Asigurarea de malpraxis pentru personalul medical

By asignet

decembrie 18, 2021

2 comments

Asigurarea de malpraxis pentru personalul medical din Romania, este obligatorie, potrivit legii. Aceasta asigurare este, de fapt, o asigurare de raspundere civila pentru angajatii din sistemul sanitar.

Incheierea asigurarii de malpraxis se poate face online, accesand acest Calculator asigurare malpraxis disponibil printr-un click AICI sau pe bannerul de mai jos, iar tot procesul nu dureaza mai mult de 2 minute.

Cu ajutorul politei de malpraxis, cadrele medicale (medicii si asistentii medicali) sunt protejati financiar pentru erorile comise in procedurile de interventie, de diagnostic si tratament care pot aparea in desfasurarea activitatii lor. 

Aceste erori pot cauza prejudicii pacientilor, concretizandu-se in greseli la locul de munca, actiuni imprudente sau lipsa cunostintelor necesare desfasurari corespunzatoare a activitatii pentru care sunt angajati. 

Chiar daca pentru raspunderea civila se poate incheia asigurarea de malpraxis, aceasta nu protejeaza personalul medical de raspunderea penala in cazul in care imprudenta/eroarea comisa produce un prejudiciu incadrat ca infractiune.

De retinut: nu este caz de malpraxis chiar daca cadrul medical depaseste limitele de competenta dar este vorba de un caz de urgenta si nu este disponibil un specialist care are competentele necesare. La fel atunci cand personalul medical comite o eroare din cauza conditiilor de lucru, a dotarilor insuficiente cu echipament medical sau din cauza aparaturii nefunctionale.

Cum se poate sesiza un caz de malpraxis medical

Conform legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, pot fi subiectul malpraxisului medical atat personalul medical (stomatol, medic, farmacist, asistent medical sau moasa), dar si furnizorii de produse și servicii medicale, producatorii de echipamente si dispozitive medicale, medicamente si materiale sanitare.

Pentru a sesiza un caz de malpraxis, pacientul trebuie sa se adreseze:

  • Comisiei de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP);
  • Conducerii unitatii sanitare;
  • Colegiului Medicilor;
  • Instantei de judecata, pentru raspunderea civila;
  • Parchetului, pentru raspunderea penala.

Persoana care considera ca este victima a malpraxisului medical trebuie sa sesizeze Comisia din cadrul DSP. Aceasta comisie desemneaza, prin tragere la sorti, un expert sau mai multi, care va analiza toate documentele medicale, in termen de maximum trei luni de la data sesizarii si va emite o decizie care va stabili dacă a existat sau nu un caz de malpraxis.

Victima unui caz de malpraxis poate depune o reclamatie si la Colegiul Medicilor din Romania, care desemneaza un expert. Acesta realizeaza un raport asupra cazului iar in termen de trei luni de la sesizare, Colegiul Medicilor este obligat sa hotarasca daca este sau nu vorba despre un caz de malpraxis.

Cazurile de malpraxis pot fi rezolvate și pe cale amiabila, in baza asigurarii de malpraxis pe care cadrele medicale  sunt obligate sa o incheie, urmand ca victima malpraxisului sa fie despagubita in functie de repercursiunile pe care le-a avut aceasta eroare asupra sa.

Acoperirile asigurarii de malpraxis pentru personalul medical

Riscurile acoperite de asigurarea de malpraxis pentru personalul medical sunt urmatoarele:

  1. Prejudiciile materiale cauzate pacientilor, din erori care includ neglijenta, imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiei, prin acte individuale in cadrul procedurilor de preventie, diagnostic sau tratamente
  2. Cheltuielile de judecata facute de pacienti sau mostenitori pentru indeplinirea formalitatilor legale in vederea obligarii asiguratului la plata despagubirilor, daca asiguratul a fost obligat prin hotarare judecatoreasca la plata acestora;
  3. Cheltuielile de judecata suportate de asigurat in procesul civil, daca a fost obligat la despagubire.

Excluderile asigurarii de malpraxis pentru personalul medical

Situatiile pentru care nu se vor plati despagubiri pe asigurarea de malpraxis medical sunt urmatoarele:

  • Propriile văatamari corporale suferite de asigurat sau pagube produse la propriile bunuri;
  • Solicitarile de despagubire primite de asigurat anterior intrarii in vigoare a politei, circumstante cunoscute de asigurat anterior intrarii in vigoare a politei ca fiind circumstante potential generatoare de dauna;
  • Solicitarile de despagubire inregistrate de asigurat dupa expirarea politei de asigurare;
  • Pretentiile de despagubire formulate printr-o cerere de despagubire frauduloasa sau care are la baza declaratii false;
  • Pretentiile formulate impotriva asiguratului pentru prejudicii cauzate persoanei vatamate sau decedate din alte cauze medicale decat acte medicale neadecvate.

Limitele despagubirii asigurarii de malpraxis medical

Conform Ordinului nr. 346 din 8 august 2006, limitele minimale ale asigurarii de malpraxis pentru personalul medical, pentru o perioada de un an calendaristic, sunt următoarele:

  • medici de familie si medici de medicina generala: echivalentul in lei al sumei de 12.000 euro;
  • medici specialisti – specialitati medicale: echivalentul in lei al sumei de 37.000 euro;
  • medici specialisti – specialitati chirurgicale: echivalentul in lei al sumei de 62.000 euro;
  • medici dentisti: echivalentul in lei al sumei de 37.000 euro;
  • farmacisti care lucreaza in farmacii cu circuit deschis: echivalentul in lei al sumei de 5.000 euro;
  • farmacisti care lucreaza in farmacii cu circuit inchis: echivalentul in lei al sumei de 5.000 euro;
  • biochimisti, biologi si medici specialisti – specialitati paraclinice: echivalentul in lei al sumei de 20.000 euro;
  • asistenti medicali si moase care isi desfasoara activitatea in unitati sanitare cu paturi: echivalentul in lei al sumei de 10.000 euro;
  • asistenti medicali si moase care isi desfasoara activitatea in medicina primara, ambulatorii, cabinete medicale individuale: echivalentul in lei al sumei de 4.000 euro;
  • asistenti de farmacie: echivalentul in lei al sumei de 2.000 euro.

Pret asigurare de malpraxis

Pretul asigurarii de malpraxis medical este in functie de specialitatea medicala asigurata, puteti consulta lista de preturi disponibila in articolul nostru din sectiunea Q&A: Cat costa asigurarea de malpraxis?

Cel mai simplu si exact mod de a vedea cat costa asigurarea de malpraxis este sa accesati Calculatorul Malpraxis disponibil printr-un click AICI sau pe bannerul de mai jos si in cateva secunde veti primi oferta de pret exacta.

Lasand la o parte obligativitatea incheierii politei de malpraxis pentru personalul care isi desfasoara activitatea profesionala in sistemul medical, o astfel de polita este extrem de utila asigurand personalul medical pentru eventualele erori in desfasurarea profesiei, mai ales in aceasta perioada in care pandemia de covid-19 face ca activitatea cadrelor medicala sa fie mult ingreunata si expusa la greseli.

Pacientii trebuie sa stie ca au posibilitatea oricand sa reclame o situatie de malpraxis indiferent daca aceasta se produce intr-un spital de stat sau intr-o clinica privata unde sunt tratati contra-cost ori daca esxista o asigurare privata de sanatate.

Prin polita de malpraxis, asigurăatorul se angajeaza sa despagubeasca persoana afectata de malpraxis in limita sumei asigurate, adica, indiferent de numarul de daune si de valoarea lor, asiguratorul nu va plati în total mai mult decat suma asigurata mentionata pe polita iar atunci cand se plateste o dauna, asiguratorul reduce suma asigurata cu valoarea daunei platite.

De aceea este important ca suma asigurata sa fie reintregita permanent, platind o prima suplimentara, dupa fiecare dauna acoperita prin polita de malpraxis, pastrandu-se astfel o acoperire constanta a riscurilor.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Bună ziua as dori sa fac o asigurare de malpraxis pina la sfirsit ul anului și apoi pentru anul viitor, cum se procedează?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}