Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta din 25 mai 2022, proiectul de Hotarare privind Strategia Nationala privind Siguranta Rutiera pentru perioada 2022-2030 precum si a Planului de actiuni pentru implementarea acesteia.
Conform acesteia, in perioada urmatoare, va fi implementat un sistem automat de detectie, procesare si sancţionare a abaterilor de la regulile circulatiei rutiere, alcatuit din cca. 300 de radare si 500 de camere video.
Prin intermediul acestui sistem, conducatorii auto care vor incalca legislatia rutiera vor putea fi identificati si sanctionati automat, fara sa mai fie opriti in trafic de catre agentii de politie.
Pe langa abaterile rutiere, noul sistem va putea sa faca, in timp real, verificare valabilitatate asigurarare RCA, pentru a identifica si sanctiona soferii care circula fara sa aiba o asigurare RCA valabila.
Practic, acest sistem automat de detectie va fi conectat la baza de date in care sunt inregistrate toate asigurarile RCA si va putea depista instant daca autovehiculul cautat are sau nu o polita RCA in perioada de valabilitate.
Acest lucru se poate dovedi extrem de util pentru autoritati pentru a preveni si combate situatiile precum cea actuala in care, dupa ce asigurarile RCA la City insurance au incetat de drept pe 11.05.2022, se presupune ca multi dintre acesti soferi circula fara asigurare RCA.
Tot in Strategia Nationala privind Siguranta Rutiera este prevazut ca in urmatorii ani sa fie efectuate o serie de modernizari ale infrastructurii rutie, in scopul cresterii sigurantei rutiere.
Astfel, autoritatile intentioneaza sa achizitioneze si sa monteze peste 1.000 de limitatoare de viteza, sa construiasca 100 de pasarele si pasaje subterane pietonale si să instaleze 1.000 de sisteme de semnalizare a sectoarelor de drum periculoase care sa utilizeze surse de energie verde.
Conform Strategiei, urmeaza sa fie introdus si ratingul de siguranta a infrastructurii rutiere, instrument care va stabili un mecanism de clasificare a tronsoanelor rutiere din punct de vedere al gradului de risc.
Referitor la sistemul automat de detectie a abaterilor in trafic, acesta va functiona similar celui care este folosit in prezent pentru verificarea valabilitate rovinieta si sanctionarea soferilor care circula fara a avea rovinieta valabila.
In concluzie, proiectul de act normativ aprobat de Guvern are in vedere urmatoarele:
- O mai buna comunicare in siguranta rutiera, atat la nivel interinstitutional, cat si in relatia cu societatea civila si presa, cu scopul constientizarii opiniei publice cu privire la responsabilitatea individuala si la riscurile traficului rutier, prin desemnarea unor purtatori de cuvant/experti in comunicare pe domeniul sigurantei rutiere;
- Introducerea ratingului de siguranta a infrastructurii rutiere, un mecanism de clasificare a tronsoanelor rutiere din punct de vedere al gradului de risc, conform Directivei (UE) 2019/1936 a Parlamentului European si a Consiliului din 23 octombrie 2019 de modificare a Directivei 2008/96/CE privind gestionarea sigurantei infrastructurii rutiere.
- Operationalizarea unui sistem automat de detectie si constatare a abaterilor pentru cresterea sigurantei rutiere;
- Crearea unui mecanism sustenabil si transparent de finantarea a activitatilor dintr-un titlu bugetar distinct, dedicat sigurantei rutiere. In acest fel, vor putea fi urmarite atat incasarile la bugetul de stat generate de sistemul automat de detectie si sanctionare a abaterilor, cat si cheltuielile cu investitiile in siguranta rutiera, necesare pentru implementarea programelor de actiuni prioritare.
- Monitorizarea progresului atingerii obiectivului central cu ajutorul indicatorilor-cheie de performanta in siguranta rutiera, preluati de la Comisia Europeana si inclusi in Raportul de tara, care vor permite armonizarea la nivel european si vor ajuta astfel la comparatii intre statele membre;
- O mai buna monitorizare si evaluare a implementarii actiunilor propuse, prin stabilirea de responsabili (prin functia detinuta la nivelul institutiei), indicatori intermediari si globali de realizarea a actiunilor, precum si estimari de costuri si resurse implicate in realizarea Programelor de actiuni prioritare in domeniul sigurantei rutiere;
- Organizarea furnizorilor de cercetare si intensificarea cercetarii in domeniul sigurantei rutiere (studii, cercetare, analize, etc.), in colaborare cu parteneri din sistemul public, privat sau al societatii civile.
De asemenea, membrii Consiliului Interministerial pentru Siguranta Rutiera, urmare a faptului ca Romania si-a asumat o reducere a numarului de decese de 50% pentru perioada 2010-2020 si a inregistrat o reducere de doar 31%, au elaborat Programul national prioritar pentru perioada 2022-2024, care presupune prioritizarea masurilor care prin impactul produs sporesc gradul de siguranta pe infrastructura rutiera.
Ramane de vazut cat va dura pana cand toate aceste masuri vor putea fi puse in practica, acestea ar putea aduce beneficii enorme in ceea ce priveste cresterea sigurantei rutiere si reducerea numarului de accidente.
Sistemul automat de detectie, procesare si sancţionare a abaterilor de la regulile circulatiei rutiere alcatuit din sute de radare si camere video va identifica in timp real abaterile de la legislatia rutiera, va efectua verificarea online a ITP, a valabilitatii RCA si a rovinietei.
Ulterior, toti soferii identificati cu abateri rutiere sau cu RCA, ITP sau rovinieta fara valabilitate vor fi sanctionati automat fara a mai fi nevoie sa fie opriti in trafic de catre politisti rutieri.
Pe site-ul nostru gasiti toate ghidurile si tutorialele necesare pentru a putea verifica online valabilitatea acestora, de asemenea aveti la dispozitie cele mai moderne instrumente pentru a incheia online orice fel de asigurare aveti nevoie.
Pentru a putea efectua rapid un calcul pret RCA si a obtine toate ofertele de pret diponibile pe piata, trebuie sa utilizati cel mai nou si modern Calculator asigurare auto care o sa va ofere in doar cateva zeci de secunde, cele mai mici preturi la asigurarea RCA.
Avantajul utilizarii platformei de asigurari online este ca aceasta este disponibila non-stop, 24 de ore din 24, 7 zile din 7 si va ofera posibilitatea sa comparati ofertele de pret si sa alegeti cea mai ieftina asigurare RCA, pe care o emiteti rapid si simplu si o primiti instant pe telefon, laptop sau pe e-mail.
Concluzionand, prin implementarea StrategieiNationale privind Siguranta Rutiera pentru perioada 2022-2030 se urmareste, in primul rand, cresterea gradului de siguranta rutiera.
Acest lucru va avea un impact social pozitiv, prin diminuarea costurilor sociale asociate accidentelor rutiere, mergand de la interventia la accident, spitalizari, asigurari, asistarea apartinatorilor etc. pana la investitiile pierdute prin scolarizarea din bani publici a celor deveniti victime.
"Abordarea integrata, dublata de explicitarea responsabilitatilor asumate de factorii implicati in implementarea Strategiei Nationale de Siguranta Rutiera, creeaza premisele consolidarii unor tendinte evolutive favorabile stabilizarii unui mediu sigur de deplasare, supus monitorizarii si optimizarii continue, in functie de rezultatele evaluarii secventiale a stadiilor si a finalitatii implementarii obiectivelor in fiecare etapa, raportat la indicatori predefiniti", se mai arata in nota de fundamentare a proiectului aprobat de Guvern.