Ce riscuri acopera asigurarea RCA?

By asignet

noiembrie 4, 2023

0 comments

Cea mai vanduta asigurare auto din tara noastra este asigurarea de raspundere civila auto, cunoscuta ca si asigurarea RCA, pe care toti proprietarii de vehicule din Romania sunt obligati prin lege sa o incheie.

Fiind obligatorie, nu e de mirare ca aproape toti posesorii de masini cauta sa incheie o asigurare RCA ieftina, fara sa se informeze ce riscuri acopera asigurarea RCA si daca este indicat sa caute un asigurator serios la care sa o incheie.

De aceea, incercand sa raspundem la multiplele intrebari cu privire la riscurile pe care le acopera asigurarea RCA, vom prezenta in acest articol concret, pe intelesul tuturor, ce acopera RCA si la ce trebuie sa fie atenti soferii atunci cand sunt implicati intr-un accident.

Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste exact ce daune acopera asigurarea rca

Asadar, conform legii mai sus mentionate, fara a se depasi limitele de raspundere prevazute in contractul RCA, asiguratorul RCA acorda despagubiri in bani pentru urmatoarele (acoperiri RCA):

  • vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
  • prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere si inmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuarii valorii vehiculului dupa reparatii, dovedite cu acte sau expertiza;
  • costuri privind readucerea vehiculului la starea dinaintea evenimentului asigurat, dovedite cu documente emise prin sisteme specializate sau prin documente emise in conditiile legii;
  • prejudicii reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara a vehiculului, pe baza optiunii persoanei prejudiciate;
  • cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata sau cheltuieli aferente in cazul solutionarii alternative a litigiului daca solutia este favorabila persoanei prejudiciate;
  • cheltuielile legate de transportul vehiculului avariat, apartinand tertului pagubit, de la locul accidentului la locatia in care se gaseste centrul de constatare daune, la unitatea reparatoare aleasa de pagubit in vederea repararii vehiculului, cel/cea mai apropiat/apropiata de locul producerii accidentului sau de domiciliul persoanei prejudiciate, dupa caz, daca respectivul vehicul nu se mai poate deplasa prin mijloace proprii, iar asiguratorul nu asigura transportul.

Acestea sunt prevederile legale dar concret, in cazul in care sunteti implicati intr-un accident rutier, asigurarea RCA va despagubi pentru orice pagube materiale produse celorlalte vehicule implicate, pentru vatamari corporale sau chiar deces al celorlalte persoane implicate in accident.

Cele de mai sus sunt situatiile cele mai frecvente si mai costisitoare pentru care asigurarea RCA da dreptul la despagubiri dar sunt si alte situatii mai putin cunoscute si mai putin utilizate de cei implicati.

Unul dintre acestea este posibilitatea de fi despagubit pe asigurarea RCA pentru costurile legate de deplasarea masinii avariate, fie ca este vorba de o platforma de transport sau alte servicii specializate cu care poate fi deplasat vehiculul avariat.

O alta situatie mai putin cunoscuta si care poate fi de mare folos este solicitarea de prejudicii privind consecinta lipsei de folosinta a masinii avariate, adica pagubitul poate sa primeasca, banii necesari pentru masina la schimb pe asigurarea RCA pe care sa o foloseasca pe durata in care masina sa avariata nu poate fi folosita.

Foarte importante sunt si excluderile asigurarii RCA, adica acele situatii in care nu se vor plati despagubiri pe polita RCA, cele mai importante, extrase din lege, sunt urmatoarele:

  • prejudiciile au fost produse bunurilor apartinand persoanelor fizice sau persoanelor juridice, daca au fost provocate de un vehicul asigurat RCA, aflat in proprietatea ori utilizat de aceeasi persoana fizica sau juridica si care este condus de un prepus al aceleiasi persoane juridice ori de o alta persoana pentru care raspunde persoana fizica sau persoana juridica; 
  • bunul avariat si vehiculul asigurat fac parte din patrimoniul comun al sotilor;
  • bunul avariat este utilizat de proprietarul vehiculului asigurat, care a produs dauna;

In concluzie, existenta unei asigurari RCA pentru masina cu care circulati pe drumurile publice, va pune la adpost pentru multe cheltuieli de care ati putea fi pasibil in cazul in care provocati un accident rutier, asta pe langa faptul ca respectati legiclatia in vigoare si nu sunteti pasibili de sanctiuni (amenzi) sau chiar probleme mai serioase (penale).

Incheierea RCA in 2024 este un proces simplu si rapid, care nu necesita deplasarea de acasa sau prezentarea actelor masini. Asta pentru ca acum exista posibilitatea de obtine oferta RCA online si de a incheia polita RCA de acasa din fata laptopului sau telefonului.

Pentru aceasta, aveti la dispozitie cel mai usor de folosit Calculator RCA Online (pentru acces click AICI sau pe banner) prin intermediul caruia veti putea obtine in doar cateva zeci de secunde cele mai ieftine oferte RCA pentru masina dumneavoastra.

Cunoscand care sunt consecintele legale dar mai ales financiare ale circulatiei pe drumurile publice fara asigurare RCA, avand posibilitatea de a incheia RCA Online rapid si ieftin, facem un apel catre toti soferii, sa nu circule fara asigurare RCA la masina.

Incheierea unei asigurari RCA ieftine este un lucru aproape sigur mai ales in conditiile in care, dupa falimentul societatii Euroins, Guvernul a plafonat preturile RCA pana la sfarsitul anului acesta.

RCA plafonat inseamna ca societatile de asigurare nu pot creste preturile RCA peste nivelul preturilor pe care-l aveau la data de 28 februarie 2023, adica inainte de intrarea Euroins in insolventa.

Asadar, in cazul unui accident rutier, chiar daca sunteti soferul vinovat, se pot acorda despagubiri RCA pentru daune materiale,  despagubiri RCA pentru vatamari corporale, depagubiri RCA pentru platforma auto, despagubiri RCA pentru masina la schimb sau despagubiri RCA pentru prejudicii in instanta.

Am prezentat toate informatiile din acest articol intr-o maniera usor de inteles pentru toata lumea pentru a clarifica foarte multe nelamuriri pe care le au vizitatorii site-ului nostru in legatura cu ce acopera si ce nu se acopera de asigurarea RCA.

Pe langa despagubirile pentru daune materiale si vatamarile corporale, inclusiv deces, care sunt acoperite de polita RCA, ati aflat din acest articol ca puteti primi despagubiri pentru platforma cu care transportati masina avariata, pentru masina la schimb de care puteti beneficia pe perioada in care masina dvs. nu este disponibila sau pentru cheltuielile de judecata in caz de un proces urmare a accidentului.

Mai mult decat atat, speram ca informatiile prezentate aici sa raspunda intrebarilor si cautarilor din mediul online precum: ce acopera RCA? pentru ce despagubeste RCA? care sunt riscurile acoperite de polita RCA? ce nu acopera asigurarea RCA? pot obtine masina la schimb pe RCA? asigurarea RCA imi plateste platforma auto?

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}