Modificare legislativa – RAR elibereaza CIV doar proprietarului din acte

By asignet

iulie 26, 2022

0 comments

Registrul Auto Roman (RAR) a anuntat ca, incepand cu data de 25 iulie 2022, va aplica prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 120/2021 pentru autovehiculele second hand care provin din statele membre ale Uniunii Europene.

Astfel, RAR va elibera cartea de identitate a vehiculului doar persoanei fizice sau juridice care a cumparat autovehiculul dintr-o tara membra UE si care trebuie sa fie mentionata in documentele de achizitie.

Persoanele care cumpara o masin second hand dintr-o tara membra a Uniunii Europene sunt obligati sa treaca prin aceasta etapa pentru a putea inmatricula autovehiculul. Pentru inmatriculare vor avea nevoie, apoi si de o asigurare RCA in vederea inmatricularii.

O astfel de asigurare poate fi incheiata pe site-ul nostru pe care aveti garantia ca veti putea alege cea mai ieftina asigurare RCA, dupa ce veti vedea ofertele RCA de la toti asiguratorii.

Pentru a respecta prevederile OUG nr. 120/2021, a fost eleaborat un protocol cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prin care se stabiliesc noi reguli privind Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) in vederea inmatricularii in Romania.

Asadar, la RAR trebuie sa se prezinte proprietarul vehiculului pentru eliberarea CIV, adica persoanei fizice sau juridice care a dobandit autovehiculul dintr-o tara membra UE si care este mentionata in documentele de achizitie.

Pe langa certificatul de inmatriculare, achizitorul intracomunitar sau imputernicitul legal al acestuia va trebui sa prezinte si documentele de achizitie intracomunitara (factura sau contractul de vanzare-cumparare).

Se elimina astfel practicile foarte utilizate in randul samsarilor de autoturisme prin care masinile erau aduse in Romania, era gasit cumparatorul iar contractul de vanzare-cumparare era incheiat intre cumparator si persoana din strainatatea care vindea masina.

De asemenea, este foarte bine de stiut ca RAR trimite CIV prin curier rapid, asa cum au anuntat reprezentantii institutiei saptamana trecuta cu privire la implementarea noului serviciu denumit "CIV prin curier".

Documentele de achizitie pot fi prezentate in original sau in copie, dar trebuie sa fie lizibile, avand in vedere obligatia legala ca acestea sa fie scanate de angajatii RAR si transmise in format digital catre ANAF.

Conform Protocolului incheiat intre RAR si ANAF, eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere poate fi suspendata pe o perioada de maximum 5 zile la solicitarea motivata a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Procedura de eliberare a cartii de identitate a vehiculului va fi reluata din oficiu dupa expirarea acestui termen.

In mod normal acestea sunt termenele legale si este raspunsul la intrebarea frecventa care circula in mediul online, respectiv: in cat timp se elibereaza cartea de identitate auto de catre RAR?

In situatia in care, dupa introducerea datelor, ANAF decide suspendarea eliberarii CIV, sistemul informatic semnalizeaza blocarea, iar emiterea CIV va fi posibila doar dupa perioada de suspendare impusa de ANAF.

Solicitantul CIV va fi informat de reprezentantul RAR ca pentru autovehiculul respectiv eliberarea CIV a fost suspendata la solicitarea motivata a ANAF iar pentru mai multe informatii suplimentare poate fi contactata aceasta institutie.

In cazul in care cumparati un autovehicul second hand de la o parsoana fizica sau juridica din Romania, adica autoturismul este inmatriculat in tara noastra, parcurgeti pasi din articolul transcriere masina cumparata din Romania.

Conform datelor centralizate de RAR, aproximativ 20% din masinile second hand cumparate din strainatate prezinta probleme la identificare atunci cand cumparatorii solicita eliberarea CIV.

Acesta statistica ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru toti cei care intentioneaza sa-si cumpere un autoturism second-hand, trebuie sa fie foarte atenti de unde cumpara masinile, sa recurga la verificari pe aplicatiile si siteurile de profil pentru a fi scutiti de probleme la identificarea RAR.

Poate fi luat in calcul si serviciul RAR eXpert pus la dispozitie de aceasta institutie prin intermediul caruia va puteti asigura ca autovehiculul pe care vreti sa il cumparati este in regula, in sensul ca identitatea acestuia este cea reala, stabilita de producator.

Toate detaliile si Programari pentru acest serviciu le gasiti pe site-ul RAR.

Odata ce procedura de verificare RAR este indeplinita si cumparatorul primeste cartea de identitate a masinii, trebuie sa parcurga celelalte etape ale procesului de inmatriculare auto.

Poate cea mai importanta si costisitoare etapa este cea de a incheia o asigurare auto in vederea inmatricularii, pentru care va punem la dispozitie acest Calculator RCA Online, instrument modern si usor de folosit.

Costul unei astfel de asigurari nu este diferit de pretul pentru o asigurare RCA a unei masini deja inmatriculate si variaza in functie de datele masinii, clasa de bonus-malus a proprietarului si de perioada pentru care se incheie aceasta.

Cele mai avantajoase preturi pentru asigurare sunt cele pentru RCA pe 12 luni dar sunt si foarte multi clienti care opteaza sa incheie asigurarea in vederea inmatricularii pentru perioade mai scurte.

Exista perceptia unor clienti ca dupa ce va fi inscrisa masina si vor fi primite numerele de inmatriculare, e nevoie de o noua asigurare RCA. FALS! In continuare poate fi folosita aceeasi asigurare RCA facuta in vederea inmatricularii careia i se adauga numarul de inmatriculare.

Daca totusi clientii aleg o perioada mai scurta, trebuie sa stie ca pe site-ul nostru de asigurari online ieftine, pot incheia RCA pe 6 luni, RCA pe 3 luni sau chiar RCA pe 1 luna daca vor sa incheie asigurare RCA pe aceste perioade.

In concluzie, incepand cu 25 iulie 2022, Registrul Auto Roman va elibera cartea de identitate a masinii doar solicitantilor care sunt cumparatorii in acte ai masinii pentru care se solicita eliberarea CIV.

Este inca un pas spre normalitate care are rolul de a diminua, pe cat posibil, fenomenul intermedierii de autoturisme second-hand din afara Romaniei de catre samsarii auto care ocolesc plata taxelor legale pentru aceasta activitate.

Adaugati un comentariu!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}