clarifica aceste aspecte.
Concluzii reguli testare soferi pentru droguri si alcool
Chiar daca la prima vedere noile reguli de testare a soferilor pentru depistarea celor care au consumat alcool sau droguri par complicate, in realitate procedura este extrem de simpla si va prezentam mai jos toate situatiile posibile.
In primul rand, noile reguli abrobate dau posibilitatea politistilor sa poata sa testeze soferii pentru a vedea daca au consumat alcool sau droguri iar soferii trebuie sa se supuna testarii intr-un fel sau altul.
Primul test care se face este testul rapid care se face chiar de catre politisti utilizand aparate etilotest sau drugtest. Daca acest test este negativ, soferul nu a consumat recent alcool sau droguri si nu va putea fi sanctionat pentru acest lucru.
In cazul in care soferul refuza testarea rapida politistul ii va retine acestuia permisul de conducere eliberandu-i o docada inlocuitoare a acestuia fara drept de circulatie.
Daca insa acest test rapid efectuat de politisti arata ca soferul a consumat droguri sau alcool (in cazul in care rezultatul este peste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat), soferii sunt obligati sa insoteasca politistul pentru recoltarea de probe biologice (sange si/ sau urina).
Si in acest caz politistul va proceda la retinerea permisului de conducere eliberandu-i acestuia o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.
Dupa prelevarea probelor biologice in termen de cel mult 72 de ore (3 zile) laboratoarele de medicina legala trebuie sa proceseze probele si sa trimita Politiei rezultatul acestora, adica daca soferul a consumat sau nu alcool ori droguri.
Daca rezultatele primite sunt negative si soferul nu a consumat alcool sau droguri, Politia ii va restitui acestuia permisul de conducere.
De asemenea, daca rezultatele probelor biologice nu sunt transmise in 72 de ore de la prelevarea lor, soferului i se restituie permisul de conducere, cel putin pana la primirea rezultatelor.
Daca rezultatele probelor biologice sunt pozitive, adica arata ca sofeul a consumat droguri sau are o concentratie de peste 0,80 g/l alcool pur in sange, soferului i se intocmeste dosar penal.
Asa cum mentionam la inceputul articolului OUG 84/2024 a adus mai multe modificari importante la Codul Rutier, pe langa cele referitoare la testarea soferilor pentru alcool si droguri mai sunt si cele referitoare la utilizarea Registrului national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate.
De asemenea au fost instituite noi reguli prin care soferii pot fi amendati pe baza unor inregistrari ale camerelor de bord ale altor participanti la trafic daca acestea arata indicii de agresivitate in trafic.
Bineinteles sunt anumite conditii care trebuie indeplinite pentru ca inregistrarea de pe o camera de bord sa fie utilizata ca dovada pentru aplicarea unei amenzi contraventionale unui alt sofer.
Mai sunt si alte prevederi ale OUG nr. 84/2024 de care conducatorii auto trebuie sa tina cont dar le vom trata in articole separate pe fiecare in parte pentru a putea fi mai usor de inteles de catre cei interesati.