Comunicat ASF – preturile la asigurarile RCA sunt in scadere

By asignet

august 8, 2022

0 comments

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a emis luni 08 august 2022, un comunicat prin care informeaza publicul ca in primele 6 luni 2022, preturile la asigurarile RCA s-au stabilizat si chiar sunt in scadere.

Practic ASF confirma ceea ce am constatat si noi ca urmare a politelor RCA incheiate in luna iulie 2022, faptul ca asigurarile RCA s-au ieftinit in ultima perioada, fapt ce nu poate decat sa bucure posesorii de autovehicule.

Este o veste cat se poate de buna pentru posesorii de autovehicule, care dupa o perioada in care preturile au explodat, au acum posibilitatea sa incheie asigurari RCA ieftine, mai ales daca aleg sa le incheie online.

Evolutia pietei RCA in primele 6 luni din 2022

Conform datelor oficiale pe care le detine ASF, piata RCA confirma, dupa prima jumatate a anului 2022, ca a reusit sa depaseasca efectele falimentului City Insurance, fostul lider din domeniu.

Aceasta s-ar datora masurilor fara precedent, luate de ASF, atat in ceea ce priveste legislatia in domeniu, cat si in ceea ce priveste activitatea de control si supraveghere, datele preliminare raportate de firmele de asigurari pentru primele 6 luni din 2022 confirma aceasta.

Concret, nivelul de concentrare a pietei, desi este inca ridicat, a ajuns la cea mai mica cota din ultimii opt ani. Dupa ce crescuse substantial, in contextul iesirii din piata a City Insurance, Euroins, liderul actual al pietei RCA, a revenit, in al doilea trimestru al acestui an, la nivelul din perioada similara a lui 2021 in ceea priveste cota de piata, scazand pana la 31,8%, in iunie 2022, de la 36% la finalul lui martie a acestui an.

Trebuie mentionat si faptul ca performantele financiare ale Euroins s-au imbunatatit considerabil in primul trimestru din 2022, acesta fiind un semn al pozitiei consolidate a companiei pe piata asigurarilor.

Corelata cu evolutia celorlalte companii autorizate sa vanda asigurari RCA in Romania, dinamica cotei de piata a celui mai mare jucator sugereaza ca deficitul de asigurare creat de iesirea City Insurance a fost acoperit echilibrat, de intreaga piata, fara aparitia unor distorsiuni care sa incarce pana la cote alarmante un singur jucator.

De altfel, acest lucru se vede si din situatia platilor efectuate de cei opt jucatori activi, in primul semestru al anului 2022. Euroins are o cota de peste 50% din despagubirile brute.

Comportamentul Euroins este si rezultatul actiunilor ASF, care a fost activa prin supraveghere permanenta si actiuni de control, unele soldate cu sanctiuni (amintim amenda de 5.86 milioane lei aplicata Euroins la finalul anului 2021).

Clasamentul primilor trei jucatori, raportat la Primele Brute Subscrise (PBS), este completat de Groupama, cu o cota de piata de aproape 21% si Allianz Tiriac cu aproape 19%, cele doua societati evoluand aproape constant in cel de-al doilea trimestru al acestui an.

Cu exceptia Generali, toate celelalte societati au cote intre 6% si 8%, de remarcat fiind pozitionarea Axeria Yard, societatea franceza care se apropia in iunie de 6% din piata, desi a intrat in Romania abia in decembrie 2021. 

Preturile RCA s-au stabilizat si chiar sunt in scadere. Scade si rata combinata.

O evolutie imbucuratoare poate fi observata si in ceea ce priveste preturile asigurarilor RCA. Primele medii s-au stabilizat si chiar au intrat pe un trend descendent, incepand cu cel de-al doilea trimestru al acestui an, conform datelor centralizate de ASF.

Prima medie pentru persoane fizice era de 904 lei la finalul lunii iunie, fata de 913 lei la finalul lui martie. La persoane juridice, prima medie a ramas aproximativ la acelasi nivel, fiind de 1.984 de lei, fata de 1.943 de lei in martie.

Fata de prima parte a lui 2021, cresterile sunt inca substantiale, insa stabilizarea si chiar usoara scadere la nivelul persoanelor fizice reprezinta semne pozitive care arata ca diversificarea pietei are rezultate palpabile.

Astfel, preturile la asigurarile RCA sunt in scadere iar clientii au posibilitatea de a incheia RCA Ieftin daca acceseaza Calculatorul RCA disponibil printr-un click pe butonul de mai jos.

Indicatorii s-au imbunatatit si in ceea ce priveste daunalitatea. La nivel de piata, rata combinata a ajuns la 107%, fata de peste 112% la finalul primului trimestru al acestui an, peste 142% in al doilea trimestru din 2021 si peste 161% la finalul lui 2021.

Nivelul comisioanelor din prime, platit de asiguratori pentru distributia de RCA, a scazut la 10,72%, la nivelul primului semestru din 2022, fata de 14,40% in semestrul 1 al anului 2021.

In acelasi timp, rata daunei a scazut substantial in al doilea trimestru al acestui an, la 74,85%, fata de 109,15% in al doilea trimestru al lui 2021.

Aceasta dinamica arata ca asiguratorii si-au redus substantial pierderile. Amintim ca rata combinata a daunei se calculeaza ca raport intre suma daunelor achitate si cheltuielilor de distributie si administrare si, respectiv, primele brute castigate.

CONCLUZIONAND, pentru ca primim foarte multe intrebari cu privire la ieftinirea asigurarilor RCA, conform comunicatului ASF, sansele ca preturile la politele RCA sa mai creasca pana la finalul anului sunt foarte reduse.

Ba dimpotriva, asteptarile sunt ca, acum cand efectele falimentului City Insurance au disparut aproape in totalitate, sa asteptam la reduceri de preturi la asigurarile RCA, urmare a concurentei intre cele 8 companii care vand RCA.

Se preconizeaza, de asemenea, ca procentul celor care incheie asigurarea RCA online sa creasca si el consistent pana la sfarsitul anului. In prezent circa 20% din asigurari sunt incheiate online conform unui studiu UNSAR-IRES.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}