Euroins amendata de ASF cu 5.86 milioane lei

By asignet

decembrie 23, 2021

0 comments

Zvonuri ingrijoratoare apar din nou din piata asigurarilor RCA dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a efectuat, in perioada mai-octombrie 2021, o actiune de control periodic la sediul asiguratorului (on-site) la Euroins.

Acesta actiune la cel mai important asigurator de pe piata RCA -  Societatea Euroins Romania Asigurare – Reasigurare S.A. ar putea creea ingrijorari mai ales dupa falimentul City Insurance.

Euroins a devenit cel mai important jucator de pe piata asigurarilor RCA dupa retragerea autorizatiei de functionare a City Insurance de catre ASF, foarte multi clienti care incheiau RCA ieftin la City Insurance au migrat catre Euroins.

In urma controlului efectuat, ASF a aplicat Euroins amenzi in valoare de 5.86 milioane lei dupa ce a constatat o serie de deficiente la nivelul capitalului de solvabilitate.

Astfel, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis sanctionarea contraventionala a societatii, aplicand amenzi si impunand cateva masuri cu scopul remedierii deficientelor constatate, dupa cum urmeaza:  

  • in conformitate cu prevederile art.163 alin.(2) lit. b) și alin.(51) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activității de asigurare si reasigurare, Euroins se sanctioneaza cu amenda în suma de 3.546.000 lei;
  • in conformitate cu prevederile art. 215 (1) lit. b) din OUG nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea ASF, aprobata cu modificari aduse de Legea nr. 113/2013, se sanctioneaza Euroins cu amenda in cuantum de 2.314.425 lei (reprezentand 0,1751% din cifra de afaceri).
  • in baza prevederilor art. 8 alin. (3), art.34 alin.(2), alin.(3) și alin.(5) coroborate cu prevederile art. 99 alin.(2) din Legea nr. 237/2015, in termen de două luni de la data primirii deciziei, societatea Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. va transmite la A.S.F. spre aprobare un plan de redresare, cu masuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acopera necesarul de capital de solvabilitate (SCR) sau pentru modificarea profilului de risc astfel incat in termen de 6 luni SCR să fie din nou respectata.

Aceste sanctiuni au creat din nou rumoare in piata asigrurarilor RCA, Euroins este asiguratorul cu cele mai multe asigurari RCA vandute, preluand o mare parte din clientii City Insurance, avand in vedere ca, in prezent ofera cea mai ieftina asigurare RCA de pe piata.

Oficialii Euroins au dat asigurari ca situatia companiei este una echilibrata si nu sunt motive de ingrijorare pentru clientii si colaboratorii companiei. Comunicatul Euroins cu privire la sanctiunile ASF este urmatorul:

“ASF a identificat aspecte in situatia financiara a companiei, care fac referire la situatii contabile din trecut și care nu afecteaza astazi compania. Actionarii Euroins Romania au făcut eforturi pentru a remedia toate provocarile financiare incă de la sfarsitul anului 2020.

Drept urmare, in ultimele 12 luni, compania a beneficiat de o serie de majorari de capital in valoare totala de peste 300 milioane de lei, infuzii de capital care au dus la remedierea tuturor provocarilor financiare, inclusiv cele existente in trecut si identificate de ASF.

In plus, din luna martie 2021, compania are un nou CEO si o noua strategie de redresare financiara, dezvoltare, reducere a expunerii in sectorul RCA si de diversificare a portofoliului. Aceasta strategie fost prezentata si este monitorizata de catre ASF in conformitate cu legislatia specifica in vigoare.

O confirmare a faptului ca astazi Euroins Romania are o pozitie financiara mai buna decât oricand este implicarea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare in actionariatul companiei-mama, un mesaj fara precedent de incredere in Euroins Romania si o confirmare publica a faptului ca au fost facuti pasi importanti in ultimele luni pentru o crestere sanatoasa si durabila. Doar in acest an, Euroins a platit peste 1,3 miliarde de lei (260 milioane euro) pentru peste 143.000 de dosare de dauna”.

Situatia poate deveni ingrijoratoare daca, in timp, Euroins va urma drumul parcurs de City Insurance care desi a fost cel mai important jucator de pe piata RCA, avand aproape jumatate din politele incheiate, a ajuns in situatia in care Tribunalul a deschis procedura de faliment.

Cei mai afectati de aceasta situatie sunt clientii care au polite RCA inca valabile, pentru care exista totusi posibilitatea de denuntare asigurare City Insurance, ulterior putandu-se incheia o noua asigurare RCA ieftina, la o alta societate de asigurari.

Procedura de denuntare a politei RCA la City Insruance aflata inca in valabilitate se poate face online iar in paralel se poate solicita Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) restituirea diferentei de prima pentru perioada ramasa pana la expirare.

Toata situatia aceasta creata de falimentul City Insurance ii face pe clienti sa fie foarte atenti la aceea ce se intampla in piata asigurarilor RCA, astfel ca acesata informatie privind amendarea Euroins de catre ASF creste si mai mult neincrederea milioanelor de clienti care sunt nevoiti sa-si incheie undeva asigurarea RCA. 

Ramane de vazut daca situatia financiara a Euroins este una asa favorabila precum o prezinta actionarii companiei, aceleasi asigurari au fost transmise in trecut si de City Insurance sau Carpatica.

Pentru clientii sceptici in privinta evolutiei favorabile a Euroins, le recomandam sa incheie asigurarea RCA cu decontare directa la un alt asigurator, aceasta clauza de decontare directa urmand sa-i protejeze in anumite situatii.

In cazul in care ati optat pentru clauza de decontare directa atunci cand ati incheiat polita RCA, in cazul unui accident veti putea fi despagubit de propriul asigurator daca sunt indeplinite conditiile decontarii directe.

Astfel, acesti clienti vor fi protejati in cazul unui eveniment rutier in care sunt implicati cu un alt autoturism asigurat de Euroins, sau mai rau de City Insurance. O alta varianta disponibila, dar putin mai costisitoare este sa incheie o asigurare CASCO pentru masina respectiva.

In cazul in care urmeaza sa va achizitionati o masina sau urmeaza sa va expire asigurarea RCA si doriti sa incheiati o polita RCA la un asigurator care nu are probleme, puteti sa folositi cel mai nou si modern Comparator preturi RCA pentru a obtine oferte de pret de la toate societatile de asigurare.

Platforma de emitere a asigurarilor pe care o aveti dispozitie gratuit ca vizitator al siteului nostru, este usor de folosit si va ofera posibilitatea sa obtineti cea mai ieftina asigurare RCA posibila in doar cateva zeci de secunde.

Sunt totusi o multime de clienti care doresc totusi sa-si incheie asigurarea la Euroins, acestia pot utiliza acest Calculator RCA Euroins si daca sunt multumiti de oferta pot incheia asigurarea RCA online la Euroins.

Asadar, accesati Calculatorul RCA (click AICI) si veti putea efectua rapid un calcul RCA pentru masina dumneavoastra. Selectati oferta dorita si incheiati rapid, in doar cateva zeci de secunde, asigurarea RCA online.

Plata asigurarilor RCA (si nu numai) emise pe platforma de emitere, se face tot online, cu cardul bancar, in deplina siguranta (proces securizat Libra Pay), iar polita va fi livrata instant urmand sa o puteti descarca pe telefon, laptop sau pe e-mail. 

Nu ezitati sa incheiati online asigurarile dumneavoastra, acestea sunt valabile chiar daca nu sunt printate pe hartie, in ceea ce priveste RCA, articolul 10, alin. 11 din Norma nr. 20/2017, legalizeaza si asigurarea RCA in format electronic.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}